Kuningas Charlesin kruunajaisten kohokohdat - näistä historiallinen päivä muistetaan

Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson listaa kuningas Charlesin ja kuningatar Camillan historiallisten kruunajaisten kohokohdat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Edes sateinen sää ei pilannut brittien juhlatunnelmaa kruunajaispäivänä.

Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson listaa kuningas Charlesin ja kuningatar Camillan historiallisten kruunajaisten kohokohdat.
Teksti:
Mikaela Larsson

Britannian kuningas Charles III ja kuningatar Camilla kruunattiin lauantaina Westminster Abbeyssa ikivanhojen perinteiden mukaisesti. Mitkä olivat kruunajaisten kohokohdat ja mistä historiallinen päivä tullaan muistamaan?

1. Hyvällä tavalla moderni tilaisuus

Kruunajaisten ytimessä on monenlaisia perinteitä, joista uusi hallitsija ei voi helposti poiketa. Perinteiden lomaan mahtuu kuitenkin aina hiukan tilaa tulkinnalle, ja Charlesin kruunajaiset olivatkin hyvällä tavalla modernit.

View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Charles haluaa olla aidosti koko kansan monarkki, ja seremonian yksityiskohdissa huomioitiinkin näkyvästi esimerkiksi muut kirkkokunnat. Yhteiskunnan muutoksesta kielii muun muassa kuningasparin oma uusperhekuvio sekä Britannian kahden ykköspoliitikon, pääministeri Rishi Sunakin ja Skotlannin ensimmäisen ministerin Humza Haroon Yousafin, taustat maahanmuuttajaperheiden kasvatteina. Sunak on hindu, mutta luki kruunajaisissa seurakunnalle Raamattua pääministerin roolissa.

Britannia on monikulttuurinen, ja kruunajaiset heijastivat tätä todellisuutta edeltäjiään vahvemmin. Kuningas haluaa edistää eri ryhmien välistä vuoropuhelua.

Mikään toinen Euroopan monarkia ei järjestä kuninkaallisia tapahtumia yhtä loistokkaasti kuin britit

Charles piti kiinni myös ympäristöarvoistaan: kuningaspari käytti mm. edeltäjiensä viittoja ja tuoleja sen sijaan, että heille oltaisiin tehty kokonaan uusi esineistö.

2. Kuningatar Camilla ansaitsi kruununsa

Kruunajaiset olivat ehdottomasti Charlesin päivä, mutta ehkä jopa vielä ihmeellisempää oli nähdä Camilla kruunattavana.

Aikoinaan maansa vihatuimmaksi naiseksi kutsutun Camillan tie tähän hetkeen on ollut pitkä ja kuoppainen, mutta hän on ollut sisukas. Siinä sitä sitten oltiin kaikista epäilyistä ja vastalauseista huolimatta: kruunaamassa Camilla kuningattareksi miehensä rinnalle. Minusta hän on kruununsa ansainnut!

View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

3. Brittihovi todisti jälleen osaamisensa

Tosiasiat täytyy tunnustaa: mikään toinen Euroopan monarkia ei järjestä kuninkaallisia tapahtumia yhtä loistokkaasti kuin britit! Kruunajaiset olivat maan kolmas tämän kokoluokan tilaisuus noin vuoden sisällä, ja jälleen kerran kaikki sujui kuin rasvattu – vaikka juuri kruunajaisten järjestämisestä ei ollut viimeaikaista kokemusta, josta ammentaa.

View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

4. Kruunajaisten kohokohdat – kuninkaallinen muotinäytös

Näyttäviä viittoja, upeita kruununjalokiviä, historiallinen supertunika… Kruunajaisten kohokohdat sisältävät ehdottomasti myös kuninkaallisten vaatetuksen.

Päivän kuningatar oli luonnollisesti Camilla, jonka valkoisen takkimekon ja siihen sointuvan hameen takana oli tämän luottosuunnittelija Bruce Oldfield. Pukuun oli kirjottu kulta- ja hopealangoilla luonnonkukkia, Yhdistyneen kuningaskunnan neljä kansalliskukkaa, kuningattaren monogrammi, tämän lasten ja lastenlasten nimet sekä kuningasparin kaksi rescuekoiraa, Bluebell ja Beth.

Camillan kaulassa kimalteli 1800-luvulta peräisin oleva kruunajaiskaulakoru. Korun timantit ovat valtavia!

Kuningatar Camillan puvun helmaan oli kirjottu myös kuningasparin kahden koiran kuvat. © The Royal Family

Myös muut kuninkaalliset, kuten Walesin prinssi William ja prinsessa Catherine, olivat vaikuttava näky eri ritarikuntien seremoniallisissa viitoissa. Williamilla oli Sukkanauharitarikunnan ja Catherinella Victorian ritarikunnan viitta.

View this post on Instagram

A post shared by The Prince and Princess of Wales (@princeandprincessofwales)

5. Historiallisuus – tällaista juhlaa ei hetkeen nähdä

Kruunajaisten vaarana oli myös “kuninkaallisähky”, kun kyseessä oli tosiaan kolmas jättitapahtuma vuoden sisään. Kruunajaishumusta kannattaa kuitenkin nauttia, sillä vastaavaa tapahtumaa ei todennäköisesti ole ihan hetkeen luvassa.

Kuningas Charles voi hyvin elää ainakin 10-15 vuotta. Britannian seuraavat kuninkaalliset häätkin ovat vasta sitten, kun Williamin ja Catherinen lapset avioituvat aikanaan – siihen voi hyvin mennä 20 vuotta. Nyt siis kannattaa ottaa ilo irti!

X