Kuninkaalliset avioerot olivat ennen häpeällisiä skandaaleja - Nyt erot ja uusperheet hoveissa ovat yleistyneet nopeasti

Ruotsin kruununprinsessaparia ympäröivät aviokriisihuhut nostivat kuninkaalliset avioerot jälleen puheenaiheeksi. Kynnys avioerolle on kuninkaallisissa perheissä yhä korkea, mutta erot ovat yleistyneet 2000-luvulla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ruotsin kruununprinsessaparin avioliiton tila on kiinnostanut ruotsalaismediaa viimeaikaisten huhujen takia. Pariskunta on kiistänyt huhut voimakkaasti.

Ruotsin kruununprinsessaparia ympäröivät aviokriisihuhut nostivat kuninkaalliset avioerot jälleen puheenaiheeksi. Kynnys avioerolle on kuninkaallisissa perheissä yhä korkea, mutta erot ovat yleistyneet 2000-luvulla.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikaela Larsson

Avioeron kanssa on tapahtumassa ”vallankumous” kuten järjestettyjen avioliittojen kanssa aikoinaan. Kuninkaallistenkaan ei tarvitse enää elää loppuelämäänsä onnettomassa liitossa, jos yhteiselo ajautuu karille.

Suhtautuminen eroon vaihtelee kuitenkin hovien, sukupolvien ja avioparin aseman mukaan. Vanhempi väki eroaa harvemmin, vaikka liitto olisi käytännössä ohi, ja hallitsijalla ja kruununperillisellä on eroon todennäköisesti muita korkeampi kynnys.

Yksityiselämä ei sinänsä kerro kenenkään kyvystä toimia työtehtävissään, mutta kuninkaallisten odotetaan edelleen ylläpitävän yhteiskunnan ihanteita.

Historiallisesti myös uskonnolla on ollut paljon merkitystä, ja yhä edelleenkään katolinen kirkko ei tunnusta avioeroa.

Avioero oli aiemmin häpeällinen skandaali

Kuninkaalliset avioerot olivat harvinaisia vielä 1900-luvulle tultaessa, joten Hessenin suurherttua Ernst Ludvigin ja suurherttuatar Victoria Melitan avioero vuonna 1901 kauhistutti Euroopan seurapiirejä. Suurherttuapari oli serkuksia, joiden liitto oli syntynyt lähinnä heidän yhteisen isoäitinsä kuningatar Viktorian painostuksesta.

Liitto ei ollut onnellinen, ja isoäidin kuoltua pari erosi vielä samana vuonna. Uutinen oli skandaali, ja Ernst Ludvigin langon, Venäjän keisari Nikolai II:n, kerrotaan sanoneen, että kuolemakin olisi ollut avioeron häpeää parempi.

Kuninkaalliset avioerot Euroopan hoveissa

Britannian prinsessa Margaretin ja Snowdonin jaarli Antony Armstrong-Jonesin liitto oli myrskyisä, ja heidän eronsa vuonna 1978 oli ensimmäisiä moderneja kuninkaallisia avioeroja. Tapaus toi hoville runsaasti negatiivista huomiota.

Kuningatar Elisabetin lapsista Walesin prinssi Charles, prinsessa Anne ja prinssi Andrew erosivat 90-luvulla. Prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan avioero oli suorastaan oppikirjamainen esimerkki siitä, miten rumaksi skandaali voi äityä julkisuudessa.

Charles ja Anne ovat kuitenkin onnellisesti uusissa naimisissa, kun taas Andrew on pysynyt vuosien kulussa ex-vaimonsa herttuatar Sarahin kanssa niin hyvissä väleissä, että parin on jopa odotettu avioituvan uudestaan jonain päivänä.

Eroihin liittyy monenlaisia kysymyksiä: mitä käy esimerkiksi titteleille tai asumis- ja turvajärjestelyille?

Tanskassa prinssi Joachim ja prinsessa Alexandra ilmoittivat erostaan vuonna 2004. Julkisuudessa välit ovat näyttäneet ystävällisiltä, ja eron jälkeen kreivittären tittelin saanut Alexandra on edelleen monien kuninkaallisten juhlien vieraslistalla. Joachim nai nykyisen vaimonsa prinsessa Marien vuonna 2008, ja heidän uusperheeseensä kuuluu lapsia prinssin molemmista avioliitoista.

Luxemburgin prinssi Louis meni 20-vuotiaana naimisiin Tessy Antonyn kanssa pian parin esikoislapsen syntymän jälkeen vuonna 2006. He olivat naimisissa 10 vuotta, mutta erosivat vuonna 2017. Tessy menetti kuninkaalliset arvonimensä, mutta pari vaikuttaa pysyneen hyvissä väleissä.

Espanjan kuningas Felipen sisaret, infantat Elena ja Cristina, ovat niin ikään eronneet. Cristinan eroaikeista tiedotettiin vasta hiljattain hänen miehensä sivusuhteen tultua julki.

Kuninkaallisille avioero tarkoittaa negatiivista julkisuutta muutenkin raskaan tilanteen keskellä.

Sen sijaan sisarusten vanhemmat, kuningas Juan Carlos ja kuningatar Sofía, eivät ole eronneet, vaikka liittoa ovat varjostaneet mm. kuninkaan salasuhteet. Kukaan ei kuitenkaan ihmetellyt, kun Sofía jäi toissa vuonna poikansa tueksi Espanjaan Juan Carlosin lähdettyä maanpakoon taloussotkujensa takia.

Norjan prinsessa Märtha Louisen erosi kirjailija Ari Behnistä vuonna 2016 ja seurustelee nykyisin amerikkalaisen shaamani Durek Verrettin kanssa. Heidän mahdollista avioliittoaan on odoteltu ristiriitaisin tunnelmin, sillä norjalaiset suhtautuvat kriittisesti mm. Verrettin shamanismiin.

Monacossa taas prinsessa Caroline on nyt kolmatta kertaa naimisissa, mutta Caroline ja Hannoverin prinssi Ernst August ovat eläneet erillään jo vuosikausia eroamatta virallisesti. Prinsessa Stéphanie puolestaan on ollut kaksi kertaa naimisissa, mutta kumpikin liitto kesti vain vuoden.

Lue myös: Prinssi Andrew osti itsensä pois syytetyn penkiltä – Mitä prinssille pitäisi nyt tehdä? Skandaali ei ole vielä ohi

Kuninkaalliset erot ja uusperheet yleistyvät jatkossa

Hoveistakin löytyy siis jo monenlaista parisuhdehistoriaa, ja jatkossa kuninkaalliset avioerot ja uusperheet yleistynevät muun yhteiskunnan tavoin.

Eroihin liittyy tavallisten perheiden tavoin monenlaisia kysymyksiä, mutta vähän eri mittaluokassa: mitä käy esimerkiksi titteleille tai asumis- ja turvajärjestelyille? Mihin tilaisuuksiin ex-puolisot jatkossa kutsutaan, ja miten nämä pidetään poissa kohuotsikoista eron jälkeen?

Vaikka avioero on nykypäivänä jo arkinen asia, niin kuninkaallisille se tarkoittaa yleensä negatiivista julkisuutta muutenkin raskaan tilanteen keskellä. Ehkä perhe-elämän monipuolistuminen ja hyvin hoidettu ero voisi kuitenkin olla myös osoitus nykyaikaisuudesta ja näin ollen vahvuus kansan silmissä?

X