Alankomaiden prinsessa Amalia, 18, muutti takaisin kotiin uhkausviestien takia - samalla kuningashuoneen laskeva kannatus huolettaa hovia

Alankomaiden kuningashuoneella on ollut vaikea syksy. Maan kruununperilliseen prinsessa Amaliaan kohdistuvan turvallisuusuhan lisäksi hovia huolettaa kuningashuoneen laskeva kannatus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Prinsessa Amalia (vasemmalla) osallistui syyskuussa ensimmäistä kertaa parlamentin avajaisiin vanhempiensa kuningas Willem-Alexanderin ja kuningatar Máximan kanssa. Kuvassa oikealla myös prinssi Constantijn ja prinsessa Laurentien.

Alankomaiden kuningashuoneella on ollut vaikea syksy. Maan kruununperilliseen prinsessa Amaliaan kohdistuvan turvallisuusuhan lisäksi hovia huolettaa kuningashuoneen laskeva kannatus.
Teksti:
Mikaela Larsson

Alankomaiden kuningashuoneella on käsissään kaksi suurta ongelmaa: maan kruununperillinen, Oranian prinsessa Amalia, 18, on joutunut rikollisjärjestön uhkausten kohteeksi, minkä lisäksi koko monarkian kansansuosio on laskenut merkittävästi lyhyessä ajassa.

Prinsessa Amalia muutti takaisin kotiin uhkausten takia

Kuningas Willem-Alexander, 55, ja kuningatar Máxima, 51, puhuivat torstaina Ruotsin-vierailunsa päätteeksi lehdistön kanssa ja avasivat samalla esikoistyttärensä vaikeaa tilannetta.

Prinsessa Amalia aloitti syyskuun alussa politiikan, psykologian, talous- ja lakitieteen opinnot Amsterdamin yliopistossa. Opintojen myötä Amalia muutti Huis ten Boschin palatsista Haagista muiden opiskelijoiden kanssa jaettuun vuokra-asuntoon.

Vain viikkoja myöhemmin hollantilaismediat uutisoivat rikollispiireissä liikkuneista uhkausviesteistä, jotka kohdistuivat prinsessa Amalian lisäksi maan pääministeriin Mark Rutteen. Viestien takana on marokkolaistaustainen mafiajärjestö.

Alankomaiden prinsessa Amalia aloitti syyskuussa AMsterdamin yliopistossa.

Oranian prinsessa Amalia aloitti syyskuun alussa Amsterdamin yliopistossa. © RVD – Mischa Schoemaker

Viestien on raportoitu sisältäneen esimerkiksi sieppausuhkauksia. Tiukentuneiden turvatoimien vuoksi prinsessa Amalia joutui muuttamaan takaisin kotiin Haagiin.

”Hän ei voi viettää opiskelijaelämää muiden tavoin.”

Kuningatar Máximan mukaan tilanne on Amalialle vaikea ja vaikuttaa suuresti hänen elämäänsä.

“Hän ei tietenkään voi asua Amsterdamissa, eikä hän voi juuri mennä ulos. Hän ei voi viettää opiskelijaelämää muiden tavoin”, liikuttunut kuningatar totesi, ja kertoi samalla olevansa ylpeä siitä, miten Amalia on pärjännyt tilanteen kanssa.

Alankomaiden kuningashuoneen laskeva kannatus

Prinsessa Amalian turvallisuuden lisäksi hovia huolettaa kuningashuoneen lyhyessä ajassa merkittävästi laskenut kannatus.

Syyskuun lopussa julkaistun kannatuskyselyn mukaan vain 51 % kansasta kannattaa monarkiaa. Keväällä luku oli 58 %, ja vielä vuonna 2020 peräti kolme neljästä oli monarkian kannalla.

Syksyn aikana negatiivista julkisuutta on saanut esimerkiksi kuningasperheen määrärahan noin 450 000 euron suuruinen korotus ensi vuodelle.

Lue myös: Prinssi William ja herttuatar Catherine muuttivat Windsoriin – tarvitseeko herttuaperhe todella kolme kotia?

Koronapandemian aikana kuningasperhe sai useampaan otteeseen kritiikkiä toiminnastaan. Elokuussa 2020 kuningaspari rikkoi ravintolassa ollessaan sosiaalisen etäisyyden rajoituksia, ja lokakuussa 2021 perhe lähti lomalle Kreikkaan samalla, kun Alankomaat meni osittaiseen koronasulkuun. Joulukuussa 2021 otsikoihin nousi prinsessa Amalian 18-vuotispäivän kunniaksi pidetyt juhlat.

Kuningas Willem-Alexanderilla ja kuningatar Máximalla on ollut raskas syksy. © ANP

Toisaalta prinsessa Amalian täysi-ikäistyminen ja päätös kieltäytyä toistaiseksi hänelle lain mukaan kuuluvasta määrärahasta toivat kuningasperheelle myös positiivista huomiota viime vuonna.

Laskeva kannatus kuitenkin kertoo, että kohujen jälkeen hovissa ei ole saatu otetta tilanteesta.

Mikä avuksi pr-kriisiin?

Modekoningin Máxima -blogin kuninkaallistoimittaja Josine Droogendijk pohti blogissaan kuningasperheen huvenneen kannatuksen ja kuningatar Máximan edustustilaisuuksien vähäisen määrän yhteyttä.

Droogendijkin mukaan Máximan edustustehtävien määrä on laskenut pandemiaa edeltäneestä vuoden 2019 tasosta, minkä lisäksi kotimaan yleisöllä ei ole ollut yhtä paljon mahdollisuuksia tavata kuningatarta kuin aiemmin.

Kohujen jälkeen hovissa ei ole saatu otetta tilanteesta

Droogendijkin lisäksi myös hollantilainen Nouveau-lehti kirjoittaa, ettei hovi esimerkiksi hyödynnä täysin sosiaalisen median potentiaalia. Kuninkaallisten täytyy näkyä pysyäkseen kansalaisten sydämissä.

Hovi vaikuttaa tarvitsevan jonkinlaista ryhtiliikettä. Yleensä kannatuksen kasvattamiseen tepsii vanha hyväksi havaittu keino: enemmän työtä. Kuninkaallisten tapauksessa siitä työstä voi myös kertoa kansalle enemmän ja mielenkiintoisilla tavoilla.

Parempaa syksyn jatkoa Alankomaiden hoviin, erityisesti prinsessa Amalialle!

X