Sano se kukkasin - monet kuninkaalliset jalokivet saavat inspiraationsa luonnosta

Kuninkaallisia tiaroja löytyy joka lähtöön eri aikakausilta, mutta luontoaiheiset korut ovat säilyttäneet asemansa monien kuninkaallisten suosikkeina, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kruununprinsessa Maryn rubiinitiarassa on lehtiä ja marjoja.

Kuninkaallisia tiaroja löytyy joka lähtöön eri aikakausilta, mutta luontoaiheiset korut ovat säilyttäneet asemansa monien kuninkaallisten suosikkeina, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.
Teksti:
Mikaela Larsson

Kuninkaalliset jalokivet ovat syntyneet monenlaisen inspiraation pohjalta, mutta erityisesti yksi aihe on pitänyt pintansa jo vuosisatojen ajan: luonto. Romanttisia kukkatiaroja löytyy monesta hovista, mutta suosiota ovat saaneet myös muut kasvit, kuten laakeripuu ja vehnäntähkät.

Katsotaan seuraavaksi esimerkkejä Euroopan hoveista.

Tanskan kuninkaalliset jalokivet ja romanttiset kukkakuviot

Tanskan kuninkaallisella perheellä on useita kukka-aiheisia tiaroja. Niistä tunnetuimpiin lukeutuu 1900-luvun alussa valmistettu timanttinen kukkatiara, joka kuului alkujaan Tanskan prinsessa Dagmarille. Nykyisin tiaraa käyttää prinsessa Marie, joka sai sen lainaan kuningatar Margareetalta liityttyään perheeseen vuonna 2008.

Prinsessa Marie käyttää useimmiten kukkatiaraansa. © Steen Brogaard/Kongehuset

Prinsessa Benedikte puolestaan sai oman kukkatiaransa 18-vuotislahjaksi vanhemmiltaan vuonna 1962. Timanttitiara koottiin kolmesta eri korusta, joista keskimmäinen on prinsessan isoäidin kuningatar Alexandrinen peruja. Keskiosaa voi käyttää erikseen rintakoruna, ja sen suuren keskustimantin voi vaihtaa myös smaragdiin.

View this post on Instagram

A post shared by DET DANSKE KONGEHUS 🇩🇰 (@detdanskekongehus)

Kuningatar Margareetan omiin suosikkeihin kuuluu kolmesta erillisestä osasta koostuva timanttinen kukkatiara, jonka kuningas Frederik IX osti lahjaksi vaimolleen kuningatar Ingridille vuonna 1963. Korun uskotaan kuitenkin olevan paljon vanhempi.

Kuningatar Margareetan suosima kukkatiara koostuu nykyisin kolmesta eri osasta. © Mikaela Larsson

Ingrid antoi korun myöhemmin tyttärelleen Margareetalle, joka muokkasi sen nykyiseen muotoonsa erillisiksi osiksi, jotka voi asetella kampaukseen eri tavoin. Monikäyttöinen koru nähtiin viime syksynä Margareetan valtakauden 50-vuotisjuhlallisuuksissa.

Kuningatar Margareeta valtakautensa 50-vuotisjuhlissa syyskuussa 2022, hiuksillaan kukkatiaransa. © Keld Navntoft/Kongehuset

Tanskan kokoelmasta löytyy myös timanteista, turkooseista ja helmistä valmistettu päivänkakkaratiara. Tätä ei nähdä kuningatar Margareetalla kovin usein, mutta kuningatar lainaa sitä toisinaan sisarentyttärilleen.

Tanskan päivänkakkaratiara. © Mikaela Larsson

Lue myös: Ruotsin kuningasperheen naiset säihkyivät Suomen presidenttiparin rinnalla – tunnetko nämä kuninkaalliset tiarat?

Kuningasperheen komeimpiin jalokiviin lukeutuu kruununprinsessa Maryn käytössä nähtävä rubiinisetti, joka on niin ikään saanut innoitusta luonnosta. Tiaraa on muokattu yli 200-vuotisen historiansa aikana useasti, mutta sen timanttiset lehdet ja punaisina marjoina hehkuvat rubiinit ovat ulkomuodoltaan hyvin tunnistettavat.

Kruununprinsessa Mary rubiinitiarassaan. © Hasse Nielsen/Kongehuset

Luontoaiheisia tiaroja muissa hoveissa

Luontoaiheiset kuninkaalliset jalokivet ovat tavallisia myös muualla Euroopassa. Esimerkiksi Norjan prinsessa Märtha-Louise sai isoisältään kuningas Olavilta 18-vuotislahjaksi herkän vehnäntähkätiaran vuonna 1989. Prinsessa käyttää timanteista ja helmistä koostuvaa tiaraa edelleen säännöllisesti. 

View this post on Instagram

A post shared by ROYALFAVOURITES (@royalfavourites)

Kruununprinsessa Mette-Marit puolestaan sai appivanhemmiltaan häälahjaksi kauniin päivänkakkaratiaran avioituessaan kruununprinssi Haakonin kanssa vuonna 2001. Tiara on hyvin kantajansa näköinen ja edelleen kruununprinsessan suosiossa.

Kruununprinsessa Mette-Marit käyttää edelleen usein päivänkakkaratiaraansa. © Sølve Sundsbø/Det kongelige hoff

Ruotsin kruununprinsessa Victorian nykyisin omistama timanttinen laakeriseppeletiara kuului alun perin Victorian isän isoäidille, kruununprinsessa Margaretalle. Victoria peri tiaran vuonna 2013 isosetänsä prinssi Bertilin vaimolta prinsessa Lilianilta.

View this post on Instagram

A post shared by @royals_worldwide

Luxemburgin suurherttuaperheen korukokoelmaan kuuluu puolestaan 1800-luvun jälkipuoliskolla valmistettu timanttinen viininlehtitiara, joka on saanut perheessä suosiota häätiarana. Hääpäivänään sitä kantoi mm. prinsessa Claire vuonna 2013.

Luxemburgin prinsessa Claire käytti suvun viininlehtitiaraa hääpäivänään. © Cour grand-ducale/Eric Chenal

Toisinaan jalokivissa nähdään myös erikoisempia kasvivalintoja. Kreikan kuningatar Anne-Marien kokoelmaan kuuluu oliiviöljystään tunnetulle maalle sopivasti oliivipuun lehtiä kuvaava tiara. Timanttien lomassa säihkyy rubiineja oliiveina!

Kreikan kuningatar Anne-Marien oliiviköynnöstiara. © Keld Navntoft/Kongehuset

X