Norjan kruununprinsessa Mette-Marit: “Lasten poismuutto kotoa pelottaa” - Edessä uusi elämänvaihe

Norjan kruununprinssi Haakonin ja kruununprinsessa Mette-Maritin arki on murroksessa, kun lasten aikuistuminen tuo mukanaan uuden elämänvaiheen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kruununprinsessa Mette-Marit täytti 50 vuotta 19.8.2023.

Norjan kruununprinssi Haakonin ja kruununprinsessa Mette-Maritin arki on murroksessa, kun lasten aikuistuminen tuo mukanaan uuden elämänvaiheen.
Teksti:
Mikaela Larsson

Norjan kruununprinssipari viettää 50-vuotispäiviään yhteisjuhlien merkeissä hääpäivänään 25. elokuuta. Kruununprinsessa Mette-Marit täytti vuosia 18. elokuuta, kruununprinssi Haakon puolestaan kuukautta aiemmin 20. heinäkuuta.

Ikääntyminen ei kruununprinsessaa huoleta, mutta pian edessä on uusi elämänvaihe lasten aikuistuessa. Lasten muutto pois kotoa tulee olemaan kova paikka äidille, selviää norjalaisen NRK:n tuoreesta syntymäpäivähaastattelusta.

Kruununprinssipari on ollut onnellisesti naimisissa jo 22 vuotta. Perheessä on kolme lasta: Mette-Maritin edellisestä suhteesta syntynyt poika Marius Borg Høiby, 26, sekä yhteiset lapset prinsessa Ingrid Alexandra, 19, ja prinssi Sverre Magnus, 17. Perhe asuu Skaugumin kartanossa noin 20 km päässä Oslosta.

Norjan kruununprinssiperhe yhdessä kuningas Haraldin, kuningatar Sonjan sekä Mette-Maritin äidin Marit Tjessemin kanssa vuonna 2022. © Kimm Saatvedt / Det kongelige hoff

Lapset aikuistumisen kynnyksellä

Perheen vanhin lapsi Marius on jo lentänyt pesästä, mutta nyt nuoremmatkin lapset ovat suurten muutosten kynnyksellä.

Kruununperimysjärjestyksen toisella sijalla isänsä jälkeen oleva prinsessa Ingrid valmistui tänä kesänä lukiosta. Hovi on kertonut prinsessan työskentelevän alkavan syksyn ajan kouluavustajana. Ensi vuonna luvassa on 12 kuukauden asepalvelus, jonka Ingrid suorittaa Pohjois-Norjassa – kaukana kotoa siis.

Armeijan jälkeen prinsessan arvellaan suuntaavan yliopistoon. Yhdysvalloissa opiskelleiden isoveljensä ja isänsä tavoin myös Ingrid saattaa hyvin suunnata hetkeksi ulkomaille ennen kokopäiväisen edustustyön aloittamista.

Perheen kuopus prinssi Sverre Magnus puolestaan täyttää joulukuussa 18 vuotta. Prinssi aloittaa nyt viimeisen vuotensa lukiossa, ja sen jälkeen edessä on todennäköisesti armeija ja jatko-opinnot isosiskon tapaan.

Lue myös: Kuninkaalliset naiset armeijassa – Espanjan kruununperijällä on edessään jopa kolme vuotta sotilaskoulutusta

Uuden elämänvaiheen edessä

Kruununprinsessa Mette-Maritille 50-vuotispäivä ei ole kriisin paikka, mutta NRK:n haastattelussa kruununprinsessa tuo esiin monille vanhemmille tuttuja tuntemuksia.

“Kun lapset muuttavat pois… Pelkään sitä todella”, Mette-Marit tunnustaa.

Lasten aikuistuessa arki muuttaa väistämättä muotoaan. Kruununprinsessan tulee ikävä mm. arkista rupattelua.

Prinsessa Ingrid Alexandra käy syksyn töissä ennen asepalvelusta. Prinssi Sverre Magnus täyttää joulukuussa 18 vuotta. © Jan Langhaug / NTB

Mette-Marit huomauttaa, että omien lasten muuttaessa katoavat myös näiden ystävät, joita on tottunut näkemään usein.

“Minusta tuntuu kuin olisin pyörittänyt nuorisohostellia monta vuotta”, Mette-Marit hymyilee.

“Istummeko me, Haakon ja minä, siellä yksin koiran kanssa miettien, että mitäs nyt tehdään?”

Kruununprinssipari tuskin jää kuitenkaan täysin toimettomaksi lastensa kanssa. Erityisesti prinsessa Ingridille aikuistuminen tuo mukanaan virallisia velvollisuuksia: puheita, haastatteluja ja edustustehtäviä. Vanhempien tukea tarvitaan varmasti vielä pitkään.

Kruununprinsessa Mette-Marit: “Sairaus on opettanut elämään hetkessä”

Lähivuosina kruununprinssiparia odottaa myös toinen iso muutos. Kuningas Harald on jo 86-vuotias, ja viime vuosina kruununprinssi Haakon on toiminut sijaishallitsijana useita kertoja isänsä sairastellessa. Haakon ja Mette-Marit voivat hyvin olla uusi hallitsijapari jo muutaman vuoden sisällä.

Kuningasperhettä ei kuitenkaan huoleta ainoastaan kuninkaan terveys. Viisi vuotta sitten kruununprinsessa Mette-Maritilla diagnosoitiin krooninen keuhkofibroosi. Vakava sairaus on muuttanut elämää pysyvästi, sillä vaihtelevat voimavarat vaikuttavat arjen jaksamiseen ja työkykyyn.

Lue myös: Norjan kruununprinsessa Mette-Marit: ”En pelkää enää kuolemaa” – Vakava sairaus nosti elämästä luopumisen osaksi arkea

Sairaus on pakottanut hidastamaan ja huolehtimaan omasta hyvinvoinnista, mutta tuonut myös perspektiiviä. NRK:lle Mette-Marit kertoo oppineensa elämään hetkessä.

Nyt vointi on ollut pidempään hyvä, mutta kroonisen sairauden kulkua on vaikea ennustaa. Kruununprinsessa pysyy kuitenkin positiivisena.

“Yritän ennemmin nähdä, mitä voin näiden rajoitusteni kanssa saavuttaa.”

X