Video: Seuran iskelmäkilpailu 1979 teki Ilkka Hämäläisestä oopperalaulajan - tältä voittokappale kuulostaa nyt

Voi miten aika rientää. Vuonna 1979 Ilkka Hämäläinen oli vasta 17-vuotias siloposkinen koulupoika, joka voitti Seura-lehden Tähti 79 -laulukilpailun.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran laulukilpailun voitto 1979 heitti Ilkka Hämäläisen ammattimuusikon uralle. Nyt hän laulaa Andrew Lloyd Webberin Oopperan Kummituksen nimiroolia loppuunmyydyille katsomoille Suomen Kansallisoopperassa.

Voi miten aika rientää. Vuonna 1979 Ilkka Hämäläinen oli vasta 17-vuotias siloposkinen koulupoika, joka voitti Seura-lehden Tähti 79 -laulukilpailun.
(Päivitetty: )
Teksti:
Miikka Järvinen

Suomen kansallisoopperan Talvitansseissa 5.3.2016 komeaääninen tenori esitti samaisen klassikkokappaleen, josta hänen koko ammattimuusikon uransa alkoi. Tältä se kuulostaa nyt:

Hieman toisenlaisia ennusteita nuori taiteilija teki tulevalle laulajanuralleen alkuperäisessä voittohaastattelussaan, joka on ilmestynyt Seurassa 17/1979:

Ilkka on Tähti 79

Teksti Hellevi Jussila Kuvat Teppo Lipasti

Pääsiäisenä järjestettiin Hyvinkään Rantasipissä Suur-Seuran, levy-yhtiö PSO:n ja Auraviihteen järjestämän Tähti 79 -kilpailun näyttävä ja kovatasoinen loppukoitos. Tiukassa kilpailussa selvisi voittajaksi 17-vuotias kouvolalainen koulupoika Ilkka Hämäläinen. Hän on Tähti 79, johon voitte lähemmin tutustua kevän Aurinkotyttökilpailujen show-osuudessa sekä pikapuoliin ilmestyvällä LP-levyllä.

"Vähään aikaan en voinut uskoa voittoani todeksi, myönsi Ilkka Hämäläinen, joka syksyyn mennessä tulee suurelle yleisölle tutuksi Suur-Seuran Aurinkotyttökiertueen ja oman LP-levyn välityksellä. "

”Vähään aikaan en voinut uskoa voittoani todeksi, myönsi Ilkka Hämäläinen, joka syksyyn mennessä tulee suurelle yleisölle tutuksi Suur-Seuran Aurinkotyttökiertueen ja oman LP-levyn välityksellä. ”

”Jalat meinasivat pettää alta!” Näin kuvaa 17-vuotias kouvolalainen koulupoika Ilkka Hämäläinen tunnelmiaan sillä hetkellä, kun hän sai pitkäperjantaina kuulla Hyvinkään Rantasipissä selvinneensä voittajaksi kovatasoisessa Tähti 79 -kilpailussa.

”En vähään aikaan voinut edes uskoa sitä todeksi. Kun sitten pääsin tyttöystäväni luo ja ilmoitin kotiin voitostani, ei sielläkään ihan heti sitä uskottu,” hän jatkaa.

Ilkka oli kerran aikaisemmin osallistunut laulukilpailuun, mutta epäonnistunut. Niinpä hän ajatteli, että tuollaiset kisat eivät ole häntä varten. Kaverit saivat hänet kuitenkin yllytetyksi mukaan Lohjan osakilpailuun.

”Se merkitsi 400 kilometrin automatkaa. Niinpä mietiskelin itsekseni, että turhaan en sitä tee. Enkä sitten tehnytkään,” Ilkka iloitsee.

”On olemassa monenlaisia laulukilpailuja. Luvataan kaikkea hyvää ja annetaan palkintoja, joilla ei ole mitään tekemistä itse laulamisen kanssa. Tämä Tähti 79 –kilpailu tarjoaa todellisen mahdollisuuden päästä hyvään alkuun laulajanuralla.”

