Prinssi Andrew osti itsensä pois syytetyn penkiltä - Mitä prinssille pitäisi nyt tehdä? Skandaali ei ole vielä ohi

Prinssi Andrew sopi seksuaalirikossyytteensä ja säästi kuninkaallisen perheen nöyryyttävältä oikeudenkäynniltä. Skandaali on kuitenkin kaikkea muuta kuin ohi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Brittihovissa on mietitty kuumeisesti, mitä skandaalin tahrimalle prinssi Andrew'lle pitäisi tehdä.

Prinssi Andrew sopi seksuaalirikossyytteensä ja säästi kuninkaallisen perheen nöyryyttävältä oikeudenkäynniltä. Skandaali on kuitenkin kaikkea muuta kuin ohi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikaela Larsson

Britannian prinssi Andrew, 62, sopi helmikuussa siviliikanteen, jossa hän oli syytettynä tapahtuma-aikaan alaikäisen Virginia Giuffren, 38, seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tapaus liittyy vuonna 2019 kuolleen Jeffrey Epsteinin ja tämän entisen naisystävän Ghislaine Maxwellin harjoittamaan laajamittaiseen nuorten tyttöjen hyväksikäyttöön.

Giuffren mukaan prinssi Andrew käytti häntä seksuaalisesti hyväkseen useaan otteeseen 2000-luvun alussa. Prinssi on kiistänyt syytökset ja todennut aiemmin, ettei muista koskaan tavanneensa Giuffrea.

Sovitteluratkaisun myötä prinssi Andrew pysyy virallisesti syyttömänä, ja samalla kuninkaallinen perhe säästyy nöyryyttävältä oikeudenkäynniltä, jossa prinssin yksityiselämää olisi puitu julkisesti.

Sopimuksen yksityiskohtia ei kerrottu julkisuuteen, mutta asianajajien yhteisen tiedotteen mukaan prinssi lahjoittaisi merkittävän summan Giuffren seksuaalirikosten uhreja tukevalle hyväntekeväisyysjärjestölle. Brittimediassa Giuffren saaman korvauksen ja järjestölle menevän lahjoituksen yhteissumman on spekuloitu olevan jopa 14 miljoonaa euroa.

Kuka miljoonakorvaukset maksoi?

Sovittelun myötä Britanniassa mietittiin, kenen pussista korvaukset maksettaisiin. Prinssi Andrew’n tunnetut tulot koostuvat pienestä laivaston eläkkeestä sekä aiemmin myös kuningatar Elisabetilta saadusta noin 300 000 euron “vuosirahasta”, jolla maksettiin mm. prinssin toimiston kulut. Ei ole tiedossa, miten paljon kuningatar on avustanut poikaansa tämän jätettyä edustustehtävät.

Andrew’n koti Windsorissa kuuluu kruunulle, mutta prinssi ja tämän ex-vaimo herttuatar Sarah ovat yrittäneet myydä Sveitsissä sijaitsevaa huvilaansa. Kaupan syyksi on arveltu oikeusprosessin kulujen kattamista.

Oikeuskulujen ja korvausten arveltiin joka tapauksessa koettelevan prinssin taloutta pahasti. Noin viikko sitten mm. BBC uutisoi prinssi Andrew’n maksaneen korvaukset, mutta Buckinghamin palatsi ei ole kommentoinut rahojen alkuperää.

Jo ennakkoon pidettiin epätodennäköisenä, että korvauksiin kuluisi julkista rahaa, ja Britannian valtiovarainministeriö on vahvistanut asian. Luultavimmin perhe riensi prinssin avuksi. Kuninkaallisessa perheessä sellaisia summia löytyy ainoastaan kuningatar Elisabetilta ja Andrew’n veljeltä Walesin prinssi Charlesilta. Jos näin on, niin kulut on katettu kuninkaallisten yksityisistä tuloista.

Prinssi Andrew osti vapautuksen vastuusta

Sovittelusta huolimatta prinssi Andrew’n tilanne ei ole kohentumassa lähiaikoina, sillä tilanne näyttää julkisuudessa siltä, että prinssi teki vain rikkaalle eliitille mahdollisen ratkaisun: osti itsensä pois syytetyn penkiltä.

Prinssi ei ole myöntänyt syyllisyyttään tai pyytänyt anteeksi, mutta miljoonat punnat ovat aika kova korvaus naiselle, jota hän ei omien sanojensa mukaan ollut koskaan edes tavannut.

Epstein-skandaali on hoville tahra, jota on vaikea pestä pois. Vakaviin syytöksiin reagoitiin liian kylmästi ja liian myöhään. Julkisuudessa näytti valitettavasti pitkään siltä, että prinssi piileskeli kultapoikansa toiminnalle sokean äitinsä helmoissa, kunnes yhteistyökumppanien vetäytyminen ja julkinen paine pakottivat luopumaan edustusroolista.

Mitä prinssi Andrew’lle pitäisi tehdä?

Andrew on kuninkaallisen perheen jäsen, mutta lähivuosina kuninkaaksi nousevalla prinssi Charlesilla on tarpeeksi työtä omassa kansansuosiossaan, joten pikkuveljen suojelulle ei voi uhrata valtavasti paukkuja.

Miljoonat punnat ovat aika kova korvaus naiselle, jota prinssi ei omien sanojensa mukaan ollut koskaan edes tavannut.

Andrew tuskin jää kodittomaksi, mutta hänellä ei ole resursseja kovin kummoiseen elämäntyyliin. Tie takaisin edustuskuninkaalliseksi on pysyvästi suljettu, mutta 62-vuotias prinssi ei ehkä ole ihan valmis jäämään täysin toimettomaksikaan. Perheen täytyy pitää Andrew kaukana skandaaleista, mutta uusia syytöksiä voi tulla milloin tahansa.

Sovittelu pelasti kuningatar Elisabetin valtakauden juhlavuoden pahimmalta nöyryytykseltä, mutta skandaali vaikuttaa vielä pitkään. Erityisesti nuorempien sukupolvien voi olla vaikea sulattaa monarkiaa, jossa seksuaalirikollisten kanssa läheisesti seurustellut prinssi voi tällä tavoin ostaa itselleen vapautuksen vastuusta.

Matalan profiilin pitäminen vaikuttaa tällä hetkellä ainoalta oikealta vaihtoehdolta, sillä prinssi Andrew’n skandaali tuo hoville erittäin kiusallista huomiota monarkian heikkoihin kohtiin.

X