Kuninkaalliset iltapuvut ja tiarat: Alankomaiden ja Espanjan kuningattaret säihkyivät jättimäisissä timanttitiaroissa

Kuninkaalliset iltapuvut ja tiarat tuovat säihkettä pimeään marraskuuhun. Espanjan ja Alankomaiden kuningattaret loistivat viime viikolla jättitiaroissa, ja Britanniassa taas nähtiin mielenkiintoinen jalokividebyytti, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tanskan kuninkaallinen perhe isännöi hiljattain Espanjan kuningas Felipeä ja kuningatar Letiziaa.

Kuninkaalliset iltapuvut ja tiarat tuovat säihkettä pimeään marraskuuhun. Espanjan ja Alankomaiden kuningattaret loistivat viime viikolla jättitiaroissa, ja Britanniassa taas nähtiin mielenkiintoinen jalokividebyytti, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.
Teksti:
Mikaela Larsson

Viime viikolla pimeä syksy sai kaivattua piristystä, kun kuninkaalliset iltapuvut ja tiarat säihkyivät peräti kolmessa eri hovissa: Tanska isännöi valtiovierailua, Britanniassa vietettiin parlamentin avajaisia ja Alankomaissa saatiin uusia juhlapotretteja.

Kuninkaalliset iltapuvut ja tiarat säihkyivät Tanskassa

Espanjan kuningas Felipe ja kuningatar Letizia tekivät 6.-8.11. valtiovierailun Tanskaan. Ensimmäisenä iltana järjestettiin perinteinen juhlaillallinen, josta ei kimallusta puuttunut!

Vasemmalta: kruununprinsessa Mary, kuningas Felipe, kuningatar Margareeta, kuningatar Letizia ja kruununprinssi Frederik © Keld Navntoft / Kongehuset

Kuningatar Letizian tummansinisessä Felipe Varelan iltapuvussa oli kauniisti säihkyviä koristeapplikaatioita. Letizialla nähtiin vuonna 1906 valmistettu jättiläistiara “Fleur de Lys”. Tiara on varattu vain kulloisenkin Espanjan kuningattaren käyttöön, ja sen nimi tulee Borbónin hallitsijasukua symboloivista ranskanliljakuvioista.

Letizialla oli lisäksi samaan settiin kuuluva rannekoru, kaksi timanttista rintaneulaa sekä anopiltaan kuningatar Sofíalta lainatut näyttävät safiirikorvakorut.

Illan emäntä Tanskan kuningatar Margareeta edusti tummanvihreässä Birgitte Thaulowin pitsipuvussa ja smaragdikoruissa. Vuonna 1840 valmistettu tiara ja siihen kuuluvat kaulakoru ja korvakorut kuuluvat Tanskan kruununjalokiviin, eikä niitä saa viedä maan ulkopuolelle.

Kruununprinsessa Maryn helmillä ja paljeteilla kirjailtu vaaleansininen Lasse Spangenbergin iltapuku nähtiin ensimmäisen kerran Maryn 50-vuotispotreteissa helmikuussa 2022. Timanteista, rubiineista ja spinelleistä koostuva tiara on Maryn huutokauppahankinta noin kymmenen vuoden takaa, mutta koru on valmistettu 1900-luvun alussa. Kruununprinsessa yhdisti tiaraan muita timantti- ja kultakoruja.

Tanskan kruununprinssipari juhla-asuissa. © Keld Navntoft / Kongehuset

Prinsessa Benedikten Wichmann Couturen punaisen iltapuvun kanssa nähtiin hänen edesmenneen miehensä Sayn-Wittgenstein-Berleburgin prinssi Richardin suvun timanttitiara. Benedikten kaulakoru on Tanskan kuningashuoneen peruja.

Tanskan prinsessa Benedikte edusti punaisessa iltapuvussa. © Keld Navntoft / Kongehuset

Kuningatar Camillalta jälleen merkittävä jalokividebyytti

Tiistaina 7.11. Britannian kuningas Charles ja kuningatar Camilla osallistuivat parlamentin avajaisiin ensimmäistä kertaa hallitsijaparina. Hyvin juhlava ja arvokas tilaisuus on hovin tärkeimpiä vuosittaisia tapahtumia.

