Kommentti: prinssi Harryn elämäkerta ei enää pelasta herttuaparia

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan ajavat itseään nurkkaan, eikä Harryn elämäkerta enää pelasta tilannetta, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan ovat olleet tauotta otsikoissa viime kuukausina.

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan ajavat itseään nurkkaan, eikä Harryn elämäkerta enää pelasta tilannetta, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikaela Larsson

Sussexin herttua prinssi Harryn elämäkerta ilmestyy 10. tammikuuta, ja viime päivinä kirjan sisältöä on tihkunut julkisuuteen. Prinssi ei ole säästellyt sanojaan, vaan luvassa on yksityiskohtaisia ja intiimejä kuvauksia kuninkaallisen elämän kulisseista.

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan jättivät brittihovin kolme vuotta sitten. Luulisi, että tässä vaiheessa aiheesta olisi sanottu ja kirjoitettu jo kaikki mahdollinen, mutta ei. Aikanaan sensaatiolta tuntunut Oprah-haastattelu näyttäytyy nyt suorastaan harmittomana alkusoittona.

Valitettavasti Harryn elämäkerta on kuitenkin myöhässä. Kolmessa vuodessa herttuaparin uskottavuus on kärsinyt isoja kolhuja, ja tässä vaiheessa isot yleisömassat eivät enää muuta mielipidettään heistä. Moni on ennen kaikkea kyllästynyt jatkuvaan draamaan.

Harry ja Meghan lypsävät kaiken irti kuninkaallisesta elämästään

Viime kuukausina herttuapari on ollut otsikoissa tauotta. Netflix-sarja, herttuatar Meghanin podcast, perinteiset lehtihaastattelut sekä nyt viimeisimpänä Harryn elämäkerta promohaastatteluineen ovat aikamoinen vyöry paljastuksia.

Yksityisyys on toki sitä, että saa itse valita, mitä asioita itsestään jakaa. Paradoksaalista silti, että syntyperänsä tuomasta julkisuudesta usein valittanut Harry on nyt valmis jakamaan maailman kanssa kirjaimellisesti kaiken. Elämäkerrasta selviää esimerkiksi miten prinssi menetti poikuutensa.

Ei siis ihme, että moni kokee Harryn ja Meghanin lypsävän kuninkaallisesta elämästään kaiken irti eri formaateissa.

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan avautuivat joulukuussa elämästään kuusiosaisessa Netflix-dokumentissa. © Netflix

Missä menee raja?

Sussexien uusimmista käänteistä keskustellessa esiin on noussut toistuvasti sama kysymys: kuinka oikeutettuja prinssi Harry ja herttuatar Meghan ovat jakamaan omaa versiotaan tapahtumista uudelleen ja uudelleen?

Pariskunta on taistellut omasta yksityisyydestään oikeudessa useita kertoja, mutta nyt Harryn kirja sisältää hyvin yksityiskohtaisia kuvauksia esimerkiksi muiden kuninkaallisten kanssa käydyistä keskusteluista.

Joskus ainoa keino puuttua epäkohtiin on tuoda ne julkisuuteen. Kuninkaallisen perheen varaperijöiden, eli Harryn “edeltäjien”, sukupolvesta toiseen toistuvat ongelmat kertovat selvästi muutoksen tarpeesta.

Pariskunta on taistellut omasta yksityisyydestään oikeudessa useita kertoja.

Harry myös kertoo prinssi William käyneen käsiksi häneen. Syytös on iso mainehaitta, mutta onko Harry velvollinen vaikenemaan asiasta suojellakseen veljeään? Välikohtauksen vähättely julkisuudessa tekee hallaa kaikille lähisuhdeväkivallan uhreille.

Ongelmaksi on omissa silmissäni kuitenkin muodostunut erityisesti Harryn ja Meghanin itsereflektion puute. Parin sanomisiin on vaikea suhtautua asiaan kuuluvalla vakavuudella, kun he antavat itsestään kauttaaltaan sokeroidun ja silotellun kuvan, jossa he ovat vain avuttomia uhreja ison koneiston kynsissä.

Lue myös: Tanskan prinssi Joachim kipuilee “varaperijöiden” ongelman kanssa, mutta miten paljon kuninkaallinen voi valittaa julkisesti?

Vika tuntuu aina löytyvän jostain muualta kuin peilikuvasta, ja se valitettavasti nakertaa kaikkien heidän väitteidensä uskottavuutta. Nähtäväksi jää, tuoko elämäkerta tähän muutosta.

Prinssi Harry pui elämäkerrassaan välejään isäänsä kuningas Charlesiin ja kuningatar Camillaan sekä veljeensä prinssi Williamiin ja prinsessa Catherineen. © Chris Jackson

Prinssi Harryn elämäkerta ei enää pelasta tilannetta

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan ovat ajaneet itseään nurkkaan, ja Harryn elämäkerta ei enää pelasta tilannetta tai vakuuta suuria massoja hänen puolelleen.

