Kuningas Willem-Alexander 10 vuotta vallassa - 10 faktaa nuoruudessaan “pilsneriprinssiksi” kutsutusta kuninkaasta

Kuningas Willem-Alexander on hallinnut Alankomaita 10 vuotta, mutta millainen mies hallitsijan roolin takaa löytyy? Merkkipäivän kunniaksi Kuninkaallista elämää esittelee nuoruudessaan “pilsneriprinssiksi” kutsutun kuninkaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Alankomaiden kuningas Willem-Alexander on ollut jo 10 vuotta vallassa.

Kuningas Willem-Alexander on hallinnut Alankomaita 10 vuotta, mutta millainen mies hallitsijan roolin takaa löytyy? Merkkipäivän kunniaksi Kuninkaallista elämää esittelee nuoruudessaan “pilsneriprinssiksi” kutsutun kuninkaan.
Teksti:
Mikaela Larsson

Alankomaiden kuningas Willem-Alexander nousi valtaan 30. huhtikuuta 2013 äitinsä kuningatar Beatrixin jälkeen. Maata 33 vuotta hallinnut Beatrix seurasi oman äitinsä ja isoäitinsä esimerkkiä ja teki tilaa seuraavalle sukupolvelle luopumalla kruunusta.

Beatrix jäi eläkkeelle suosion huipulla ilman kohuja, mutta kansa suhtautui vallanvaihtoon silti positiivisesti. Alankomaissa oli eletty poikkeuksellista, yli 120 vuotta kestänyttä naishallitsijoiden kautta, ja Willem-Alexander nuoren perheensä kanssa herätti kiinnostusta. Mutta kuka oikeastaan on mies kuninkaan arvonimen takana?

Alankomaiden kuningaspari tyttärineen vuonna 2022

Prinsessa Ariane, prinsessa Amalia, kuningas Willem-Alexander, kuningatar Máxima ja prinsessa Alexia perhepotretissa vuonna 2022. © RVD

Kuningas Willem-Alexander – 10 faktaa

  1. Willem-Alexander Claus George Ferdinand syntyi 27.4.1967 Alankomaiden kruununperijän prinsessa Beatrixin ja tämän puolison prinssi Clausin esikoiseksi. Beatrix nousi valtaan vuonna 1980 äitinsä kuningatar Julianan luovuttua kruunusta.

  2. Willem-Alexander suoritti asepalveluksensa laivastossa ja jatkoi yliopiston jälkeen sotilaskoulutusta vielä ilmavoimissa.

  3. Tuleva kuningas opiskeli Leidenin yliopistossa mm. historiaa, valtio-oppia, oikeustiedettä ja taloustiedettä. Myöhemmin hän valmistautui hallitsijan rooliin tutustumalla maansa hallinnon ja eri viranomaisten toimintaan.

  4. Yliopistossa Willem-Alexander kuului perinteiseen ja jokseenkin pahamaineiseen Minerva-opiskelijajärjestöön. Juhlimisesta nauttinut kruununperijä sai kosteiden opiskeluvuosien aikana lehdistöltä lempinimen “pilsneriprinssi”.

    Silloinen kruununperijä eli Oranian prinssi Willem-Alexander 22-vuotiaana vuonna 1989. © RVD

    Lue myös: Alankomaiden prinsessa Amalia, 18, muutti takaisin kotiin uhkausviestien takia – samalla kuningashuoneen laskeva kannatus huolettaa hovia

  5. Willem-Alexander avioitui argentiinalaisen Máxima Zorreguieta Cerrutin (s. 1971) kanssa vuonna 2002. Parilla on kolme tytärtä: Oranian prinsessa Catharina-Amalia (s. 2003) sekä prinsessat Alexia (s. 2005) ja Ariane (s. 2007).

  6. Nuoruuden levottomuuksien myötä moni piti Willem-Alexanderia pitkään epäkypsänä ja vastuuttomana. Tärkeäksi kuninkaantekijäksi osoittautui Máxima-vaimo, jonka rinnalla pilsneriprinssistä kuoriutui vakiintunut perheenisä ja arvostettu kuningas.

  7. Kuningaspari on läheinen monien kuninkaallisten kanssa ja osallistuu säännöllisesti muiden hovien juhlatilaisuuksiin. Tanskan kuningatar Margareeta on Willem-Alexanderin kummitäti, ja hän itse on Ruotsin prinsessa Estellen kummi.

    Willem-Alexander ja Máxima tapaavat muita kuninkaallisia toisinaan myös työn merkeissä. Viime syksynä pari teki valtiovierailun Ruotsiin, jossa heitä isännöi kuningas Kaarle Kustaa perheineen. © Sara Friberg / Kungl. Hovstaterna


  8. Kuningaspari on yleisesti pidetty kotimaassaan, mutta toisinaan heidän toimintansa on herättänyt julkista paheksuntaa. Vuonna 2008 Mosambikiin rakennettavaan ylelliseen ekolomakeskukseen tehty sijoitus sai kritiikkiä niin parlamentista kuin lehdistöstä, joten pari myi myöhemmin osuutensa. Pandemiavuosina kuningasperhe kompasteli koronarajoitusten noudattamisessa, minkä lisäksi hovin rahoitus on ollut kuuma keskustelunaihe viime vuosina.

  9. Willem-Alexander on innokas lentäjä, ja hän paljasti vuonna 2017 toimineensa perämiehenä KLM:n lennoilla säännöllisesti yli 20 vuoden ajan. Kuninkaan mukaan lentoyhtiön univormussa ja lakissa hänet tunnistetaan vain harvoin, ja kuuluttaessaan hän ei sano omaa nimeään, vaan toivottaa matkustajat tervetulleeksi kapteenin ja miehistön puolesta.

  10. Univormun lisäksi Willem-Alexander on turvautunut myös toisenlaiseen suojaan harrastuksissaan. Nuoruudessaan hän osallistui New Yorkin maratoniin sekä hollantilaiseen tunnettuun luistelukilpailuun salanimellä W. A. van Buren.
X