Kesäloma suunnitteilla? Nämä kuninkaalliset nähtävyydet Euroopassa ovat erityisen kiinnostavia tänä kesänä

Kahden koronavuoden jälkeen moni suunnittelee kesäksi ulkomaanmatkaa. Monet Euroopan kuninkaalliset nähtävyydet ovat tänä kesänä erityisen ajankohtaisia, vinkkaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kööpenhaminan kuninkaalliset nähtävyydet ovat ajankohtaisia tänä kesänä. Kuvassa Christiansborgin linna.

Kahden koronavuoden jälkeen moni suunnittelee kesäksi ulkomaanmatkaa. Monet Euroopan kuninkaalliset nähtävyydet ovat tänä kesänä erityisen ajankohtaisia, vinkkaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikaela Larsson

Kööpenhamina

Tanskan kuninkaallisilla on tänä vuonna aihetta iloon: valtakunnassa on juhlittu kuningatar Margareetan valtakauden 50-vuotisjuhlaa sekä kruununprinsessa Maryn 50-vuotispäivää.

Amalienborgin palatsissa on juhlan kunniaksi upea näyttely Margareetan jalokivikokoelmasta. Esillä on monipuolinen kattaus arvokkaita perintökoruja ja kuningattaren itsensä hankkimia moderneja koruja sekä kaikkea siltä väliltä. Näyttelyssä kuullaan Margareetan omia tarinoita jalokivistä ja niiden historiasta.

Amalienborgissa pääsee tutustumaan kuningatar Margareetan jalokivikokoelmaan. © Mikaela Larsson

Kuninkaallista nähtävää tarjoavat Kööpenhaminassa myös Christiansborgin ja Rosenborgin linnat. Christiansborg on erityisen monipuolinen kohde, jossa voi tutustua kuninkaallisten edustustilojen lisäksi myös talleihin, keittiöön, palatsin kappeliin sekä linnan alla sijaitseviin raunioihin. Rosenborgin renessanssilinnassa voi puolestaan ihastella Tanskan kruununjalokiviä.

Kööpenhaminan ulkopuolelta löytyvässä Frederiksborgin linnassa on elokuun loppuun asti esillä kruununprinsessa Maryyn keskittyvä näyttely.

Frederiksborgin linnassa on esillä mm. kruununprinsessa Maryn iltapukuja. © Mikaela Larsson

Komea linna itsessään on jo vierailun arvoinen, mutta Mary-näyttelyssä pääsee näkemään mm. kruununprinsessan iltapukuja sekä hääpuvun vuodelta 2004. Frederiksborgiin matkustaa Kööpenhaminasta tunnissa paikallisjunalla.

Lontoo

Tänä kesänä Lontoon kuninkaallisissa nähtävyyksissä korostuu kuningatar Elisabetin valtakauden 70-vuotisjuhla. Buckinghamin palatsissa voi tutustua kuningattaren valtaannousun tapahtumiin, kun taas Windsorin linnassa esitellään vuonna 1953 järjestettyjä kruunajaisia.

Kuninkaalliset nähtävyydet ovat iso Lontoon viehätysvoimaa, ja niitä todella riittää joka makuun. Jos Lontoon Tower ja Kensingtonin palatsi ovat jo tuttuja, voi suunnata vähemmän tunnettuihin kohteisiin.

Esimerkiksi Kew’n palatsissa pääsee tutustumaan Netflixin menestyssarja Bridgertonin kuvaamaan Yrjöjen aikaan. Palatsi oli tv-sarjasta tuttujen kuningatar Charlotten ja kuningas Yrjö III:n koti. Tudorien dramaattisesta aikakaudesta kiinnostunut suuntaa puolestaan Hampton Courtin palatsiin.

Lue myös: Kuningatar Elisabetin platinajuhla lähestyy – tämä kaikki kuninkaallisesta superviikonlopusta tiedetään

Älä unohda näitä

Kotimaan matkailijalle suosittelen ehdottomasti Langinkosken keisarillista kalastusmajaa, joka on ainutlaatuinen osa Suomen historiaa. Keisari Aleksanteri III:n kesämökki oli valmistuessaan Suomen mittapuulla ylellinen, mutta Pietarin palatseihin verrattuna hyvin vaatimaton.

Langinkoski on ainutlaatuinen ja harvinainen kuninkaallinen nähtävyys Suomessa.

Langinkosken keisarillinen kalastusmaja Kotkassa on ainutlaatuinen pala Suomen keisarillista historiaa. © Maiju Similä

Britanniassa taas kuninkaallisten juhlahumu keskittyy Lontooseen, mutta myös Edinburghissa Skotlannissa voi päästä platinajuhlan tunnelmaan. Holyroodin palatsissa on kesällä kuningatar Elisabetin aiemmista juhlavuosista kertova näyttely, jossa on esillä mm. kuningattaren puvustoa.

Kuninkaalliset nähtävyydet viehättävät myös Tukholmassa. Jos seuraat Ruotsin kuningasperhettä, suosittelen käymään Nobel-museossa! Museossa pääsee nimittäin tämän vuoden ajan kurkistamaan Nobel-juhliin ja niiden kulisseihin. Noin 1300 vieraan juhla on yksi Ruotsin merkkihetkiä, johon myös kuninkaallinen perhe aina osallistuu.

Tukholman Nobel-museossa voi nyt kurkistaa vuosittaisten Nobel-juhlien kulisseihin. Kuvassa kruununprinsessa Victorian vuonna 2018 käyttämä Nobel-puku. © Mikaela Larsson

Keski-Euroopasta puolestaan löytyy valtava määrä erilaisia linnoja, niin suurkaupungeista kuin maaseudultakin.

Esimerkiksi Etelä-Saksan tunnetuimpiin vierailukohteisiin kuuluvat Baijerin “hulluna kuninkaana” tunnetun Ludvig II:n pröystäilevät rakennusprojektit: satumainen Neuschwansteinin linna, yksityisempi Linderhofin palatsi sekä Ranskan Versailles’ta jäljittelevä Herrenchiemseen palatsikompleksi kiehtovat matkailijoita sukupolvi toisensa jälkeen – eikä syyttä!

Kaikki kolme sijaitsevat Baijerin osavaltiossa, ja autolomalla pystyy helposti kiertämään ne samalla reissulla.

X