Kuningatar Camilla loisti Elisabetin ikonisessa tiarassa - kuinka laaja Windsorien korukokoelma todella on?

Edesmenneen kuningatar Elisabetin kuninkaallisista jalokivistä iso osa on nyt kuningatar Camillan käytössä. Sukukokoelman todellista laajuutta ei julkisuudessa tunneta, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kruunajaisissa nähty suuri timanttikaulakoru on yksi niistä perintökalleuksista, jotka ovat nykyisin kuningatar Camillan käytössä.

Edesmenneen kuningatar Elisabetin kuninkaallisista jalokivistä iso osa on nyt kuningatar Camillan käytössä. Sukukokoelman todellista laajuutta ei julkisuudessa tunneta, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.
Teksti:
Mikaela Larsson

Britannian kuningas Charles III on ollut vallassa reilun vuoden, ja uuden valtakauden myötä kuninkaallisen jalokivikokoelman uusi “emäntä” on hänen puolisonsa kuningatar Camilla.

Vallanvaihto tuo yleensä muutoksia perintökalleuksien jakautumiseen, sillä monissa kuningashuoneissa on vain hallitsijan tai tämän puolison käyttöön varattuja jalokiviä. Myös perinnöt ja lahjat vaikuttavat kuninkaallisiin korukokoelmiin.

Charlesin uskotaan perineen suurimman osan äitinsä kuningatar Elisabet II:n jalokivistä. Pelkästään Elisabetin hallussa oli noin parinkymmenen tiaran lisäksi iso kasa kaula-, korva- ja rannekoruja sekä rintaneuloja. Osan hän omisti hallitsijan ominaisuudessa, osan taas yksityisesti.

Lisäksi esimerkiksi prinsessa Annella ja Elisabetin serkuilla on omat arvokorunsa.

Lue myös: Ruotsin kuningasperheen naiset säihkyivät Suomen presidenttiparin rinnalla – tunnetko nämä kuninkaalliset tiarat?

Brittihovissa hallitsijan sukulaiset, kuten Walesin prinsessa Catherine ja Edinburghin herttuatar Sophie, saavat lainaan joitain koruja, mutta kaikkein merkittävimpien kappaleiden seuraava käyttäjä on yksinoikeudella kuningatar Camilla.

Iloksemme Camilla on jo tehnyt useita merkittäviä jalokividebyyttejä kuluneen vuoden aikana. Korut on tehty käytettäviksi, ja niiden arvo vain kasvaa sukupolvien myötä. Kuningatar Elisabetin suosimien korujen käyttäminen on myös kaunis tapa muistaa häntä.

Kuningatar Camilla esiintyi Elisabetin suosikkitiarassa

Aiemmin tällä viikolla kuningas Charles ja kuningatar Camilla osallistuivat Lontoon Cityn järjestämälle juhlaillalliselle, jossa Camilla debytoi ikonisen Girls of Great Britain and Ireland -tiaran (yllä kuvassa), joka oli kuningatar Elisabetin suuri suosikki ja ehkäpä tunnetuin tiara.

Tiara oli alkujaan kuningatar Maryn, joka sai sen häälahjaksi Britannian ja Irlannin naisilta vuonna 1893. Mary antoi sen häälahjaksi pojantyttärelleen eli tulevalle kuningatar Elisabetille vuonna 1947. Nyt tiaran historia jatkuu kolmannen kuningattaren käytössä.

Samalla illallisella Camillalla nähtiin myös timanttinen kaulakoru, jonka Elisabet sai nuorena 21-vuotislahjaksi Etelä-Afrikan hallitukselta, sekä samasta korusta lyhennetty rannekoru.

Camilla on täydentänyt korulipastaan muillakin “uutuuksilla”. Viime keväänä hän debytoi arvokkaassa safiiririntakorussa (yllä kuvassa), joka kuului alkujaan Venäjän keisariperheelle. Viikkoja myöhemmin hänellä nähtiin toinen merkittävä safiirikoru, jonka prinssi Albert antoi kuningatar Viktorialle lahjaksi vuonna 1840 heidän häidensä aattona.

Vuosi sitten Camillan ensimmäinen suuri jalokividebyytti Charlesin valtaannousun jälkeen oli kuningatar Elisabetin suosikkeihin lukeutuneet safiirikorut (alla kuvassa). Kaulakorun Elisabet sai isältään kuningas Yrjö VI:lta häälahjaksi, ja siihen sopivan tiaran hän hankki myöhemmin itse.

Viime keväänä Camilla valitsi Saksan-vierailulle timanttikaulakorun (alla oleva kuva), joka oli niin ikään kuningatar Elisabetin häälahjoja. Windsoreilta löytyy useita samantyylisiä koruja.

Kruunajaisissa Camillan kaulassa kimalsi valtavista timanteista koostuva kruunajaiskaulakoru, jota maan kuningattaret ovat käyttäneet nyt jo kuudessa sukupolvessa. Lisäksi Camillan käyttämään kuningatar Maryn kruunajaiskruunuun oli asetettu arvokkaita Cullinan-timantista tehtyjä rintakoruja.

Kuningatar Camilla on ottanut hilajlleen käyttöön monia edesmenneellä kuningatar Elisabetilla nähtyjä koruja.
Kruunajaisissa nähty suuri timanttikaulakoru on yksi niistä perintökalleuksista, jotka ovat nykyisin kuningatar Camillan käytössä. © Hugo Burnand

Kuinka laaja Windsorien jalokivikokoelma todella on?

Windsorien jalokiviholvi tuntuu pohjattomalta, ja sen todellinen laajuus tunnetaan julkisuudessa huonosti. Kuninkaallisten testamentit yleensä salataan, ja harvat auktorisoidut kirjat eivät kata koko kokoelmaa.

Yksittäinen koru saattaa kadota julkisuudesta vuosikymmeniksi, ja niitä on myös muokattu, purettu ja myyty.  Hovi on ylipäänsä usein haluton kertomaan yksityiskohtia kuninkaallisten yksityisomaisuudesta. Jalokiviasiantuntijat eivät siis voi usein muuta kuin esittää arvauksia.

Camillalla odotan näkeväni ne tärkeimmät korut, jotka selvästi kuuluvat nimenomaan hallitsijan puolisolle, mutta esimerkiksi kaikkia kymmeniä tiaroja ei tulla yhtäkkiä kunnostamaan ja sovittamaan hänelle. Kuningatar Elisabetkaan ei käyttänyt julkisesti läheskään kaikkia omistamiaan tiaroja.

Lue myös: Kuningas Charlesin kruunajaisten kohokohdat – näistä historiallinen päivä muistetaan

Camillan korulippaan sisältö oli vaikuttava jo ennen Charlesin valtaannousua – osa koruista oli lainassa kuningatar Elisabetilta – ja hän varmasti jatkaa myös niiden käyttämistä.

Mielessä täytyy nimittäin pitää tulevat sukupolvet. Toivon kuningas Charlesin lainaavan prinsessa Catherinelle jotain uutta, mutta osa kokoelmasta jäänee holviin odottamaan Walesin prinssiparin lasten ja näiden puolisoiden aikaa.

X