Tokitae-miekkavalas vapauteen! Näin intiaaniheimo koettaa vapauttaa uhanalaisen miekkavalaan, jota se pitää sukulaisenaan

Floridalaisessa merimaailmassa elää miekkavalas, jolla on monta nimeä: Lolta, Tokitae ja Sk’aliCh’elh-tenaut. Viimeisin nimi on peräisin Lummi-alkuperäiskansalta, joka on aloittamassa oikeusjuttua vapauttaakseen miekkavalaan takaisin sen kotivesille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tokitae myytiin Miamin Seaquariumiin – toiselle puolelle Yhdysvaltoja – jossa se on esiintynyt jo 40 vuotta, ja esiintyy edelleen kaksi kertaa päivässä. Kuvituskuva.

Floridalaisessa merimaailmassa elää miekkavalas, jolla on monta nimeä: Lolta, Tokitae ja Sk’aliCh’elh-tenaut. Viimeisin nimi on peräisin Lummi-alkuperäiskansalta, joka on aloittamassa oikeusjuttua vapauttaakseen miekkavalaan takaisin sen kotivesille.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Tokitae-miekkavalas kuuluu Salishinmeren miekkavalaspopulaatioon, joka on Tyynenmeren miekkavalasjoukoista pienin ja uhanalaisin. Hyvinä vanhoina aikoina populaatiossa oli yli kaksisataa eläintä, mutta metsästys ja myynti merimaailmoihin 1970-luvulla kutistivat laumat sukupuuton partaalle. Tänä päivänä Salishinmeren populaatiossa on 73 valasta.

Tokitae on Miamin Seaquariumin vetonaula

Tokitae on yksi 45 miekkavalaasta, jotka pyydystetiin Salishinmereltä samana päivänä elokuussa 1970, ja ainoa tuolloin vangituista, joka on edelleen elossa. Tokitae myytiin Miamin Seaquariumiin – toiselle puolelle Yhdysvaltoja – jossa se on esiintynyt jo 40 vuotta, ja esiintyy edelleen kaksi kertaa päivässä.

Jos Lummi-alkuperäiskansan edustajien suunnitelmat kuitenkin toteutuvat, Tokitae voi päästä viettämään elämänsä loppuvuodet takaisin sukulaistensa pariin Salishinmerelle.

Sukulaisuudesta on kysymys myös oikeusjutussa, joka tähtää Tokitaen vapauttamiseen. Lummit nimittäin väittävät, että Tokitae ei ole ainoastaan sukua toisille Salishinmeren miekkavalaille, vaan myös lummeille itselleen. Lummien miekkavalasta merkitsevä sana qw’e lh’ol me chen tarkoittaa meren alla eläviä sukulaisia.

Valaansuojelijoille tämä on tarjonnut mainion juridisen kiertotien yrittää saada eläin vapauteen, koska taustalla on Yhdysvaltain alkuperäiskansojen perinnön turvaamiseksi laadittu laki.

Voidaanko miekkavalas rinnastaa kulttuuriesineeseen?

Jos lummit saavat oikeuden vakuuttuneeksi siitä, että heimo ja miekkavalaat ovat sukua edes kulttuurisessa mielessä, he voivat vaatia Tokitaen palautusta NAGPRA-lain perusteella. NAGPRA (Native American Graves Protection and Repatriation Act) suojelee kaikkien intiaaniheimojen hautoja ja määrää kulttuuriesineiden, kuten esi-isien luiden, palauttamisesta jälkeläisten tahdon mukaiseen paikkaan.

Jos oikeus katsoo, että miekkavalas voidaan rinnastaa ”kulttuuriesineeseen”, Miamin Seaquarium voidaan määrätä noudattamaan NAGPRA-lakia, ja Tokitaella on hyvät mahdollisuudet päästä vapauteen.

Miamin Seaquariumilla ei kuitenkaan ole aikomusta vapauttaa asukkiaan. Sen mukaan valaan pitkä ikä kertoo hyvästä hoidosta. Merimaailman virallisen kannan mukaan Tokitaen on parempi viettää loppuelämänsä ihmisten hoidossa kuin luonnossa vapaana, koska se ei välttämättä enää näin pitkän tauon jälkeen tulisi toimeen valtameressä.

Lue myös: Tromssan valassafarilla seilataan jättiläisen vanavedessä

Lämpimät kintaat ja kiikarit kuuluvat tosibongarin varusteisiin. @VESA RANTA

X