Teksti:
Juha Kauppinen

Seksuaalinen ahdistelu ryöpsähti puheenaiheeksi sosiaalisen median Me too -kampanjan myötä. ”Minä myös”, sanoi hätkähdyttävän moni nainen kertoen kokemastaan ahdistelusta ja ehdottelusta. Ilmiö on massiivinen. Lähes jokainen nainen näyttää kokeneen sukupuolista häirintää. Mistä ahdistelu johtuu? Miksi naiset kokevat sen keskimäärin ahdistavampana kuin miehet?

Pari huomautusta: Jätän tästä pois sukupuolen monimuotoisuuden, puhun naisista ja miehistä. Toisekseen en halua vähätellä miesten kokemaa aitoa ahdistelua tai perheväkivaltaa, joka on vakava aihe ja tabu. Keskityn naiseen, hänen kokemukseensa. Oleellista on käsittää, että mies ei ole voinut kokea häirintää naisena.

Olin parikymppisenä töissä baarimikkona. Kohtasin usein naisten käytöstä, jota voi sanoa häirinnäksi. Keski-ikäisten naisten lauma saattoi kysyä humalan tuomalla varmuudella, millä hinnalla lähtisin heidän mukaansa iltaa jatkamaan. Porukka räkätti ja kommentoi ulkonäköäni. Ei se ollut mukavaa, mutta ei myöskään traumatisoivaa. Se ei kasvattanut ymmärrystäni naisten kokemasta häirinnästä. Syitä on ainakin kaksi.

Ensimmäinen on miehen fyysinen ylivoima. Mies on keskimäärin naista vahvempi ja valmiimpi mittelyyn. Väännän rautalangasta: jos tuo keski-ikäisten, osteoporoosi-ikää lähestyvien naisten lauma olisi aidosti käynyt kimppuuni (hypoteettista), olisin puolustautunut nyrkein ja voittanut. Anteeksi itsevarmuuteni, mutta olin urheilullinen nuorukainen.

Käännetäänpä roolit toisin päin: naistarjoilija ja keski-ikäisten miesjässiköiden lauma. Aivan. En tarkoita sitä, että ehdottelevat ja sikailevat mieslaumat olisivat ottamassa naisia panttivangeikseen, mutta he pystyisivät periaatteessa niin tekemään. Kun mies ahdistelee naista, keskimäärin silloin vahvempi ahdistelee heikompaa.

Toinen seikka on historia. Olemme tulossa maailmasta, jossa mies omisti naisen. Vaikka näin ei enää ole, primitiivisissä tilanteissa tuo asetelma ryöpsähtää valloilleen. Juuri tuohon entisen maailman herruusasemaan mies maadoittuu kiinni ehdotellessaan ja ahdistellessaan naista.

Ruotsalainen takavuosien pujottelusuuruus Anja Pärson kertoi miehistä, jotka kisailivat yökerhossa siitä, kuka saa koskettua häntä rintoihin ja takapuoleen. Mies vain tekee näin, koska voi niin tehdä. Lopulta Pärson kertoo lopettaneensa baareissa käymisen.

Vastuu siitä, että mies ei sikaile, on ollut miehillä. Tämä asetelma on muuttumassa. Siitä kertoo Me too -kampanja. Kokeeko joku mies olonsa tukalaksi, kun naiset joukoin tuovat ahdistelua julki? Ehkä joku mies kokee naisten massavoiman ylivoimaksi. Ehkä mies kokee kontrollin luisuvan pois käsistään.

Ehkä se on ihan terveellistä.

X