Tutkimus: Ihmisen silmät ovat erilaiset kuin muilla kädellisillä – Näin silmämunan väristä päätellään viehättävyyttä ja aggressiivisuutta

Ihmisellä on aivan omanlainen silmänsä muihin kädellisiin verrattuna.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Testihenkilöiden mielikuvat hahmosta muuttuivat sen mukaan, oliko sillä valkoiset vai tummat silmämunat.

Ihmisellä on aivan omanlainen silmänsä muihin kädellisiin verrattuna.
Teksti: Jani Kaaro

Silmillä voi tarkkailla ympäristöä, mutta ympäristö voi myös tarkkailla silmiä. Minne katsomme, mitä katsomme ja kuinka kauan jotakin katsomme voi kertoa, mistä olemme kiinnostuneita. Pupillimme taas voivat supistua tai laajentua tunnetilamme mukaan.

Tuoreessa tutkimuksessa silmistä on kuitenkin löytynyt jälleen uusi puoli: silmämunan valkoinen osa. Puolalaisten tutkijoiden mukaan ­ihmisen silmässä on erittäin selkeä kontrasti valkoisen ­kovakalvon ja iriksen välillä, ja tällä on oma merkityksensä ihmisten välisessä kommunikaatiossa.

Valkoinen kalvo esimerkiksi kielii hyvästä terveydestä, ja tällaiset ihmiset koetaan viehättävinä. Jos valkoinen osa taas värjätään ­punertavaksi tai kellertäväksi, katsojien ­käsitys ihmisestä muuttuu.

Mitä silmät kertovat sosiaalisuudesta?

Miksi ihmisen silmät poikkeavat näin voimakkaasti muista kädellisistä? Se oli kysymys, jota puolalaisen Torunin yliopiston tutkijat lähtivät selvittämään.

Tutkijat muokkasivat tietokoneella useita ihmisapinoiden kaltaisia kasvoja, joista osassa silmät olivat kokonaan tummat ja osassa valkoinen osa oli vaihtelevan vaalea. ­Tämän jälkeen vapaaehtoiset arvioivat kasvojen kohdalla, kuinka terveitä, viehättäviä, nuoria, aggressiivisia ja luotettavia ne olivat.

Tulokset osoittivat, että mitä valkoisempi silmämunan valkoinen osa, sitä enemmän se miellyttää ihmissilmää. Tällaiset kasvot koettiin nuorempina, terveempinä ja viehättävämpinä sekä vähemmän ­aggressiivisina ja enemmän luotettavina. Jos ­silmien kont­rasti kertoo näistä ominaisuuksista, näin se on voinut valikoitua evoluutiossa eteenpäin.

Puolalaistutkijoiden mukaan silmien kontrasti voi olla nimenomaisesti merkki ihmisen sosiaalisuudesta. Voimakas kontrasti paljastaa silmien liikkeet paremmin, ja näin toiset näkevät, miten silmät liikkuvat ja mihin puhuja katsoo. Tämä lisää luottamusta. Esimerkiksi pokerinpelaajat pelaavat usein aurinkolasit päässä, etteivät silmät paljastaisi heidän bluffiaan tai hermostunutta tunnetilaansa.

Lue myös: Ranskalaistutkijoiden ihmisfossiililöytö paljastui lihansyöjäksi – ”Neandertalinihminen oli syönyt luuydintä vaan ei verta”

X