Kuninkaalliset lomalla - näin kruunupäät viettävät kesää

Kesällä myös kuninkaalliset ovat lomalla, ja monet kruunupäät suuntaavat kesähuviloihinsa maaseudulle. Seuran kuninkaallisblogi esittelee kuninkaallisten kesäpaikat.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ruotsin kuningasperhe viettää kesää perinteisesti Öölannissa.

Kesällä myös kuninkaalliset ovat lomalla, ja monet kruunupäät suuntaavat kesähuviloihinsa maaseudulle. Seuran kuninkaallisblogi esittelee kuninkaallisten kesäpaikat.
Teksti:
Mikaela Larsson

Kesä tarkoittaa kuninkaallisille pääpiirteittäin samoja asioita kuin tavalliselle kansalle: rentoutumista, aikaa perheelle ja harrastuksille sekä maisemanvaihtoa arkielämästä. Monissa kuningasperheissä kesä on iloista yhdessä olemisen aikaa suvun kesken.

Ruotsin kuninkaalliset lomalla – Öölanti ja Riviera pitävät edelleen pintansa

Ruotsin kuningasperhe viettää perinteisesti kesää Öölannin saarella sijaitsevassa Sollidenin linnassa. Kuningas Kaarle Kustaan isoisän äidin kuningatar Viktorian rakennuttama italialaistyylinen linna valmistui vuonna 1906 ja pitää edelleen pintansa perheen suosikkikohteena.

Sollidenin linnan rakennuttanut kuningatar Viktoria sai inspiraatiota italialaisista villoista. © Henrik Sendelbach/Wikimedia Commons

Kuningaspari lapsineen ja lapsenlapsineen kokoontuu Öölantiin yleensä heinäkuussa. Lomakausi sisältää muutamia edustustilaisuuksia, kuten heinäkuun puoliväliin osuvan Victoriadagenin, mutta muuten kuninkaalliset lomailevat ja nauttivat yhteisestä ajasta perheen ja ystävien kesken.

Kaunis linna on suhteellisen pieni, mutta lisätilaa löytyy tilusten lisärakennuksista, ja kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel rakennuttivat vuonna 2013 oman huvilansa linnan maille.

Toinen kuningasperheen suosikkikohde on Ranskan Rivieralla Sainte-Maximessa sijaitseva huvila Villa Mirage. Siellä ollessaan kuningaspari nauttii auringosta ja merestä usein Polaris-jahdillaan. Viime vuosina myös prinssi Carl Philip ja prinsessa Sofia ovat lomailleet Rivieralla.

Tanskan kuninkaallisilla useita kesälinnoja ja jahti

Tanskan kuningatar Margareetalla on valinnanvaraa kesälomansa suhteen. Marselisborgin linna Århusissa on kuningattaren virallinen kesäresidenssi, mutta perhe lomailee myös Jyllannissa sijaitsevassa Gråstenin linnassa.

Tanskan kuninkaallisilla on useita kesänviettopaikkoja. Kuvassa Gråstenin linna Jyllannissa. © Thomas Rahbek

Myös Tanskan kuninkaalliset suuntaavat kesän aikana Ranskaan. Kuningatar ja tämän edesmennyt puoliso prinssi Henrik ostivat 70-luvulla Etelä-Ranskassa sijaitsevan Château de Caïx’n linnan ja viinitilan, joka sijaitsee lähellä syntyjään ranskalaisen Henrikin lapsuudenkotia.

Linna tarjoaa perheelle yksityisemmän ja rennomman lomapaikan. Viime vuosina siellä ovat viihtyneet erityisesti prinssi Joachim ja prinsessa Marie lapsineen.

Margareetalla ja muulla perheellä on käytössään myös Dannebrog-jahti, jolla Tanskan kuninkaalliset ovat purjehtineet jo 90 vuoden ajan. Kuningatar tekee jahdilla sekä virallisia että yksityisiä matkoja.

View this post on Instagram

A post shared by DET DANSKE KONGEHUS 🇩🇰 (@detdanskekongehus)

Lue myös: Kesäloma suunnitteilla? Nämä kuninkaalliset nähtävyydet Euroopassa ovat erityisen kiinnostavia tänä kesänä

Norjan kuninkaalliset nauttivat kotimaan maisemista

Norjan kuningas Haraldin ja kuningatar Sonjan kesähuvila Mågerø sijaitsee lähellä Tønsbergin kaupunkia noin 100 km päässä Oslosta. Vuonna 1993 valmistunut huvila sijaitsee rauhallisella alueella Norjan puolustusvoimien mailla, mikä takaa kuninkaallisille yksityisyyttä ja turvallisuutta.

Kuningasperhe on tunnettu maanläheisyydestään, ja huvila on modernista tyylistään huolimatta hillitty ja suunniteltu ympäröivää luontoa ja maisemaa kunnioittaen. Rakennukset sulautuvat hyvin ympäristöönsä. Kuvia huvilasta voi katsoa kuningashuoneen nettisivuilta.

Kuningasperhe tekee usein lomareissuja myös kuninkaallisella Norge-jahdilla pitkin Norjan rannikkoa. Mukana on monesti kuningasparin ja kruununprinssiperheen lisäksi myös prinsessa Märtha Louise lapsineen.

Norjan kuningasperhe purjehti Lofooteilla kesällä 2020. © Det kongelige hoff

Kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit lapsineen lomailevat mielellään myös Mette-Maritin synnyinkaupungin Kristiansandin läheisyydessä. Perhe on vuokrannut Dvergsøyan saarella sijaitsevaa huvilaa jo useiden vuosien ajan. Merellinen ympäristö tarjoaa mainiot puitteet mm. vesiurheilua harrastavalle perheelle.

Brittikuninkaalliset suuntaavat Skotlantiin

Kuningatar Elisabet nauttii suuresti Skotlannista, ja hallitsija viettääkin kesälomansa vuosittain Balmoralin linnassa. Kuningatar viipyy siellä muutaman kuukauden ja palaa Lontooseen yleensä lokakuun alussa.

View this post on Instagram

A post shared by Balmoral Castle & Estate (@balmoral_castle)

Kuningatar Viktorian puoliso prinssi Albert osti Balmoralin vuonna 1852. Alkuperäinen rakennus kuitenkin osoittautui liian pieneksi kuningatarparin suurperheelle, joten Albert ja Viktoria rakennuttivat tilalle nykyisen linnan, joka valmistui vuonna 1856.

Balmoral on kuningatar Elisabetin yksityisomaisuutta, ja laajat tilukset tarjoavat perheelle pakopaikan julkisuudelta. Linnan puistoalue on kesäisin auki yleisölle ennen kuningatar Elisabetin lomaa.

Balmoralissa kuningatar Elisabet emännöi sukulaisia, ystäviä ja arvovieraita, kuten pääministeriä. Ohjelmaan kuuluu mm. piknikkejä ja ulkoilua jylhissä maisemissa.

X