Yli 30 kiloa painoaan pudottanut Hanna innostui voimaharjoittelusta: ”En olisi ikinä voinut kuvitellakaan – pystyn tekemään leuanvetoja jopa pienellä lisäpainolla”

Hanna Hyypiä, 38, alkoi käydä voimaharjoittelutunneilla viitisen vuotta sitten. Hurjalta tuntunut leuanveto on nykyisin oleellinen osa viikkotreeniä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Olen käynyt juoksulenkin varrella vetämässä telineessä leukoja. kaikkea sitä nykyään tapahtuu”, sanoo Hanna Hyypiä.

Hanna Hyypiä, 38, alkoi käydä voimaharjoittelutunneilla viitisen vuotta sitten. Hurjalta tuntunut leuanveto on nykyisin oleellinen osa viikkotreeniä.
(Päivitetty: )
Teksti: Anna Muurinen

Hanna Hyypiä oli karistanut elämäntaparemontissa olemuksestaan yli 30 kiloa ja löytänyt liikunnan avulla uuden vaihteen elämäänsä.

”Ajattelin alkuun, että leuanveto on miesten liike, ja sen kokeilemiseen oli kova kynnys. En olisi ikinä voinut kuvitellakaan tätä nykytilannetta, jossa pystyn tekemään leuanvetoja jopa pienellä lisäpainolla.”

Treeniporukka motivoi ja rohkaisee

Lajin opettelemiseen rohkaisi kannustava treeniporukka ja halu nähdä, mihin pystyy.
Voimaharjoittelutreeneissä leuanvetoja lähestyttiin aluksi pienin helpotuksin.

Ensin Hanna laski tangolta alaspäin eli teki niin sanottua negatiivista leuanvetoa ja harjoitteli liikerataa. Yhtenä päivänä kaikki loksahti kohdalleen ja liike onnistui myös ylöspäin.

”Se oli mahtava fiilis! Tein yhden vedon ja sitten sainkin jo kolme. Muistan hetken yhä.”

Nyt Hanna tekee leuanvetoja kerralla 6−8. Pienillä lisäpainoilla määrä on neljä. Jälkeenpäin liike polttelee mukavasti selässä.

”Varsinaisesti leukojen vetäminen tuntuu vasta seuraavana päivänä leveissä selkälihaksissa. Tulee tosi hyvä fiilis, että saan omaa kehoa liikuttelemalla tehtyä jotakin sellaista.”

Henkistä pääomaa ja parempi ryhti

Voiman ja kehonhallinnan kehittämisen ohella liikkeen oppiminen on antanut myös henkisesti.

”Teen päätetyötä. Leuanveto on parantanut sekä ryhtiäni että hartioitteni vointia.”

Hanna pitää siitä, että leukoja voi vetää yllättävissäkin paikoissa. Vanhempien luona vanha ovenkarmien väliin pingotettu tanko on saanut hänestä innokkaan käyttäjän.

Silmä poimii treenimahdollisuudet myös lenkkipolulta.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 3/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

Näin pääset alkuun

Leuanveto kuuluu yleensä yhtenä lajina voimaharjoittelukurssien ohjelmaan, mutta pelkkiä leuanvetokurssejakin järjestetään.

Aloittelijoiden kursseilla leuanvetoa harjoitellaan erilaisten apuvälineiden avulla. Jokainen voi aloittaa harjoittelun omalta yksilölliseltä lähtötasoltaan.

Välineiksi ei tarvita kuin tukeva leuanvetotanko ja rennot vaatteet.

X