Kuninkaalliset naiset armeijassa - Espanjan kruununperijällä on edessään jopa kolme vuotta sotilaskoulutusta

Tulevien kuninkaiden kasvatuksessa on perinteisesti painotettu sotilaskoulutusta, mutta nykyisin armeijassa palvelevat myös kuninkaalliset naiset, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Norjan prinsessa Ingrid Alexandra on tehnyt useita vierailuja puolustusvoimiin ennen varsinaista palvelusjaksoaan.

Tulevien kuninkaiden kasvatuksessa on perinteisesti painotettu sotilaskoulutusta, mutta nykyisin armeijassa palvelevat myös kuninkaalliset naiset, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.
Teksti:
Mikaela Larsson

Nykyään naiset voivat nousta valtaan lähes kaikissa Euroopan monarkioissa, mikä näkyy naispuolisten kruununperijöiden määrän kasvussa. Tapojen ja asenteiden muutos on synnyttänyt samalla uuden ilmiön: kuninkaalliset naiset armeijassa.

Hallitsijan rooliin kuului aiemmin historiassa merkittävästi päätösvaltaa ja myös konkreettista joukkojen johtamista, joten sotilaskoulutusta on perinteisesti pidetty tärkeänä osana tulevien kuninkaiden kasvatusta.

Vaikka rooli on muuttunut ja valtaoikeudet kaventuneet, moni nykyhallitsija on edelleen nimellisesti armeijan ylipäällikkö. Asepalvelus on muutenkin pysynyt kuninkaallisten suosiossa: opettaahan se monenlaisia hyödyllisiä elämäntaitoja, minkä lisäksi se on sopivan isänmaallista toimintaa.

Kuningasperheiden nyt aikuistuvalle sukupolvelle on selvää, että myös tulevat kuningattaret saavat sotilaskoulutusta, mutta aina näin ei ole ollut.

Belgian prinsessa Elisabeth on näyttänyt mallia uuden sukupolven kruununperijöille. © Belga

Kuninkaalliset naiset armeijassa

Britannian kuningatar Elisabet II (1926-2022) tunnetusti kouluttautui toisen maailmansodan aikana autonkuljettajaksi ja mekaanikoksi, ja oli kuningasperheen ensimmäinen aktiivipalvelukseen osallistunut nainen. Ilman sotaa hän ei välttämättä olisi kuitenkaan suorittanut asepalvelusta, sillä tuohon aikaan tulevan kuningattaren ei katsottu tarvitsevan edes yliopistokoulutusta.

Armeija ei vielä sodan jälkeenkään auennut täysin kuninkaallisille naisille. Esimerkiksi Alankomaita vuosina 1980-2013 hallinneen ex-kuningatar Beatrixin, 85, tiedoista ei löydy mainintaa sotilaskoulutuksesta. Tanskassa kuningatar Margareeta, 83, palveli nuoruudessaan monta vuotta naisten vapaaehtoisissa ilmajoukoissa, mutta virallista sotilaskoulutusta hän ei saanut. 

Seuraavan sukupolven kohdalla tilanne oli jo toisenlainen. Ruotsin kruununprinsessa Victoria, 46, suoritti vuonna 2003 kolmeviikkoisen peruskoulutuksen. Muutama viikko armeijaa 25-vuotiaana ei ehkä vastaa sitä perinteistä alokaskokemusta, mutta Victoria on saanut myöhemmin lisäkoulutusta mm. turvallisuuspolitiikasta ja pysyttelee ajan tasalla Ruotsin puolustusvoimien toiminnasta.

Kruununprinsessa Victorian sotilaskoulutus oli lyhyt, mutta kruununprinsessa saa säännöllisesti lisäkoulutusta. Kuva vuodelta 2019.  © Jimmy Croona / Försvarsmakten

2020-luvulle tultaessa asenteet ovat muuttuneet täysin. Uuden sukupolven naispuolisista kruununperijöistä ensimmäisenä aikuistunut Belgian prinsessa Elisabeth, 21, vietti lukion jälkeen vuoden kotimaansa kuninkaallisessa sotilasakatemiassa. Koulutus on jatkunut myöhemmin kesäisin, kun prinsessalla on lomaa yliopistosta.

Pitkä palvelus ei kuitenkaan ole universaali pakko. Alankomaiden prinsessa Catharina-Amalia, 19, tutustui viime vuonna maansa puolustusvoimiin perinteisen asepalveluksen sijaan tekemällä vierailuja eri puolustushaaroihin.

Lue myös: Alankomaiden prinsessa Amalia, 18, muutti takaisin kotiin uhkausviestien takia – samalla kuningashuoneen laskeva kannatus huolettaa hovia

Ruhtinatar Leonor ja prinsessa Ingrid Alexandra astuvat pian palvelukseen

Seuraavaksi armeijaan ovat suuntaamassa Espanjan kruununperijä eli Asturian ruhtinatar Leonor, 17, sekä Norjan prinsessa Ingrid Alexandra, 19. Kumpikin valmistui tänä keväänä lukiosta.

Lokakuussa 18 vuotta täyttävä ruhtinatar Leonor aloittaa sotilaskoulutuksensa aivan näinä päivinä. Hovi tiedotti jo viime keväänä, että ruhtinatar suorittaa isänsä kuningas Felipen tavoin räätälöidyn version tavallisesti viisivuotisesta koulutuksesta. Leonor palvelee “vain” kolme vuotta, joiden aikana hän tutustuu sekä maa-, meri- että ilmavoimiin.

Lue myös: Näin Euroopan tulevat kuningattaret ottavat paikkansa parrasvaloissa – tällaisia haasteita nuoret kuninkaalliset kohtaavat

Kolme vuotta on pitkä aika, mutta ei siinä vielä kaikki: ruhtinattaren odotetaan aloittavan samalla yliopisto-opinnot.

Norjassa Ingrid puolestaan kokeilee siipiään syksyn ajan työelämässä kouluavustajana, mutta ensi vuonna luvassa on toisenlaiset kuviot.

Prinsessa Ingrid Alexandra vieraili lokakuussa 2022 Norjan merivoimissa. © Magnus Horne / Forsvaret

Hovin mukaan Ingrid tulee palvelemaan 12 kuukautta Norjan Pohjoisen prikaatin alaisessa pioneeripataljoonassa lähellä Tromssaa. Ingridin tiedetään harrastavan extreme-urheilua, joten asepalvelus lienee hänelle juuri oikeanlainen haaste. Prinsessa on jo aiemmin tehnyt muutamia vierailuja puolustusvoimien eri yksiköihin tutustuakseen organisaation toimintaan.

Nähtäväksi jää, millaisen sotilaskoulutuksen Ruotsin prinsessa Estelle, 11, aikanaan valitsee!

X