Tutkijat jäljittivät kahden kääpiön valoshow'n – Tällainen on varhaisin kuvaus supernovasta

Valkoinen ja ruskea tähti ottivat yhteen Tähtien sodan tyyliin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Valkoinen ja ruskea tähti ottivat yhteen Tähtien sodan tyyliin.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Kesäkuun 20. päivä vuonna 1670 Joutsenen tähdistöön syntyi uusi kirkas tähti. Siitä tehtiin useita havaintoja vielä seuraavana vuonna, kunnes tähti toukokuun 1672 jälkeen katosi.

Se sai nimen Nova Vulpeculae 1670, mutta kyseessä ei ollut aivan tavallinen tähti. Sitä on pidetty varhaisimpana luotettavana kuvauksena supernovasta.

Kääpiöiden kohtalokas törmäys ja räjähdys

Tähän asti supernovan on ajateltu syntyneen kahden keskikokoisen tähden eli meikäläisen Auringon törmäämisestä ja räjähtämisestä.

Nyt kansainvälinen ryhmä tähtitieteilijöitä on kuitenkin selvittänyt tarkemmin räjähdyksestä jääneitä tähteitä. Heidän mukaansa tähden syntyhistoria on tätä erikoisempi.

He uskovat, että räjähdys syntyi valkoisen ja ruskean kääpiön törmätessä toisiinsa, valkoisen polttaessa ja repiessä ruskean riekaleiksi.

Valkoinen kääpiö on kuoleva tähti, josta on jäljellä vain tähden ydin ja ruskea kääpiö niin pieni tähti, ettei se kykene ylläpitämään ydinreaktiota sisällän.

Tutkijat kääpiöiden jäljillä

Tutkijat pääsivät näytelmän kääpiöiden jäljille tunnistamalla räjähdysjäljestä litiumia ja molekyylejä, jotka eivät olisi selviytyneet oikean tähden sisuksissa tapahtuvasta ydinreaktiosta.

Sen sijaan niitä voisi syntyä nimenomaisesti kahden kääpiön törmäyksessä.

Taivaankappaleiden kohdatessa valkoinen kääpiö on ollut kooltaan noin kymmenkertainen ruskeaan kääpiöön verrattuna.

X