Herttuatar Catherine ja prinssi William muuttivat Windsoriin - tarvitseeko herttuaperhe todella kolme kotia?

Prinssi William ja herttuatar Catherine muuttivat Windsoriin. Uusi koti on kuninkaallisella mittapuulla vaatimaton, mutta osa briteistä ihmettelee, kuinka monta kotia kuninkaalliset tarvitsevat, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Prinssi William ja herttuatar Catherine lapsineen aloittavat tänä syksynä uuden arjen Windsorissa.

Prinssi William ja herttuatar Catherine muuttivat Windsoriin. Uusi koti on kuninkaallisella mittapuulla vaatimaton, mutta osa briteistä ihmettelee, kuinka monta kotia kuninkaalliset tarvitsevat, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.
Teksti:
Mikaela Larsson

Brittihovi tiedotti hiljattain, että Cambridgen herttua prinssi William ja herttuatar Catherine muuttavat Lontoosta Windsorin linnan mailla sijaitsevaan Adelaide Cottageen. Brittimedioiden mukaan herttuapari haluaa asua lähempänä sukulaisiaan ja samalla elää lastensa kanssa yksityisempää arkea.

Muuton myötä prinssi George, 9, prinsessa Charlotte, 7, ja prinssi Louis, 4, aloittavat näinä päivinä Lambrookin yksityiskoulussa, joka sijaitsee vain vartin ajomatkan päässä perheen uudesta kodista.

Herttuaperhe on asunut vuodesta 2017 päätoimisesti Lontoossa Kensingtonin palatsissa, joka hovin mukaan toimii jatkossakin parin virallisena residenssinä ja toimistona.

Lisäksi Cambridgeillä on Sandringhamin kartanon mailla Norfolkissa 10 makuuhuoneen maaseutukoti Anmer Hall, jota pari on pitänyt varsinaisena kotinaan. Anmer Hall oli lahja kuningatar Elisabetilta.

Adelaide Cottage on kuninkaallisella mittapuulla vaatimaton

Williamin ja Katen uusi koti Adelaide Cottage (alla kuvassa) on kruunun omistuksessa, ja herttuapari on tehnyt talosta brittihoville tyypillisesti pitkäaikaisen vuokrasopimuksen. Pari maksaa markkinatasoisen vuokran yksityisistä varoistaan.

View this post on Instagram

A post shared by Mitch Owens (@mrmitchowens)

Adelaide Cottagella on monia etuja, mutta tulevan kruununperijän asuintaloksi se on ennennäkemätön valinta. Kuningatar Adelaiden huvikäyttöön 1830-luvulla rakennettua taloa ei suunniteltu kuninkaallisten asuinkäyttöön, ja talo onkin sillä mittapuulla varsin vaatimaton koti herttuaperheelle.

Lue myös: Mielipide: Voisiko prinsessa Diana saada jo rauhan?

Vaatimattomuus on kuitenkin suhteellista. Nimestään huolimatta kyseessä ei ole mikään pikkupirtti, vaan neljän makuuhuoneen talo, jonka päämakuuhuoneen katto on koristeltu kullatuilla delfiineillä.

Talossa ei kuitenkaan ole edustustiloja, eikä herttuaperheellä ole jatkossa enää heidän kanssaan vakituisesti asuvaa henkilökuntaa. Työsuhteet jatkuvat, mutta esimerkiksi lastenhoitaja tulee asumaan lähistöllä omassa asunnossa.

View this post on Instagram

A post shared by Peter Hubert Willems (@peterhubertwillems)

Adelaide Cottage sijaitsee Windsorin linnan yksityisen puiston puolella, joten turvallisuusjärjestelyt olivat valmiiksi kunnossa. Talo ei myöskään vaatinut remontointia ennen muuttoa.

Herttuatar Catherine ja prinssi William haluavat asua lähellä sukulaisia

Muuttopäätöksen taustalla oli kaksi pääsyytä: läheisyys sukulaisiin ja mahdollisuus yksityisempään perhe-elämään kaukana Lontoon julkisuudesta.

Kuningatar Elisabet viettää nykyisin suurimman osan ajastaan juuri Windsorin linnassa. Adelaide Cottage sijaitsee vain 10 minuutin kävelymatkan päässä, joten prinssi William perheineen voi muuton myötä viettää enemmän aikaa väistämättä viimeisiä vuosiaan elävän kuningattaren kanssa.

