Miksi mustapääkerttu on jäänyt talveksi Suomeen, vaikka se on muuttolintu?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kovina pakkastalvina mustapääkerttu voi menehtyä kylmyyteen.

Teksti:
Ville Vanhala

kysymys

Mustapääkerttuja on tavattu lintulaudoilta. Miksi ne ovat jääneet talveksi Suomeen?

Lyhde

Vastaus

Suomessa pesii arvioiden mukaan noin 85 000 mustapääkerttuparia. Pesimäkauden jälkeen mustapääkertut suuntaavat talvehtimisalueilleen Etelä-Eurooppaan ja Afrikkaan. Joka vuosi mustapääkerttuja jää talvikuukausiksi myös Suomeen.

”Mustapääkertusta on yksittäisiä talvihavaintoja jo 1960-luvulta. Sen jälkeen niitä on talvehtinut Suomessa vaihtelevasti”, kertoo BirdLifen tiedottaja Jan Södersved.

Mustapääkerttujen jääminen Suomeen talveksi on muuttunutta käyttäytymisevoluutiota. Jos lintu ei lähde muuttomatkalle, sen voimat ja energia säästyvät kevään pariutumiseen ja pesimiseen.

”Leutoina talvina Suomeen jääminen on hyvä strategia. Kovina pakkastalvina mustapääkerttuja, kuten myös muita Suomeen jääneitä muuttolintuja, menehtyy kylmyyteen.”

Viime vuosien lämpimät ja vähälumiset talvet ja runsas piharuokinta ovat helpottaneet mustapääkerttujen talvehtimista Suomessa.

Aivan varmuudella ei tiedetä, ovatko kaikki Suomessa talvehtivat mustapääkertut myös Suomessa pesiviä lintuja.

”Esimerkiksi Britteinsaarille muuttaa talveksi Keski-Euroopassa pesiviä lintuja. Meilläkin talvehtivat linnut ovat voineet tulla tänne muualta.”

X