Tiesitkö tämän? Vain harvat ja valitut kuninkaalliset saavat pukeutua valkoiseen paavin edessä

Kuninkaallinen etiketti sisältää lukuisia mielenkiintoisia yksityiskohtia, jotka ohjaavat kuninkaallisten toimintaa. Yksi näistä on tiettyjä kuninkaallisia naisia koskettava le privilège du blanc, eli oikeus pukeutua valkoiseen paavin edessä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Espanjan kuningatar Letizia on yksi harvoista kuninkaallisista, joilla on oikeus pukeutua Vatikaanin pukukoodista.

Kuninkaallinen etiketti sisältää lukuisia mielenkiintoisia yksityiskohtia, jotka ohjaavat kuninkaallisten toimintaa. Yksi näistä on tiettyjä kuninkaallisia naisia koskettava le privilège du blanc, eli oikeus pukeutua valkoiseen paavin edessä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikaela Larsson

Vatikaani tunnetaan tiukasta pukukoodistaan, sillä tavallinen turistikin käännytetään portilta, jos asu ei peitä olkapäitä ja polvia. Paavin puheille saapuvat naispuoliset vieraat puolestaan pukeutuvat perinteisesti mustaan asuun. Musta väri symboloi roomalaiskatolisessa perinteessä nöyryyttä ja hartautta, ja tätä sääntöä noudatetaan edelleen yleisesti.

Aiemmin musta puku oli täyspitkä, korkeakauluksinen ja pitkähihainen, ja sen seurana oli hiukset peittävä musta mantilla-huntu, joskus myös huntua kannatteleva peineta-kampa. Vaatimuksia on ajan myötä höllätty, ja moni valitsee nykyisin polvipituisen asun ilman huntua, mutta silti vain harva rohkenee poiketa mustasta väristä.

Le privilège du blanc – kuninkaallisen maailman kiehtova yksityiskohta

Poikkeuksen Vatikaanin etikettiin tekee kuitenkin eräs hyvin eksklusiivinen ryhmä: tietyt katoliset kuninkaalliset, jotka saavat le privilège du blancin eli kirjaimellisesti valkoisen etuoikeuden myötä pukeutua valkoiseen paavin edessä. Alla kuvissa Espanjan kuningatar Sofían tyylinäyte vuodelta 2018 (katso kuvat täältä, jos upotus ei aukea).


Tätä harvinaiseksi käynyttä oikeutta nauttivat tällä hetkellä Espanjan ja Belgian kuningattaret (sekä nykyiset että entiset), Luxemburgin suurherttuatar, Monacon ruhtinatar sekä Napolin prinsessa. Aiemmin joukkoon kuului paljon enemmän väkeä, esimerkiksi Itävallan keisarinna sekä Ranskan, Baijerin, Portugalin ja monen muun katolisen maan kuningattaret.

Valkoista asua paavin seurassa pidetään edelleen erityisarvossa, sillä pukukoodin rikkominen kyllä noteerataan lehdistössä ja yleisössä.

Etuoikeus edellyttää paavin myöntämää Rex Catholicissimus- tai sitä vastaavaa arvonimeä. Arvonimi on perinnöllinen, ja sen saaminen on perinteisesti edellyttänyt katolisen kirkon oppien mukaista elämää. Valkoisen asun oikeus koskee tällaisten “katolisten majesteettien” puolisoita sekä näiden maiden naishallitsijoita.

Pelkästään katolisen uskonnon tunnustaminen ei siis riitä. Alankomaiden kuningatar Máxima (alla kuvassa oikealla) pukeutuu Vatikaanissa mustaan katolisuudestaan huolimatta, sillä hän ei protestanttisen kuninkaan puolisona kuulu privilège du blancin piiriin. Voit katsoa kuvan täältä, jos upotus ei toimi.

View this post on Instagram

A post shared by Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

Etuoikeus ei koskenut aiemmin myöskään ruhtinattaria, vaikka Euroopassa sekä Monacon että Liechtensteinin ruhtinasperheet ovat katolisia. Vuonna 2013 Vatikaani kuitenkin hyväksyi Monacon ruhtinatar Charlenen osaksi tätä harvalukuista kerhoa. Tulevaisuudessa oikeus koskee ehkä myös Liechtensteinin ruhtinattaria.

Lue myös: Kuningatar Elisabet ja kuningatar Margareeta istuvat tiukasti valtaistuimillaan – nämä asiat yhdistävät arvostettuja voimanaisia

Kuninkaallinen etiketti muuttuu ajan myötä

Vatikaanin pukukoodia on ajan myötä höllätty, ja vaatimus kokopitkästä puvusta on poistunut. Esimerkiksi Espanjan kuningatar Letizia (alla kuvassa) pukeutui rennon bisnestyylisesti valkoiseen jakkupukuun tavatessaan paavin ensimmäistä kertaa miehensä valtaannousun jälkeen. Katso kuva täältä, jos upotus ei toimi.

Toisaalta ruhtinatar Charlene ja Belgian kuningatar Mathilde ovat viime vuosina pitäneet kiinni hunnusta, vaikka asun juhlallisuus on muuten keventynyt.

Privilège du blancin piiriin kuuluvien kuninkaallisten ei ole pakko pukeutua valkoiseen joka kerta paavin tavatessaan, vaikka moni niin tekeekin. Toisinaan joku pukeutuu tavalliseen tapaan mustaan, mutta ainakin tärkeimmissä tilaisuuksissa tätä etuoikeutta nauttivat naiset yleensä myös käyttävät sitä.

Valkoista asua paavin seurassa pidetään selvästi edelleen erityisarvossa, sillä pukukoodin rikkominen kyllä noteerataan lehdistössä ja yleisössä. 2010-luvun aikana useampi uusi hallitsijapuoliso jatkoi valkoisen asun perinnettä, eli tapaa selkeästi arvostetaan myös kuninkaallisten itsensä parissa.

Henkilökohtaisesti pidän hienona sitä, että tietyistä perinteistä pidetään kiinni, vaikka niiden tulkinta ajan myötä muuttuukin. Etiketin noudattaminen osoittaa kunnioitusta, ja tässä on lisäksi kyse hyvin harmittomasta tavasta.

X