Kensingtonin palatsia on kuvattu brittilehdissä “kultakalamaljaksi” lapsille.

Windsor on myös kätevän matkan päässä Katen vanhemmista Michael ja Carole Middletonista. Herttuapari on korostanut haluavansa antaa lapsilleen niin normaalin lapsuuden kuin heidän asemassaan on mahdollista, ja Middletonien kanssa he voivat viettää tavallisen perheen elämää.

Kensingtonin palatsia (alla kuvassa) on kuvattu brittilehdissä “kultakalamaljaksi” lapsille. Windsor tarjoaa rauhaa, mutta on silti kuninkaallisen elämän sydämessä. Cambridget voivat liikkua vapaammin ja huomaamattomammin, eikä Lontoo työtehtävineen ole silti liian kaukana.

View this post on Instagram

A post shared by Historic Royal Palaces (@historicroyalpalaces)

Tarvitseeko herttuaperhe todella kolme kotia?

Williamin ja Katen muuttopäätös on saanut osakseen ymmärrystä, ja talovalintaa on jopa pidetty osoituksena parin vaatimattomuudesta heidän kuninkaallisesta statuksestaan huolimatta.

Julkisessa keskustelussa on kuitenkin myös kyseenalaistettu perheen tarve kolmannelle kodille. Osa yleisöstä kokee muuton huonosti ajoitettuna, kun kansa huolehtii samaan aikaan hurjaa vauhtia nousseista elinkustannuksista.

Kysymyksiä herättää myös Kensingtonin palatsin kohtalo. Palatsiin tehtiin herttuaparia varten miljoonia maksanut ja julkisilla varoilla kustannettu remontti. Palatsin vakuuteltiin tuolloin olevan tulevalle hallitsijaparille pitkäaikainen ratkaisu.

Lue myös: Prinssi William 40 vuotta – Britannian kruununperijä vasta odottaa uransa huippua

Remontti valmistui vuonna 2013, mutta Cambridget asuivat seuraavat vuodet silti pääsääntöisesti Anmer Hallissa prinssi Williamin työskennellessä ambulanssihelikopterilentäjänä.

Perhe muutti Lontooseen kokopäiväisen edustusroolin perässä vasta vuonna 2017, joten Kensingtonin palatsi ehti toimia heidän päätoimisena kotinaan vain viiden vuoden ajan.

Mitä kaikille kuninkaallisille residensseillä tapahtuu jatkossa?

Myös Walesin prinssi Charlesilla ja kuningatar Elisabetilla on useita residenssejä käytössään, joten sinänsä kolme kotia ei ole brittikuninkaallisille mitenkään poikkeavaa.

Virallisia residenssejä ja yksityiskoteja listatessa voi kuitenkin miettiä, mitä kaikille asunnoille tapahtuu jatkossa. Edustuskuninkaallisia on tulevaisuudessa huomattavasti nykyistä vähemmän.

Kuninkaalliset itse eivät viihdy ankeaksi kutsutussa Buckinghamin palatsissa, vaan asuisivat mieluusti jossain muualla. Palatsi on kuitenkin pitänyt pintansa monien virallisten tapahtumien näyttämönä.

Buckinghamin palatsi on hallitsijan virallinen residenssi, mutta kuninkaallinen perhe asuisi mieluummin muissa taloissaan. © WIkimedia Commons

Tuntuisi kuitenkin järjettömältä pitää jatkossa Buckinghamin ja Windsorin linnan lisäksi vielä Charlesin nykyinen Lontoon-koti Clarence House ja Cambridgejen Kensingtonin palatsi käytössä samanaikaisesti.

Prinssi William ja herttuatar Catherine ovat varmasti pohtineet ratkaisujaan monien muiden perheiden tavoin töiden, lasten tarpeiden ja tukiverkon kannalta.

Muutto Adelaide Cottageen ei tuonut ainakaan suoria lisäkustannuksia veronmaksajille, mutta on silti ihan aiheellista pohtia, kuinka monta virallista residenssiä ja yksityiskotia kuninkaalliset ylipäänsä tarvitsevat.

Pienempään taloon muuttamista voi vaivoin pitää osoituksena vaatimattomuudesta, kun herttuaperheellä on edelleen silti myös palatsi ja maaseutukartano käytössään töihin, vieraiden kestitsemiseen ja lomailuun.

X