Kirjoitin hiljattain brittikuninkaallisten jalokivistä, ja nyt Camilla teki jälleen merkittävän jalokividebyytin, kun hänet nähtiin ensimmäistä kertaa kuningas Yrjö IV:n timanttitiarassa. Arvokas tiara tehtiin kuningas Yrjölle hänen kruunajaisiaan varten vuonna 1820, mutta hänen jälkeensä sitä ovat käyttäneet maan kuningattaret.

Kuningatar Camilla esiintyi ensi kertaa kuningas Yrjö IV:n timanttitiarassa. © House of Lords 2023 / Roger Harris

Kuningatar Elisabet II tapasi käyttää tiaraa matkalla avajaisiin ja sieltä poistuessaan. Itse tilaisuuden ajan hallitsija kantaa perinteisesti Imperial State Crown -kruunua, kuten kuningas Charles teki nyt. Viimeisinä vuosinaan Elisabet ei kuitenkaan jaksanut kantaa painavaa kruunua, joten se lepäsi hänen vieressään samettityynyllä, ja kuningatar käytti sen sijaan kevyempää tiaraa koko tilaisuuden läpi.

Ei ollut yllättävää, että Camilla jatkoi tiaran perinnettä tässä tilaisuudessa. Avajaisten juhlallisuudesta puhuu kruunujen ja tiarojen lisäksi se, että Camilla valitsi asukseen toukokuisen kruunajaispukunsa. Kokonaisuuden täydensivät timanttikorut korvissa, kaulassa ja ranteessa.

Lue myös: Kuningatar Camilla loisti Elisabetin ikonisessa tiarassa – kuinka laaja Windsorien korukokoelma todella on?

Uusia muotokuvia Alankomaiden kuningasparista

Alankomaissa on vietetty tänä vuonna kuningas Willem-Alexanderin valtakauden 10-vuotisjuhlaa, ja viime viikolla hovi julkaisi juhlavuoden kunniaksi uusia muotokuvia Willem-Alexanderista ja kuningatar Máximasta juhlalookissa.

Máxima poseeraa kuvissa vaaleanpunaisessa, röyhelöhelmaisessa iltapuvussa, joka nähtiin aiemmin tänä vuonna kuningasparin vieraillessa Belgiassa. Puvun suunnitellut Jan Taminiau on Máximan luottosuunnittelijoita.

Alankomaiden kuningatar Máxima © Anton Corbijn / RVD

Kuningattaren suosikkitiarojen kärkeen on noussut jättimäinen Stuart-timanttitiara. Tiara on vuodelta 1897, mutta se on saanut nimensä sitä koristavasta Stuart-timantista, joka on ollut kuningasperheen hallussa jo 1600-luvulta asti. Nyt Máxima tosin oli harmillisesti valinnut kuviin tiaran pienemmän muodon, joten kuuluisaa nimikkotimanttia ei näissä kuvista näy.

Willem-Alexanderin äiti ex-kuningatar Beatrix ei käyttänyt Stuart-tiaraa kertaakaan valtakautensa aikana, joten se ehti levätä holvissa yli 40 vuotta, ennen kuin Máxima kaivoi sen esiin vuonna 2018. Upea timanttikeko on saanut nopeasti paikan yhtenä Máximan suosikeista.

Näyttävä Stuart-tiara on yksi kuningatar Máximan suosikkeja. © Anton Corbijn / RVD

Muotokuvissa Máximalla on myös tiaran seuraksi tehty näyttävä kaulakoru sekä timanttikorvakorut ja rannerenkaita.

Hauskana yksityiskohtana voi mainita, että kaikki tässä postauksessa mainitut kuninkaalliset iltapuvut olivat “kierrätettyjä”, eli ne on nähty jo aiemmin muissa tilaisuuksissa.

Lue myös: Tällaista on Ruotsin kuninkaallisten juhlapukeutuminen Nobeleissa – puvut, kuninkaalliset tiarat ja kunniamerkit

X