Kuningatar Elisabetin häät hurmasivat kansan, mutta kulisseissa sattui ja tapahtui

Tulevan kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin häät vuonna 1947 olivat maailmanluokan spektaakkeli, joka piristi sodasta toipuvaa maata. Häiden kulisseissa kuitenkin sattui ja tapahtui yhtä jos toista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Prinsessa Elisabetin ja prinssi Philipin hääpäivänä kävi useita viime hetken kommelluksia.

Tulevan kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin häät vuonna 1947 olivat maailmanluokan spektaakkeli, joka piristi sodasta toipuvaa maata. Häiden kulisseissa kuitenkin sattui ja tapahtui yhtä jos toista.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikaela Larsson

Heinäkuussa 1947 Britannian hovi ilmoitti 21-vuotiaan prinsessa Elisabetin kihlautuneen Kreikan ja Tanskan prinssi Philipin kanssa. Toisen maailmansodan koitoksista toipuvassa maassa uutinen otettiin ilolla vastaan, ja Elisabetin häät nähtiin tilaisuutena kohottaa kansan mielialaa.

Spektaakkelimainen päivä on jäänyt historiaan, mutta häiden kulisseissa oli monenlaisia vastoinkäymisiä ja kommelluksia sekä ennen häitä että itse hääpäivänä.

Elisabetin häät olivat valtava ponnistus säännöstelyn aikana

Elisabet ja Philip vihittiin 20. marraskuuta 1947 Westminster Abbeyssa. Britanniassa säännösteltiin edelleen monia hyödykkeitä, mikä aiheutti päänvaivaa järjestelyjen kanssa.

Brittinaiset tulivat avuksi lähettämällä morsiamelle satoja kuponkeja hääpuvun kangasta varten. Kupongit olivat kuitenkin henkilökohtaisia, ja ne piti näin ollen palauttaa. Hallitus pelasti tilanteen myöntämällä Elisabetille ylimääräisiä kuponkeja.

Hääpuvun suunnitteli legendaarinen Norman Hartnell. Runsaalla kirjonnalla, kristalleilla ja peräti 10 000 helmellä koristellun puvun valmistamiseen oli aikaa vain alle kolme kuukautta. Hartnell varjeli pukua uteliailta silmäpareilta sumentamalla ateljeensa ikkunat.

View this post on Instagram

A post shared by Royal Collection Trust (@royalcollectiontrust)

A Very Royal Wedding -dokumentin mukaan Britanniassa huhuttiin häävalmistelujan aikana, että hääpuvun kankaan kehränneet silkkitoukat olivat Japanista, brittien sodanaikaisesta vihollismaasta. Asiasta keskusteltiin jopa parlamentissa, mutta toukat osoittautuivat kaikkien helpotukseksi kiinalaisiksi.

Säännöstely vaikutti myös hääkakkuun, sillä kaikki sokerista ja voista lähtien oli kortilla. Apua saatiin Kansainyhteisöltä, ja brittikuninkaallisten suosimaan hedelmäkakkuun tuotiinkin mm. jauhoja Kanadasta ja rommia Barbadokselta.

Todellisen urotyön tekivät australialaiset partiotytöt, joiden keräyksen ansiosta. Britanniaan lähetettiin kakkua varten kymmeniä kiloja mm. sokeria, jauhoja ja sokeroituja hedelmiä. Nelikerroksinen hääkakku oli valmistuessaan 2,7 m korkea ja painoi 226 kg.

Elisabetin ja Philipin hääkakkuun tuotiin aineksia ympäri maailmaa. © The Royal Family

Hääpäivän kommellukset – viime hetkellä hajonnut tiara, unohdetut helmet ja kadonnut hääkimppu

Prinsessa Elisabet lainasi äidiltään, silloiselta kuningatar Elisabetilta, isoäidilleen kuningatar Marylle kuulunutta timanttitiaraa.

Morsiamen valmistautuessa tiaran runko kuitenkin napsahti poikki, ja arvokoru kiidätettiin Lontoon poikki hovin kultasepälle korjattavaksi. Tiara saatiin ajoissa kuntoon, mutta tarkkasilmäinen näkee hääkuvista, mistä kohtaa runko hajosi.

Lue myös: Kuninkaalliset avioerot olivat ennen häpeällisiä skandaaleja – Nyt erot ja uusperheet hoveissa ovat yleistyneet nopeasti

Kohellusta tapahtui myös muiden korujen kanssa. Elisabet sai vanhemmiltaan häälahjaksi kaksi arvokasta helminauhaa, joita hän halusi myös käyttää hääpäivänään. Ennen hääpäivää helmet oli viety St Jamesin palatsiin näytteille tuhansien muiden häälahjojen kanssa.

Hääaamuna Buckinghamin palatsissa huomattiin, ettei kukaan ollut muistanut hakea helmiä näyttelystä. Palatsit olivat lähellä toisiaan, mutta valtavat väkijoukot tukkivat liikenteen, joten Elisabetin yksityissihteeri sai taittaa matkan jalkaisin.

Kuningatar Elisabetin häätiara saatiin kuntoon ja helmet ehdittiin juuri hakea St Jamesin palatsista. © The Royal Family

Hääasun täydensi valkoisista orkideoista ja myrtistä koottu morsiuskimppu, joka oli suuri ylellisyys ajan taloustilanteessa.

Pahaksi onneksi kimppu katosi seremonian jälkeen Westminster Abbeyn ja Buckinghamin palatsin välillä. Kerrotaan, että hääparin piti myöhemmin pukeutua uudelleen hääasuihinsa, jotta heidät saatiin kuvattua myös kimpun kanssa. Kokemuksesta otettiin opiksi, ja nykyisin kuninkaallisille morsiamille tehdään kuulemma varmuuden vuoksi varakimppu.

Sotavuodet näkyivät Elisabetin häissä myös vieraslistassa

Elisabetin häät antoivat kansalle hetkeksi aihetta juhlaan, mutta sodan vaikutukset näkyivät kakun ja puvun raaka-aineiden lisäksi myös häiden muilla osa-alueilla, kuten vieraslistassa.

Osa hääparin lähisukulaisista nimittäin puuttui 2000 vieraan joukosta. Philipin elossa olleet sisaret, prinsessat Margarita, Theodora ja Sophie, olivat naimisissa saksalaisten kuninkaallisten kanssa, mikä oli poliittisesti vielä arkaluonteista. Sisaret perheineen jäivät ilman kutsuja.

Kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin häiden kulisseissa sattui ja tapahtui, mutta pienet haasteet eivät onneksi vaikuttaneet avioliiton menestykseen – pari oli naimisissa 73 vuotta Philipin kuolemaan saakka.

X