Läpimurto: Koulutyttö pelastui varmalta kuolemalta Englannissa – Faagiterapia valjastaa virukset tappamaan bakteereita

Läpimurto herättää toiveita, että viruksista voidaan tulevaisuudessa kehittää tehokas lääke antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien tuhoamiseksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Läpimurto herättää toiveita, että viruksista voidaan tulevaisuudessa kehittää tehokas lääke antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien tuhoamiseksi.
Teksti:
Jani Kaaro

Englannissa on juhlittu harvinaista tapausta, jossa kuolemaa tekevä teinityttö pelastui kokeellisella hoitomuodolla. Niin sanottu faagiterapia hyödyntää bakteereja tappavia viruksia.

Kun sopivat virukset löytyivät viime tingassa, ne tuhosivat antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit, joiden aiheuttama massiivinen infektio oli viedä nuoren naisen hengen.

Läpimurto herättää myös toiveita siitä, että faageista voitaisiin kehittää tehokas lääke antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien tuhoamiseksi.

Pahin pelko toteutui

Isabelle Holdaway, 17, sairasti kroonista keuhkosairautta, kystistä fibroosia. Kesällä 2017 hänen keuhkonsa toimivat vajaateholla, ja keuhkoihin oli kehittynyt kroonisia bakteeri-infektioita, jotka olivat vastustuskykyisiä kaikille antibiooteille.

Lääkärit päättivät tehdä keuhkojensiirron, jonka riskinä kuitenkin oli, että infektiot leviäisivät keuhkosiirteeseenkin.

Holdawayn perheen pahimmat pelot toteutuivat, kun infektiot jatkuivat keuhkosiirteessä.

Bakteerit itse asiassa levisivät kaikkialle Isabellen kehoon niin, että hänen iholleenkin kehittyi bakteereja kuhisevia märkiviä paiseita. Antibiootit eivät tehonneet bakteereihin ja Isabellen yleiskunto heikkeni.

Virusasiantuntija apuun

Isabellen äiti. Jo Holloway, luki faagiterapiasta internetistä ja tiedusteli lääkäreiltä, voisiko se auttaa hänen tytärtään.

Sairaalan lääkärit tarttuivat tähän oljenkorteen ja olivat yhteydessä Pittsburghin yliopiston professoriin Graham Hatfulliin. Hän oli tutkinut faagiterapiaa kolme vuosikymmentä ja laitoksella oli laaja ”faagikirjasto” – kokoelma viruksia, jotka infektoivat erilaisia bakteereja.

Virukset ovat hyvin valikoivia sen suhteen, mitä bakteereja ne infektoivat, joten kullekin bakteerille täytyy löytyä ”täsmävirus”.

Tammikuussa 2018 Hatfullin ryhmä onnistui löytämään faageja, jotka infektoivat Isabellea vaivaavaa bakteeria, ja he aloittivat kokeet kasvatusmaljalla.

Kokeet etenivät hitaasti, sillä kyseessä olevat bakteerit ovat hidaskasvuisia, mutta lopulta he päätyivät kolmeen faagiin: yhteen, joka tappoi bakteereja, ja kahteen, jotka eivät kyenneet tappamaan bakteereja, mutta heikensivät sitä.

Hatfullin ryhmä poisti kahdesta viimemainitusta faagista geenin, jonka ansiosta niistä tuli ärhäkämpiä bakteereja vastaan.

Kesäkuussa 2018 Isabelle palasi sairaalaan ja faagiterapia aloitettiin. Faageja tiputettiin suonensisäisesti kaksi kertaa päivässä ja kuuden viikon kuluttua infektio oli kokonaan poissa.

Faagiterapian ongelmana on, että hoito on bakteerikohtaisesti räätälöityä. Tämä on hyvin monimutkaista ja siksi lääkeyhtiöt eivät ole olleet erityisen kiinnostuneita kehittämään sitä.

Tästä syystä läpimurrot syntyvätkin asiaan vihkiytyneiden yliopistoprofessoreiden tutkimuslaboratorioissa.

Asiasta kertoi esimerkiksi BBC.

X