Näin brittikuninkaallisten tittelit muuttuivat kuningatar Elisabetin kuoleman myötä

Vallanvaihdon myötä Britanniassa tapahtuu nyt paljon isompia ja pienempiä muutoksia. Myös kuninkaallisen perheen tittelit ovat muuttuneet kuningatar Elisabetin kuoleman myötä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuninkaallisen perheen ydin Buckinghamin palatsin parvekkeella kuningatar Elisabetin valtakauden 70-vuotisjuhlissa kesäkuussa 2022.

Vallanvaihdon myötä Britanniassa tapahtuu nyt paljon isompia ja pienempiä muutoksia. Myös kuninkaallisen perheen tittelit ovat muuttuneet kuningatar Elisabetin kuoleman myötä.
Teksti:
Mikaela Larsson

Charles ja Camilla

Kuningatar Elisabetin esikoinen, aiemmin Walesin prinssinä tunnettu Charles, on nyt hänen majesteettinsa kuningas Charles III. Hänen vaimostaan Cornwallin herttuattar Camillasta puolestaan tuli hänen majesteettinsa kuningatar Camilla.

Hovi on viitannut Camillaan “kuningatarpuolisona” (Queen Consort) mahdollisesti välttääkseen sekaannuksen juuri kuolleeseen kuningatar Elisabetiin. Hallitsevia kuningattaria ja kuningatarpuolisoita ei kuitenkaan ole käytännössä ollut tapana erotella, muistutti Kotimaisten kielten keskus. Camillaa voi siis kutsua ihan vain kuningatar Camillaksi.

Kuningasparia puhutellaan majesteeteiksi, mutta kaikkien muiden brittikuninkaallisten puhuttelutyyli on hänen kuninkaallinen korkeutensa.

View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

William ja Catherine

Cambridgen herttua prinssi Williamista tuli isoäitinsä kuoleman myötä maan kruununperijä, ja samalla hän peri Cornwallin herttuan arvon sekä muita kruununperilliselle kuuluvia sivutitteleitä.

Kuningas Charles kuitenkin nimitti Williamin seuraavana päivänä Walesin prinssiksi (The Prince of Wales), ja se on Williamin arvonimistä korkeimpana ensisijainen. Hänen vaimonsa Catherine on vastaavasti Walesin prinsessa

Lue myös: Kuningas Charles laittoi tuulemaan – Williamista heti Walesin prinssi

Skotlannissa kuninkaallisista kuitenkin käytetään paikallisia arvonimiä, jos heillä sellaiset on. William ja Catherine ovat Skotlannissa jatkossa Rothesayn herttua ja herttuatar.

View this post on Instagram

A post shared by The Prince and Princess of Wales (@princeandprincessofwales)

Myös Williamin ja Catherinen kolmen lapsen tittelit muuttuivat, sillä ne johdetaan heidän isänsä arvonimestä, kun lapsilla ei ole vielä omia herttuakuntia tai muita erityisiä arvonimiä.

Prinssi George, prinsessa Charlotte ja prinssi Louis olivat aiemmin isänsä herttuakunnan mukaan Cambridgen prinssejä ja prinsessa. Williamin aseman muututtua hänen lapsensa ovat nyt Walesin prinssejä ja prinsessa, esimerkiksi Walesin prinssi George.

Lasten arvonimet kuulostavat samalta kuin vanhempiensa, mutta ne rakentuvat englanniksi eri tavalla. Monien kuninkaallisten titteleiden kanssa ei Britanniassa käytetä etunimeä, ja William onkin virallisesti The Prince of Wales, ilman etunimeä. Hänen lapsensa, esimerkiksi George, puolestaan on isänsä tittelin pohjalta Prince George of Wales.

Mediassa kuitenkin käytetään selvyyden vuoksi usein myös etunimiä silloinkin, kun ei periaatteessa pitäisi. Esimerkiksi Catherinesta tullaan varmasti puhumaan prinsessa Catherinena, vaikka se tarkkaan ottaen on väärin.

Harryn ja Meghanin lasten tittelit

Sussexin herttua prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin lapset Archie ja Lilibet Mountbatten-Windsor ovat yleisen käsityksen mukaan isoisänsä valtaannousun myötä oikeutettuja kuninkaallisiin titteleihin.

Tämänhetkisten sääntöjen mukaan kuninkaalliset arvonimet on rajattu hallitsijan lapsille ja mieslinjaisille lapsenlapsille, ja nyt vallan vaihduttua Archie ja Lilibet täyttävät tämän kriteerin.

Hovi ei ole vielä kommentoinut asiaa. Kuningas Charles voi vahvistaa lastenlastensa arvonimet tai antaa uuden asetuksen, joka rajaisi titteleiden periytymistä entisestään jatkossakin.

View this post on Instagram

A post shared by Melanated Mona Princess (@thatssosussex)

Herttuan lapsina Archie ja Lilibet voisivat joka tapauksessa käyttää muun brittiaatelin tapaan ns. kohteliaisuustitteleitä. Archie olisi oikeutettu isänsä sivutitteliin, Dumbartonin jaarliin, ja herttuan tytär puolestaan olisi lady Lilibet Mountbatten-Windsor. Archien syntyessä näitä aatelistitteleitä ei kuitenkaan otettu käyttöön vanhempien toiveesta.

Nykyisin Sussexit asuvat Yhdysvalloissa, joten kuninkaalliset tittelit ovat lapsille aika tarpeettomia. Tuntuu siksi epätodennäköiseltä, että Harryn lapsista tulisi yhtäkkiä prinssi ja prinsessa.

X