Suuri osa yleisöstä lukee vain lehtien nostamat kohupätkät ilman koko kirjan antamaa kontekstia. Jokainen väite analysoidaan epäjohdonmukaisuuksia etsien, ja sanomisia tulkitaan somessa tahallaan väärin.

Katkeruus ja lapsuuden trauma purkautuvat Harrysta nyt hyökyaallon lailla koko maailman silmien edessä.

Jos kirja olisi ilmestynyt aiemmin, yleinen mielipide olisi ehkä voinut vielä kääntyä Harryn ja Meghanin puolelle. Nyt jakolinjat on jo vedetty, ja kirja näyttäytyy monille vain uusimpana yrityksenä “tuhota hovi” ja rahastaa kuninkaallisella elämällä.

Kolme vuotta sitten ymmärsin Harryn ja Meghanin päätöstä jättää hovi. Toivoin heille hyvää ja odotin avoimin mielin, millaiseksi heidän elämänsä hovin ulkopuolella muotoutuisi.

Kaikesta myötätunnosta huolimatta on ollut harmillinen pettymys nähdä, miten elämänmittainen katkeruus ja lapsuuden trauma purkautuvat Harrysta nyt hyökyaallon lailla koko maailman silmien edessä. Sillat on poltettu moneen suuntaan.

Toisille Harry on mariseva kakara ja petturi, joka haluaa tuhota koko monarkian ja perheensä. Toisille hän on sankari ja selviytyjä, joka onnistui rikkomaan kultaisen häkkinsä ja paljastamaan brittihovin todellisen luonteen.

Jos tapahtumaketjusta pitää joku hopeareunus löytää, niin toivottavasti tilanteesta otetaan brittihovissa opiksi, jotta näitä ongelmia ei tarvitse 30 vuoden kuluttua ratkoa prinssi Williamin lasten välillä.

Lue myös

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mainos

Mainos

Kommentointi

Minusta tässä Harry ja Meghan kuviossa on kaikista surullisinta, että Harry menettää sukunsa. Meghanilla on äitinsä, mutta Harryn äiti on kuollut ja näiden jatkuvien paljastelujen vuoksi hän taitaa menettää Williamin ja Charlesin. Vanhempia ja sisaruksia ei oikein voi korvata. Osalla meistä ei ole ollut onnea saada ”hyviä” vanhempia ja sisaruksia joiden kanssa ollaan läheisiä. On outoa, että Harry haluaa pilata välinsä isäänsä ja veljeensä, kun ilmeisesti heillä on ollut kumminkin hyvät välit aiemmin. Uusia vanhempia ja sisaruksia ei ole kumminkaan oikein mahdollista hankkia aikuisena.

Näin käy, kun koko elämä on ollut teatteria. Vaikeista asioista on vaiettu ja Harry ei saanut lapsena sitä apua kuin olisi tarvinnut. Nyt kaikki purkautuu ja hänen totuus tulee ilmi. Kaikki kokevat asiat omalla tavallaan. Charlesin olisi pitänyt ajatella enemmän poikiaan kuin Camillaa niin olisikohan asiat nyt toisin.

Joo, tosi surullista, että välit ovat menneet tähän. Harmittaa erityisesti Harryn ja Williamin lasten kannalta, mutta kyllä surettaa myös jo iäkkään Charlesin puolesta. Näyttää siltä, että Harryn lapsilta jää isoisä, setä ja serkut ja ylipäänsä se isänpuoleisen suvun kuninkaallinen perinne kokematta. Williamin lapsilta taas jää ainoat isänpuolet serkut tuntematta. Sääli, koska vanhempien ja sisarusten kanssa on kuitenkin aina erityinen side, joka ei ole sama asia kuin läheiset ystävyyssuhteet aikuisena.

Mä odotan kirjan osalta, että saan sen itse luettua. Lehdistö tässä kohtaa varmaan etsimällä etsii kohtia, joista saada lööppejä. Ainakin netflix-ohjelmaa katsoessa tuli fiilis, että katsoi ihan eri ohjelmaa kuin mitä lehdistä luki. Ohjelma oli todella koskettava ja ahdistus tappouhkauksien ja lehtiotsikoiden keskellä todella aitoa – jos oli näyteltyä, olisi Oscar-palkinnon arvoinen.

Se on aivan totta, että lehdistöllä on aina motivaationsa siihen, miten juttuja kirjoitetaan ja miten asioita nostetaan esiin. Ei Harry siis ihan väärässä ole. En yhtään ihmettele, että ei jaksa olla koko elämäänsä mediatalojen rahakone.

Toivon vilpittömästi, että Harry ja Meghan saisivat asiansa järjestykseen ja rauhan maahan. Olen valitettavasti skeptinen, onko tämä se oikea tapa. Aika näyttää.

Odotin kirjaa kovin, koska sen avulla pääsee tutustumaan aidompaan Harryyn kuin mitä ikuiset lööpit huutavat. Harry tuntuu olevan herkkä ja kaipaavan läheisyyttä, jota perheessä ei ole osattu antaa hänen äitiään lukuunottamatta. Kaikki me teemme virheitä elämämme varrella, mutta niistä voimme myös oppia.

Vastaa

X