Alkaako Parkinsonin tauti ruoansulatuskanavasta? Umpisuolen poistaminen vähentää riskiä sairastua

Parkinsonin tauti tuhoaa aivojen hermosoluja, mutta sen alkuperä voi olla kaukana ruoansulatuskanavassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Parkinsonin tauti tuhoaa aivojen hermosoluja, mutta sen alkuperä voi olla kaukana ruoansulatuskanavassa.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Valtavaan ruotsalaisaineistoon perustuvassa tutkimuksessa havaittiin, että umpisuolen poistaminen vähentää riskiä sairastua Parkinsonin tautiin jopa 20 prosenttia.

Jo pitkään on tiedetty, että Parkinson-potilaat kärsivät monenlaisista suolisto-ongelmista jopa vuosia ennen neurologisten oireiden ilmaantumista. Nyt tälle on ehkä löytynyt syy umpisuolesta.

Se näyttää olevan täynnä sitä nimenomaista proteiinia, alfa-synukleiinia, joka Parkinsonin taudissa aiheuttaa hermosolujen kuoleman.

Alfa-synukleiniit kerääntyvät hermosolujen sisään ja klimppiytyvät kiinni toisiinsa, mikä estää solun normaalia toimintaa ja johtaa solun kuolemaan. Kun solukato etenee tarpeeksi pitkälle, tulevat Parkinsonin taudille tyypilliset oireet.

Tutkimus jättää kuitenkin monia avoimia kysymyksiä. Miten ongelmia aiheuttavat proteiinit päätyvät umpisuolesta aivoihin? Miksi proteiinit klimppiytyvät vain osalla ihmisiä?

Umpisuolen poisto ei suojellut ihmisiä kokonaan Parkinsonin taudilta, vain vähensi riskiä. Tuntemattomasta syystä riski aleni enemmän maaseudulla kuin kaupungissa. Niillä Parkinson-potilailla, joilla umpisuoli oli poistettu, taudin oireet alkoivat keskimäärin myöhemmin kuin vertailuryhmällä.

X