Ruotsin kuningasperheen naiset säihkyivät Suomen presidenttiparin rinnalla – tunnetko nämä kuninkaalliset tiarat?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kuninkaalliset tiarat ihastuttavat sukupolvia toisensa jälkeen.
Kruununprinsessa Victoria valitsi uusiin muotokuviin 200 vuotta vanhan terästiaran. © Linda Broström/The Royal Court of Sweden
Ruotsin kuningasperheen naiset säihkyivät tällä viikolla Suomen presidenttiparin valtiovierailulla Tukholmassa. Kuninkaallista elämää esittelee illallisella nähdyt kuninkaalliset tiarat ja tarinat niiden taustalla.

Kuninkaalliset tiarat ovat paitsi upeita taideteoksia myös konkreettisia linkkejä historiaan. Jopa vuosisatoja vanhat perintökalleudet kertovat tarinoita perhesuhteista, historian merkkihetkistä sekä yhteiskunnan kehityksestä.

Ruotsin kuningasperheellä on laaja ja vaikuttava kokoelma erilaisia arvokoruja, joita perheen naiset käyttävät juhlatilaisuuksissa. Tällä viikolla kuninkaallista säihkettä nähtiin Suomen presidenttiparin valtiovierailun juhlaillallisella Tukholman kuninkaanlinnassa. Tunnetko illallisella nähtyjen tiarojen mielenkiintoiset taustatarinat?

Tiara ilman timantteja

Kruununprinsessa Victoria saapui Suomen valtiovierailun illalliselle sinisessä pliseeratussa iltapuvussa, jonka seuraksi hän oli valinnut näyttävän terästiaran.

1800-luvun alussa valmistettu tiara säihkyy kauniisti, mutta siinä ei ole ainuttakaan jalokiveä. Tiara on nimittäin tehty vain ja ainoastaan hiotusta teräksestä ja messingistä. Tiaran ensimmäinen omistaja oli Hollannin kuningatar Hortense, mutta Ruotsiin se päätyi Hortensen veljentyttären kuningatar Josefinan kautta.

View this post on Instagram

A post shared by JENNIFER BLOM (@jenniferblomofficial)

Julkisuudessa on pitkään kerrottu tarinaa, jonka mukaan terästiara painui ajan myötä unohduksiin, kunnes nuori kuningatar Silvia sattui löytämään sen kuninkaanlinnan komerosta tutkiessaan uutta kotiaan.

Tiara kyllä oli unohduksissa, mutta todellisuudessa sen löysi hovin taidehistorioitsija Göran Alm, joka kertoi vuoden 2020 Kuninkaalliset korut -dokumentissa olleensa hakemassa esineistöä rakenteilla olevaan näyttelyyn ja huomanneensa tavaroiden joukossa sattumalta korurasian. Yllätys oli melkoinen, kun rasiasta paljastui tuntematon tiara!

Kruununprinsessa Victoria on kertonut pitävänsä terästiarasta kovasti, mutta valitsevansa käyttötilaisuudet huolella, sillä 200-vuotias arvokoru on hauras. Alkuvuodesta kruununprinsessa kuvattiin hovin uusiin virallisiin muotokuviin terästiarassa.

Kiistelty rubiinitiara

Kuningatar Silvia valitsi Suomen valtiovierailulle rubiinitiaran, joka on peräisin 1900-luvun alusta. Tiara oli Englannin kuningas Edvard VII:n häälahja veljentyttärelleen Margaretalle, joka avioitui Ruotsin kruununprinssin kanssa vuonna 1905.

View this post on Instagram

A post shared by Svensk Damtidning (@svenskdamtidning)

Rubiinitiaran peri Margaretan toinen poika prinssi Sigvard, joka myöhemmin menetti kuninkaallisen tittelinsä epäsäätyisen avioliittonsa vuoksi. Prinssi päätyi sittemmin myymään tiaran isälleen kuningas Kustaa VI Aadolfille.

Tiarasta tuli kuitenkin kiistaa, sillä Sigvard katsoi myymisen sijaan enemmänkin pantanneensa tiaran, mistä kuningas oli eri mieltä.

Mahdollisesti sovinnon eleenä Kustaa VI Aadolf testamenttasi tiaran Sigvardin pojalle Michaelille, joka peri sen kuninkaan kuoltua vuonna 1973. Myöhemmin Michael myi tiaran serkulleen kuningas Kaarle XVI Kustaalle.

Ruotsin kuningasperheen rubiinitiara on 1900-luvun alusta. © Mikaela Larsson

Tiara ja ehkä tittelitkin kuitenkin herättivät sen verran paljon pahaa verta Sigvardin ja muun suvun välillä, ettei tiaraa nähty julkisuudessa vuosikausiin juuri ollenkaan. Prinssi Sigvard kuoli vuonna 2002, ja vasta sen jälkeen kuningatar Silvia alkoi käyttää rubiinitiaraa enemmän.

Viime vuonna rubiinitiara oli esillä Tukholman kuninkaanlinnassa kruununprinsessa Margaretasta kertovassa näyttelyssä.

Lue myös: Tiesitkö tämän? Vain harvat ja valitut kuninkaalliset saavat pukeutua valkoiseen paavin edessä

Prinsessa Sofian mystinen häätiara

Kuninkaallisharrastajat hieraisivat silmiään vuonna 2015, kun prinsessa Sofia saapui vihkiseremoniaansa kaunis smaragditiara kutreillaan. Tiara ei ollut kuningasperheen kokoelmasta, eikä sitä myöskään tunnistettu kansainvälisiltä jalokivimarkkinoilta.

Prinsessa Sofia sai kuningas Kaarle Kustaalta ja kuningatar Silvialta häälahjaksi oman tiaran. © Anna-Lena Ahlström/The Royal Court of Sweden

Hovi oli niukkasanainen ja kertoi ainoastaan tiaran olleen kuningasparin häälahja miniälleen. Vasta vuotta myöhemmin kuninkaallistoimittajat onnistuivat selvittämään, että tiara oli itse asiassa alun perin kaulakoru, jonka kuningatar Silvia oli aiemmin saanut lahjaksi thaimaalaiselta prinssiltä.

Kuningatar oli antanut yhden kaulakoruistaan purettavaksi, ja jalokivistä tehtiin Sofialle oma tiara. Häätiara haluttiin pitää salaisuutena ennen hääpäivää, joten muutostyöt tehtiin Thaimaassa.

Prinsessa Sofia voi käyttää häätiaraansa myös ilman smaragdeja tai helmiä. © Linda Broström/The Royal Court of Sweden

Tiaraan tehtiin prinssiparin häiden jälkeen muutoksia, joiden myötä siitä tuli hyvin monipuolinen koru. Prinsessa Sofia voi nimittäin vaihtaa hääpäivänä nähtyjen smaragdien tilalle helmet tai turkoosit tai vaihtoehtoisesti jättää ne pois, jolloin tiarassa on pelkästään timantteja.

Siro tiara on erittäin kaunis, ja Sofia onkin prinsessavuosinaan käyttänyt lähes yksinomaan häätiaraansa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

SVT:n Kuninkaalliset korut -dokumentti on tulossa Yle Areenaan jälleen kesäkuussa.

Kaunein tiaroista on...

X