Maassa maan tavalla

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Mitä ne ovat ne maan tavat, joita niin pyhästi pitäisi kunnioittaa?

Mitä ne ovat ne maan tavat, joita niin pyhästi pitäisi kunnioittaa?Maassa maan tavalla tai maasta pois. Tuota hoetaan aina, kun käy ilmi, että joku ulkomaalainen tai edes sellaiselta näyttävä on syyllistynyt johonkin. Mutta mikä se sitten on se maan tapa, jota pitäisi niin pyhästi kunnioittaa?

Kuljemme usein hautausmaan läpi. Siellä käyttäydytään hillitysti. Haudoilla ei hypitä. Kaksivuotiaskin tietää sen. Joillekin merkittäviin asemiin kohonneille päättäjille moinen arvokkuus lienee mahdotonta oppia.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho katsoi asiakseen ratsastaa Oulun kirvessurmien uhreilla ja kristillisdemokraattien jyväskyläläinen kaupunginvaltuutettu Juhani Starczewski arveli eduskunnan puhemiehen Eero Heinäluoman (sd) puolison kuoleman olleen Jumalan kosto puhemiehen homomyönteisyydestä.

Starczewski yllättyi, kun hölmöys johti puolueesta erottamiseen. Halla-aho saanee palkinnoksi äänivyöryn, kun seuraavan kerran on jossakin ehdolla.

Minä olen kuvitellut, että meikäläiseen kulttuuriin, maan tapaan, kuuluu kunnioittaa vainajia – ainakin silloin, jos he eivät ole tunnettuja suurrikollisia. Kuolleista ei puhuta pahaa ja niin edelleen. Jos vaikka vainajaa emme olisi tämän eläessä kunnioittaneetkaan, niin hänen omaistensa vuoksi käyttäydymme arvokkaasti.

Oulussa mielipuolisen väkivallan seurauksena kuolleet olivat tiettävästi varsin tavallisia ihmisiä. Eero Heinäluoman puolisokin oli julkisuudesta tuttu vain lähinnä siitä syystä, että sattui olemaan tunnetun poliitikon vaimo.

He olivat sellaisia henkilöitä, joiden kuolemat pitäisi kaikkien ymmärtää vain ja ainoastaan surullisiksi tapahtumiksi. Heidän läheisensä ovat vasta totuttelemassa ajatukseen, että rakkaat ihmiset ovat poissa.

Ja nämä kansalaisten asemiinsa äänestämät poliitikot eivät taivu edes sen vertaa empatiaan, että tajuaisivat suunnata hyökkäyksensä jonnekin muualle.

Minua syytettiin aikaisemman kirjoitukseni yhteydessä siitä, että en sallisi sananvapautta Halla-aholle. Kaikkea muuta. Minä olen niin suvaitsevainen suvakki, että sallin jopa kanssani eri mieltä olevien kertoa mietteensä. Sallin typeryydetkin. Typeryyksiä ne silti ovat, vaikka eivät suoranaisesti olisikaan kiellettyjä.

Sananvapaus todellakin on tärkeä arvo. Se on suomalaista. Sellaisena olen tottunut pitämään myös sitä arvokkuutta, jota osoitamme, kun ihminen kuolee, vaikka hän olisikin meille tuntematon. Jos vaikka itse emme mitään kunnioittaisikaan, pystymme yleensä sovittamaan käytöksemme sellaiseksi, että emme loukkaa toisia ihmisiä silloin, kun he ovat haavoittuvimmillaan. Edes julkisuuden henkilö ei ansaitse sellaista – rivikansalaisista puhumattakaan.

Tällaista minä olen ajatellut omille lapsilleni opettaa. Jos ei milloinkaan muulloin, niin kuoleman kohdatessa  kunnioitamme ihmisiä.

Se on sitä suomalaista kulttuuria, jonka soisi syöpyvän poliitikonkin päänuppiin. Se on sellainen maan tapa, joka olisi säilyttämisen arvoinen.

Lue myös:

Halla-aho Oulun kirvessurmien haaskalla

Aiheesta internetissä:

Keskisuomalainen: Kd-poliitikko: Eduskunnan puhemiehen homosympatia vaikutti vaimon kuolemaan

Keskisuomalainen: Starczewski erottamisestaan: ”Yllättävää ja surullista”

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

X