Kuningatar Elisabetin platinajuhla lähestyy - tämä kaikki kuninkaallisesta superviikonlopusta tiedetään

Kesäkuun alussa Lontoo täyttyy kuninkaallisesta juhlahumusta, kun kuningatar Elisabetin platinajuhla valtaa kaupungin. Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson kertoo, mitä juhlaviikonlopulta voi odottaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuningatar Elisabet täytti hiljattain 96 vuotta. Hallitsija viihtyy yhä hevosharrastuksen parissa, kuten huhtikuinen syntymäpäiväkuva kertoo.

Kesäkuun alussa Lontoo täyttyy kuninkaallisesta juhlahumusta, kun kuningatar Elisabetin platinajuhla valtaa kaupungin. Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson kertoo, mitä juhlaviikonlopulta voi odottaa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikaela Larsson

Kuningatar Elisabetin platinajuhla valtaa Lontoon kesäkuun alussa 2.-5.6.2022. Kuningattaren 70-vuotista ja ennätyspitkää valtakautta juhlistava superviikonloppu tarkoittaa briteille näyttäviä ohjelmanumeroita sekä ylimääräistä kansallista vapaapäivää.

Platinajuhla on kaivattu piristysruiske, sillä Brexitin ja koronan kurittamassa maassa on tilausta koko kansan yhteiselle juhlalle. Brittihoville kyseessä on näytön paikka ja mahdollisuus positiiviselle julkisuudelle viime vuosien lukuisten kohujen ja skandaalien jälkeen.

Elisabetin platinajuhla on ainutkertainen tilaisuus

Kuningattaren henkilökohtainen suosio on ollut aina korkea, ja koko maan kansallisena tehtävänä näyttää nyt olevan parhaan mahdollisen juhlan järjestäminen rakastetulle hallitsijalle.

Juhlaan liittyy kuitenkin myös tietynlaista haikeutta, sillä 96-vuotias kuningatar elää väistämättä viimeisiä vuosiaan ja on vähentänyt julkisia edustustehtäviään terveysongelmien takia huomattavasti. Platinajuhla voi olla tämän viimeinen suuri merkkipäivä.

Lisäksi vastaavanlaisia juhlallisuuksia ei tämän jälkeen ole luvassa pitkiin aikoihin. Kruununperijä Walesin prinssi Charlesin, 73, valtakausi jää prinssin iän vuoksi lyhyeksi, eikä seuraavana vuorossa oleva prinssi Williamkaan, 39, tule pääsemään isoäitinsä kaltaisiin lukemiin.

Lue myös: Kuningatar Elisabet ja kuningatar Margareeta istuvat tiukasti valtaistuimillaan – Nämä asiat yhdistävät arvostettuja voimanaisia

Kuninkaallisen superviikonlopun ohjelma

Juhlaviikonloppuna nähdään monenlaista ohjelmaa. Odotetuimpiin kohokohtiin kuuluu mm. torstaina viikonlopun avaava Trooping the Colour eli kuningattaren syntymäpäiväparaati, jonka reitin varrelle odotetaan valtavaa väkijoukkoa.

Kuninkaallinen perhe näyttäytyy paraatin lopuksi Buckinghamin palatsin parvekkeella. Tänä vuonna parvekkeella nähdään poikkeuksellisesti ainoastaan perheen työkuninkaalliset, eli kuningattaren lisäksi prinssi Charles ja herttuatar Camilla, prinssi William ja herttuatar Catherine lapsineen, prinssi Edward ja kreivitär Sophie lapsineen, prinsessa Anne sekä kolme kuningattaren serkkua.

View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Pois jäävät siis prinssi Harry ja herttuatar Meghan, prinssi Andrew ja tämän tyttäret prinsessat Beatrice ja Eugenie, prinsessa Annen lapset sekä muita kaukaisempia sukulaisia. Heidän odotetaan kuitenkin näyttäytyvän viikonlopun aikana muissa ohjelmanumeroissa. Yhdysvalloissa asuvat Harry ja Meghan ovat vahvistaneet saapuvansa Lontooseen lastensa kanssa.

Perjantaina on vuorossa kiitosjumalanpalvelus St Paulin katedraalissa. Lauantaina kuninkaallisia voi bongata Derby-laukkakilpailuissa, ja illalla Buckinghamin palatsilla järjestetään juhlakonsertti, johon odotetaan esiintyjiksi musiikkimaailman suurimpia tähtiä.

Sunnuntaina palatsin lähialueella järjestetään karnevaalihenkinen katutaidetta, musiikkia, teatteria ja sirkusta yhdistelevä juhlakulkue, joka mm. muistelee kuningattaren valtakauden kohokohtia. Tapahtumassa esiintyy maailman suosituimpiin artisteihin kuuluva Ed Sheeran.

Pystyykö kuningatar osallistumaan omiin juhliinsa?

Kuningatar Elisabet on joutunut viime aikoina jättämään monia tärkeitä edustustilaisuuksia väliin terveysongelmien vuoksi, joten tämän osallistumista juhlaviikonloppuun jännitetään Britanniassa viime hetkeen asti.

Kuningattaren on kerrottu kärsineen liikkumisvaikeuksista jo pidempään, ja osallistuminen varmistunee lopullisesti vasta samana päivänä.

Hovissa on varauduttu monenlaisiin skenaarioihin, joten juhlallisuudet tuskin peruuntuvat, vaikka kuningatar ei pääsisikään itse paikalle. Muu perhe todennäköisesti tuuraa häntä tarvittaessa. Juhlatunnelmaa se varmasti latistaisi, joten toivokaamme siis parasta!

Kiinnostavasti Britanniasta tosin löytyy ennakkotapaus kuninkaallisista juhlallisuuksista ilman juhlakalua. Vuonna 1809 maassa juhlittiin kuningas Yrjö III:n valtakauden 50. vuotta ilman kuningasta itseään. Kuningas oli tuolloin heikossa kunnossa, eikä tämän edes odotettu olevan läsnä kansalle suunnatuissa juhlallisuuksissa!

Juhlavuoden kuninkaalliset näyttelyt

Oletko matkustamassa kesällä Britanniaan? Heinäkuussa aukeaa kolme kiinnostavaa kuninkaallista näyttelyä.

  • Buckinghamin palatsiin tulee kuningatar Elisabetin valtaannoususta kertova näyttely The Queen’a Accession. Esillä on mm. kuningattaren ensimmäisiä potretteja sekä kuninkaallisia jalokiviä.
  • Windsorin linnassa The Queen’s Coronation muistelee kuningattaren vuoden 1953 kruunajaisia. Esillä on esimerkiksi kuningattaren kuuluisa kruunajaisasu.
  • Holyroodin palatsissa Edinburghissa tutustutaan kuningattaren valtakauden aiempien merkkivuosien juhliin. Esillä on mm. kuningattaren puvustoa tämän hopea-, kulta- ja timanttijuhlista vuosilta 1977, 2002 ja 2012.
X