Ilkka on oikeassa. Erilaisten tavarapalkintojen lisäksi voittaja sai tilaisuuden ryhtyä valmistelemaan välittömästi omaa LP-levyä ja suureen yleisöön hän saa kosketuksen kesän Suur-Seuran Aurinkotyttökilpailuissa, joiden show-osuudessa hänellä on oma neljännestuntinsa. Tämä merkitsee 60 hyvää keikkaa heti ensimmäisenä kesänä”

”Kävin jo kyselemässä kesätöitä samalta konepajalta, jossa olin viime vuonna töissä. Mtuta sieltä on muutenkin miehiä pakkolomalla. Kohteliaasti minua pyydettiin kuitenkin palaamaan vielä toukokuussa asiaan. Nyt ei onneksi tarvitse tehdä sitä. Aurinkotyttökiertue työllistää minut täysin. Ja sitä paitsi nyt alkaa totinen työnteko musiikin parissa, jos aion tälle alalle heittäytyä.”

Vuoden tähteä kiiruhti onnittelemaan kemiläinen Eila Korhonen, joka tunnelmoi ja tulkitsi itsensä naisten sarjan voittajaksi.

Vuoden tähteä kiiruhti onnittelemaan kemiläinen Eila Korhonen, joka tunnelmoi ja tulkitsi itsensä naisten sarjan voittajaksi.

Ilkka on paljasjalkainen kouvolalainen. Hänen isänsä on puuseppä ja äitinsä teollisuusompelija. Hänen lisäkseen perheeseen kuuluu sisar.

”Tietenkin tämä voitto on suuri asia meille kaikille, mutta olen hyvin selvillä siitä, ettei tämä sinänsä merkitse vielä paljonkaan. Tämä on vasta mahdollisuus, loistava kylläkin. Sen lopullinen suuruus riippuu jatkosta.”

Ilkka on käynyt läpi samat kuviot kuin laulajat yleensä eli esiintynyt kaikissa mahdollisissa tilaisuuksissa, joiden suolaksi on tarvittu heleä-äänistä lasta. 12-vuotiaasta lähtien hän on ottanut laulamisen ihan tosissaan ja puolentoista vuoden ajan hänellä on ollut oma bändi.

”Lukuhommat eivät maita. Koskaan en ole edes haaveillut mistään muusta ammatista, jossa musiikki ei olisi tärkeintä,” sanoo peruskoulun viimeistä luokkaa pakertava tähtemme.

”Lukioon en syksyllä mene. Yhtenä mahdollisuutena olen miettinyt varuskunnan soittokuntaan yrittämistä.”

Kun Ilkka poistui Rantasipin estradilta voittajana, muuan muusikkokonkari kiiruhti kysymään häneltä, aikooko hän nyt tosissaan viihteen ammattilaiseksi. Ilkka vastasi myöntävästi. Hullumies, sanoo muusikkokonkari, mutta lisäsi sitten: kyllähän tämä hauskaakin on!

”Paljon en viihdealasta tiedä, mutta sen olen ymmärtänyt, ettei se ruusuilla tanssimista ole. tänään voit olal tähti, huomenna kenties kukaan ei ole enää sinusta kiinnostunut.”

Ilkka voitti kilpailun laulamalla 60-luvun kiehtovan iskelmän a whiter shade of pale.

”Olen laulanut mieluummin ns. heavy rockia. Olen kuitenkin valmis joustamaan yleisön maun mukaan. Se tarkoittaa sitä, että linjani muuttuu entistä iskelmällisemmäksi. Jos tällä alalla aikoo leipänsä ansaita, on oltava nimenomaan yleisön palvelija.”

”Tunne olevani nyt ikään kuin muovailuvahaa muiden käsissä eikä minulla ole mitään sitä vastaan. Otan tällä hetkellä omaksi tehtäväkseni vain sen, että olen mahdollisimman hyvä laulajana ja esiintyjänä; että kehityn kaiken aikaa. Kokeneemmat ihmiset saavat päättää kaikesta muusta,” Ilkka sanoo ja viittaa PSO-yhtiöön, joka tulee huolehtimaan hänen levyistään sekä Auraviihteeseen, joka vastaa keikkajärjestelyistä.

Suur-Seuran Tähti 79 –kilpailuun osallistui kaikkiaan noin 150 laulajaa. 24 heistä kelpuutettiin loppukilpailuun Hyvinkäälle ja tämän loppukilpailun taso oli todella kova. Yleisö ei voinut herkutella töppäyksillä eikä onnettomilla tapauksilla. Itse asiassa jokainen kilpailija olisi ollut melkoisen valmis levytysstudioon, ja luultavasti moni heistä nouseekin Ilkka Hämäläisen ohella levylaulajien joukkoon.

Lue Seurasta 16/2016 miten kisavoiton jälkeinen tanssilava- ja teatterimenestys jumalanpilkkasyytöksineen ja vastoinkäymisineen siivittivät miehen uraa Kansallisoopperan lavalle asti.

X