Kansainvälinen lompakkotutkimus paljastaa maat, joissa ihmiset ovat rehellisiä – Näissä kohteissa rahapussia ei ainakaan kannata hukata

Jos tavallinen tallaaja löytää kadulta lompakon, jossa on iso tukku rahaa ja omistajan tiedot, mahtaako hän palauttaa lompakon omistajalleen?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos tavallinen tallaaja löytää kadulta lompakon, jossa on iso tukku rahaa ja omistajan tiedot, mahtaako hän palauttaa lompakon omistajalleen?
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Talousteorioiden olettama Homo oeconomicus, joka ajattelee vain omaa etuaan, tuskin lompakkoa palauttaisi. Talousteoriat saivat kuitenkin pitkän nenän suuressa lompakkotutkimuksessa, jossa tarkasteltiin nimenomaisesti tätä kysymystä.

Suuret setelit kotiutuvat killinkejä varmemmin

Tutkimuksen tulokset nimittäin osoittivat, että paljon rahaa sisältävät lompakot palautetaan varmemmin kuin rahattomat tai vain vähän rahaa sisältävät lompakot.

Kansainvälisessä tutkimuksessa tutkimusapulaiset ”hukkasivat” lompakon yleiselle paikalle neljässäkymmenessä eri maassa. Osassa lompakoista oli huomattava määrä rahaa, osassa vain vähän ja osassa ei lainkaan.

Lisäksi lompakoissa oli omistajan yhteystiedot sekä ruokakaupan ostoslista. Tutkimusapulaiset kussakin maassa pitivät kirjaa siitä, mitkä lompakot palautetaan ja olivatko rahat tallella.

Palautusprosentti jopa 72 – Korkein Tanskassa, Ruotsissa ja Uudessa-Seelannissa

Tulokset olivat lähes kaikissa maissa samansuuntaiset. Rahattomista lompakoista palautettiin keskimäärin 40 prosenttia ja vähän rahaa sisältävistä 51 prosenttia, mutta jos lompakoissa oli paljon rahaa, palautusprosentti nousi 72 prosenttiin.

Palautusprosentti lompakoissa, joissa oli paljon rahaa, oli korkein Tanskassa, Ruotsissa ja Uudessa-Seelannissa. Matalimmat palautusprosentit olivat Kiinassa, Perussa, Kazakstanissa ja Meksikossa.

Älä hukkaa lompakkoasi Vatikaanissa

Kaksi maata, Peru ja Meksiko, muodostivat poikkeuksen säännöstä, jonka mukaan paljon rahaa sisältävät lompakot palautetaan varmimmin.

Varsin mielenkiintoinen havainto saatiin myös korruptiosta syytetyssä Vatikaanissa ja kahdessa korruptionvastaisessa virastossa: sieltä eivät mitkään lompakot palautuneet omistajalleen.

Epäitsekäs, johdonmukainen vai varas?

Tutkijoiden mukaan löytö ei kuitenkaan välttämättä selity ihmisten epäitsekkyydellä, vaan ihmisten pyrkimyksellä pitää omakuvansa johdonmukaisena. Jos ihminen ottaa itselleen paljon rahaa sisältävän lompakon, jonka hän voisi palauttaa omistajalleen, hän käytännössä varastaa rahat, ja on näin ollen varas.

Suurelta osalta ihmisiä vaatisi paljon psykologista ja emotionaalista työtä sovittaa tällainen käytös omakuvaansa ja siksi psykologiset edut menevät taloudellisten etujen edelle.

Sen sijaan jos lompakossa ei ole rahaa, sen palauttamatta jättäminen ei tunnu varkaudelta.

Avaimen sisältänyt lompakko palautui parhaiten Sveitsissä

Epäitsekkyydelläkin tosin oli lompakoiden palauttamisessa sijansa. Osassa rahattomista lompakoista nimittäin oli avain, josta luonnollisestikaan ei ole mitään hyötyä löytäjälle, mutta joka voi olla hyvin merkityksellinen omistajalle.

Näitä lompakkoja palautettiin korkealla prosentilla, ja korkein palautusprosentti näiden lompakoiden kohdalla oli Sveitsissä.

X