Tällaista on Ruotsin kuninkaallisten juhlapukeutuminen Nobeleissa – puvut, kuninkaalliset tiarat ja kunniamerkit

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tältä näytti kuninkaallinen juhlapukeutuminen vuoden 2019 Nobel-juhlissa.
Ruotsin kuninkaallisia valmiina vuoden 2019 Nobel-iltaan. © Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna
Ruotsissa juhlitaan lauantaina Nobel-palkintoja. Kuningasperheelle ilta on vuoden tärkeimpiä tilaisuuksia, ja Seuran kuninkaallisblogi käy nyt läpi kuninkaallisen juhlapukeutumisen perusteet.

Nobel-palkinnot jaetaan Ruotsissa ja Norjassa aina 10. joulukuuta Alfred Nobelin kuoleman vuosipäivänä. Erityisesti Tukholman juhlallisuudet tunnetaan glamouristaan, ja kuninkaallisten juhlapukeutuminen on odotettu osa illan taikaa.

Ruotsin kuningasperheelle Nobelit ovat vuoden tärkeimpiä iltoja. Kuningas Kaarle Kustaa jakaa palkinnot konserttitalon palkintoseremoniassa, ja kaupungintalon illallisella kuninkaalliset toimivat kunniavieraiden pöytäseurana.

Pukukoodi on se kaikista juhlavin ja muodollisin: miehillä frakki, naisilla taas täyspitkä iltapuku. Nobeleihin kuuluu täysi tällinki kunniamerkkeineen ja tiaroineen.

Kuningas Kaarle Kustaa ja kruununprinsessa Victoria vuoden 2017 Nobel-asuissaan. © Thron Ullberg/Kungl. Hovstaterna

Lue myös: Ruotsin kuningasperheen naiset säihkyivät Suomen presidenttiparin rinnalla – tunnetko nämä kuninkaalliset tiarat?

Iltapuvut

Ruotsin kuninkaallisilla naisilla nähdään Nobel-juhlissa aina toinen toistaan upeampia iltapukuja. Kuninkaalliset suosivat usein ruotsalaisia nimiä, ja esimerkiksi Pär Engsheden, Fadi el Khoury ja Lars Wallin ovat suunnitelleet useamman kerran pukuja kruununprinsessa Victorialle ja prinsessa Madeleinelle.

Myös vuodesta 2014 asti Nobeleihin osallistunut prinsessa Sofia on luottanut lähes joka kerta kotimaisiin nimiin.

Kansainvälisten huippumerkkien luomukset eivät kuitenkaan ole harvinainen näky, ja vuosien varrella kuninkaalliset ovat pukeutuneet mm. Elie Saabin ja Nina Riccin pukuihin.

Prinsessa Madeleine valitsi tämän vuoden 2015 Nobeleissa nähdyn Fadi el Khouryn iltapuvun myöhemmin myös viralliseen potrettiinsa. © Anna-Lena Ahlström/Kungl. Hovstaterna

Iltapukujen uusiokäyttäminen on paitsi järkevää myös trendikästä, ja erityisesti kuningatar Silvialla nähdään usein aiemmin muissa tilaisuuksissa nähtyjä pukuja. Muutama vuosi sitten kruununprinsessa Victoria käytti äitinsä vanhaa pukua vuodelta 1995.

Kuninkaallista elämää toivoo, että nuoremmat prinsessat hyödyntäisivät jatkossakin Silvian vaatevarastoa!

Kuninkaalliset tiarat

Kuninkaallisten kohdalla juhlapukeutuminen tarkoittaa myös arvokoruja. Kuningatar Silvian Nobel-suosikkeihin on pitkään kuulunut kuningasperheen upea safiiritiara ja samaan settiin kuuluvat muut korut.

Silvia yleensä vuorottelee Nobeleissa safiiritiaran ja Ruotsin kuningatar Sofian peruja olevan timanttitiaran välillä.

Kuningatar Silvia valitsee Nobeleihin yleensä joko perheen safiiritiaran (vasemmalla) tai kuningatar Sofian peruja olevan timanttitiaran.  © Bruno Ehrs ja Anna-Lena Ahlström/Kungl. Hovstaterna

Kruununprinsessa Victoria ja prinsessa Madeleine vaihtelevat tiarojaan useammin, mutta prinsessa Sofia ei ole viiteen vuoteen käyttänyt muuta kuin omaa häätiaraansa, joten luultavasti näemme sen jälleen myös Nobeleissa.

Kunniamerkit

Nobel-juhlissa kuninkaalliset nähdään aina kunniamerkeissä, joista yleisölle tutuin on vaaleansinisessä nauhassa kannettava Serafiimiritarikunnan kunniamerkki ja siihen kuuluva vyötäröllä kannettava tähti.

Kuningas Kaarle Kustaa, prinssi Daniel ja prinssi Carl Philip tapaavat kantaa lisäksi Pohjantähden ritarikunnan kunniamerkkiä kaulassaan mustan nauhan kanssa. Miesten juhla-asuun kuuluvat Nobeleissa myös mitalit.

Kuningatar Silvia käytti tätä Nina Riccin iltapukua vuoden 1995 Nobeleissa. Kruununprinsessa Victoria lainasi sitä äidiltään vuonna 2018. Huomaa kuvassa Serafiimiritarikunnan kunniamerkki ja tähti sekä miesten kaulassaan kantama Pohjantähden ritarikunnan kunniamerkki. © Mikaela Larsson

Pohjoismaissa ja Britanniassa kuninkaallisten naisten juhlapukeutumiseen kuuluu lisäksi vielä perhekunniamerkki, joka on yksinkertaisesti hallitsijan muotokuva. Minikokoista potrettia kannetaan pienessä usein jalokivin koristellussa kehyksessä, joka lepää silkkirusettia vasten.

Perhekunniamerkki ei ole valtiollinen kunniamerkki, vaan enemmänkin henkilökohtainen kunnianosoitus. Suvun tyttäret saavat sen usein esimerkiksi 18-vuotispäivänään ja miniät häiden yhteydessä. Merkkiä kannetaan ylävartalon vasemmalla puolella.

Lähikuva kuningatar Silvian timanttikehysteisestä perhekunniamerkistä. © Anna-Lena Ahlström/Kungl. Hovstaterna

Tänä vuonna prinsessa Madeleine ja tämän puoliso Chris O’Neill eivät osallistu Nobeleihin, mutta odotan mielenkiinnolla, millaista kuninkaallinen juhlapukeutuminen on nyt, kun tilaisuus järjestetään ensimmäistä kertaa ”normaalilla tavalla” pandemian jälkeen!

Kenen kuninkaallisen Nobel-asua odotat tänä vuonna eniten?

X