Kuningas Charles laittoi pyörät pyörimään - Williamista heti Walesin prinssi

Britannia suree kuningatar Elisabetia, mutta uusi kuningas Charles on jo aloittanut työnsä. Charlesilla on visio, jota kohti hovi nyt kulkee, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuningas Charles puhui kansalaisilleen perjantaina ensimmäistä kertaa kuninkaana.

Britannia suree kuningatar Elisabetia, mutta uusi kuningas Charles on jo aloittanut työnsä. Charlesilla on visio, jota kohti hovi nyt kulkee, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.
Teksti:
Mikaela Larsson

Britanniassa surraan nyt kuningatar Elisabet II:n poismenoa. Lähiviikkojen ohjelma pyörii hautajaisiin ja vallanvaihtoon liittyvien seremonioiden sekä kuningattaren elämäntyön muistamisen ympärillä, mutta samaan aikaan monarkian juna puksuttaa jo eteenpäin.

Äitiään valtaistuimelle seurannut kuningas Charles III täyttää marraskuussa 74 vuotta, joten uusi hallitsija ei ole enää nuori itsekään. Charles laittoikin pitkän odotuksensa aikana tehtyjä suunnitelmiaan hienovaraisesti käyntiin viipymättä.

Kuningas Charlesin ensimmäinen puhe esitteli monarkian uudet kasvot

Kuningas Charles puhui perjantaina kansalleen ensimmäistä kertaa kuninkaana. Puheen tehtävä oli kunnioittaa edellispäivänä kuollutta kuningatar Elisabetia ja lohduttaa kansaa, mutta myös luoda uskoa tulevaan.

Puheessaan Charles viittasi vaimoonsa kuningatar Camillaan sekä poikiinsa prinssi Williamiin ja prinssi Harryyn. Puheen suurin yllätys oli se, että uusi kuningas teki Williamista Walesin prinssin jo samana päivänä.

Uusi kuningaspari sekä Walesin prinssi William ja prinsessa Catherine ovat monarkian uudet kasvot.

Aiemmin Cambridgen herttuana tunnettu William on isänsä valtaannousun myötä nyt perimysjärjestyksen ykkössijalla. Samalla hän peri Cornwallin herttuan arvon. Walesin prinssi puolestaan on Britannian kruununperijöiden perinteinen arvonimi, mutta se ei siirry eteenpäin automaattisesti. Charlesin toki odotettiin myöntävän tittelin pojalleen, mutta näin nopeasti tullut ilmoitus yllätti.

Puheen viesti oli selkeä: uusi kuningaspari sekä Walesin prinssi William ja prinsessa Catherine ovat monarkian uudet kasvot, niin sanottu ykkösketju.

View this post on Instagram

A post shared by Clarence House (@clarencehouse)

Prinssi Harry ja herttuatar Meghan olisivat mahtuneet Charlesin “riisuttuun monarkiaan”, mutta herttuapari tunnetusti jätti hovin vuonna 2020. Oman pojan unohtaminen puheesta olisi kuitenkin ollut tylyä, ja Charles lähettikin parille lyhyet terveiset.

Ilman mainintaa jäivät Charlesin sisarukset – prinsessa Anne, Yorkin herttua prinssi Andrew sekä Wessexin jaarli prinssi Edward – sekä kuningatar Elisabetin edustustyötä tekevät kuninkaalliset serkut. Fokus on yhä enemmän nyt Charlesin perheessä.

Miksi Charles teki Williamista Walesin prinssin näin pian?

Yksi syy lienee Charlesin ikä. Ei voi laskea sen varaan, että myös hän eläisi vanhempiensa tavoin hyväkuntoisena lähes 100-vuotiaaksi. Päätösten kanssa ei siis ole varaa aikailla tarpeettomasti.

Vallanvaihto myös muutti Williamin ja hänen perheensä arvonimiä joka tapauksessa. Brittihovin tittelit ovat kansan silmissä sekavia jo nyt, joten oli luontevaa välttää hämmennystä ja myöntää Williamille nyt suoraan se titteli, joka häneen halutaan pitkällä tähtäimellä yhdistää.

View this post on Instagram

A post shared by The Prince and Princess of Wales (@princeandprincessofwales)

Kolmanneksi kyseessä oli merkittävä peliliike. Vallanvaihto voi olla tuulinen paikka, kun kuningatar Elisabetin ennätyspitkän valtakauden jälkeen monarkiaa kyseenalaistavia ääniä kuulunee enemmän ja Kansainyhteisön maissa pohditaan brittimonarkiasta irrottautumista. Tilannetta ei helpota se, että Charles ei ole äitinsä kaltainen koko kansan suosikki.

Nopea toiminta Williamin arvonimen kanssa laittoi hovin pelinappulat paikoilleen. Nimitys korosti Charlesin pyrkimystä rajata edustuskuninkaallisten joukkoa, ja samalla nekin, jotka eivät Charlesista välitä, saivat muistutuksen, että suhteellisen pian vuorossa on jo William.

Lue myös: Herttuatar Catherine ja prinssi William muuttivat Windsoriin – tarvitseeko herttuaperhe todella kolme kotia?

Charlesin tehtävä on tasapainottaa hovia – kaikki muutos ei ole pelkästään pahasta

Kuningatar Elisabetin velvollisuudentuntoa ei kukaan kyseenalaista, mutta tämän korkean iän ja pitkän valtakauden myötä hovi on ollut eräänlaisessa pysähdystilassa jo pitkään.

Kuningatar ei esimerkiksi enää vuosiin matkustanut ulkomaille, ja työtehtävien järjestelyjä sopeutettiin tämän iän mukaisesti pitkän aikaa. Moni asia jäi sitten kun -mentaliteetilla odottamaan seuraavaa hallitsijaa.

Monissa muissa kuningashuoneissa edustustehtäviä hoitaa paljon pienempi porukka.

Kuningas Charlesin tehtävänä onkin nyt viedä brittimonarkiaa virtaviivaisempaan suuntaan 2020-luvulle. Edustuskuninkaallisten määrä on viime vuosikymmeninä ollut aivan liian suuri, ja viimeiset 10 vuotta Elisabetilla, Charlesilla ja Williamilla oli kaikilla ollut omat esikuntansa.

Monissa muissa kuningashuoneissa edustustehtäviä hoitaa paljon pienempi porukka. Nykypäivänä ei ole kestävää, että veronmaksajien kustantamaa kuninkaallista elämää etuineen nauttii koko suku.

Kuningas Charlesilla on kuitenkin visio, jota kohti hovi nyt kulkee. Jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä hovissa lähivuosina tapahtuu.

X