Prinsessa Märtha Louise luopuu edustustehtävistä, mutta riittääkö sekään vaimentamaan kritiikkiä?

Norjan prinsessa Märtha Louise ilmoitti tiistaina luopuvansa edustustehtävistään selventääkseen kuninkaallisen asemansa ja muiden toimiensa eroa. Riittääkö tämäkään vaimentamaan kritiikkiä, kysyy Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Norjan prinsessa Märtha Louise on luopunut virallisista edustustehtävistään. Kuningasperhe on kuvaillut päätöksen syntyneen hyvässä hengessä kaikkien osapuolien kesken.

Norjan prinsessa Märtha Louise ilmoitti tiistaina luopuvansa edustustehtävistään selventääkseen kuninkaallisen asemansa ja muiden toimiensa eroa. Riittääkö tämäkään vaimentamaan kritiikkiä, kysyy Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.
Teksti:
Mikaela Larsson

Norjan prinsessa Märtha Louise, 51, ilmoitti eilen luopuvansa kuninkaallisista edustustehtävistään kokonaan. Päätös astuu voimaan heti, ja sen myötä prinsessa on myös lopettanut roolinsa eri järjestöjen kuninkaallisena tukijana.

Märtha Louise, joka on kuningas Haraldin ja kuningatar Sonjan ainoa tytär, haluaa selventää kuninkaallisen asemansa ja yksityisten aktiviteettiensa välistä rajaa.

Prinsessa Märtha Louisea on kritisoitu useasti tämän vaihtoehtolääketieteeseen ja henkisyyteen keskittyvistä liiketoimista, ja toisinaan prinsessan on katsottu hyödyntäneen titteliään kaupallisissa yhteyksissä.

Kritiikkiä on saanut myös Märtha Louisen shamaanina työskentelevä kihlattu Shaman Durek, oikealta nimeltään Durek Verrett.

View this post on Instagram

A post shared by Märtha Louise (@iam_marthalouise)

 

Prinsessa Märtha Louise saa pitää tittelinsä

Märtha Louisen tittelin kohtalosta huhuttiin Norjassa pitkin syksyä, mutta kuningas Haraldin päätöksellä Märtha Louise saa pitää prinsessan arvonimensä. Hän on jatkossakin osa kuningasperhettä ja mukana kruununperimysjärjestyksessä.

Prinsessa Märtha Louise luopui hänen kuninkaallinen korkeutensa -puhuttelusta jo vuonna 2002 voidakseen luoda uraa hovin ulkopuolella.

Käytännössä muutos ei vaikuta olevan kovin suuri, sillä Märtha Louise on jo vuosien ajan keskittynyt omiin liiketoimiinsa ja tehnyt edustustehtäviä vain harvakseltaan.

View this post on Instagram

A post shared by Märtha Louise (@iam_marthalouise)

Prinsessaparin lähestyvän avioliiton myötä Verrettistä tulee kuningasperheen jäsen, mutta hovin tapojen mukaan tämä ei saa arvonimeä eikä edustusroolia.

Pari osallistuu jatkossa muiden kuninkaallisten rinnalla perhetilaisuuksiin.

Järjestöt lopettivat yhteistyön prinsessan kanssa

Kohun taustalta löytyy viime vuosina useaan otteeseen pinnalla ollut keskustelu prinsessa Märtha Louisen henkilökohtaisten liiketoimien ja kuninkaallisen aseman välisestä ristiriidasta.

Vuonna 2019 Märtha Louise ja Verrett julkistivat suhteensa yhteisen Prinsessa ja shamaani -luentokiertueen saattelemina. Parin katsottiin tuolloin hyödyntäneen Märtha Louisen arvonimeä. Kohun jälkeen prinsessa lupasi jatkossa pidättäytyä kuninkaallisen tittelin käytöstä kaupallisissa yhteyksissä.

Pariskunnan tekemiset ovat siltikin herättäneet toistuvasti negatiivista huomiota Norjassa. Moni pitää Verrettiä puoskarina, ja kuninkaallisen perheen jäsenen yhdistyminen tämän pseudotieteelliseen toimintaan koetaan ongelmallisena.

Lue myös: Norjan prinsessa Märtha Louise ja Shaman Durek kihloissa – tällainen on prinsessan puoskariksikin kutsuttu shamaanirakas

Kuninkaallisena Märtha Louise on toiminut useiden lääketieteeseen liittyvien järjestöiden tukijana, mutta tänä syksynä muutama järjestö irtisanoutui yhteistyöstä prinsessan kanssa vastalauseena tämän toiminnalle.

Edustustehtävistä luopuminen omaehtoisesti nyt säästää Märtha Louisen nololta tilanteelta, jossa loputkin yhteistyöjärjestöt olisivat katkaisseet siteet.

Onko muutos riittävä?

Kuninkaalliset kertoivat keskustelujen sujuneen hyvässä hengessä kaikkien osapuolten välillä, ja päätöksen julkistamisen jälkeen perhe on seissyt yhtenäisesti sen takana.

Kuningasperhe toivoo, että muutos vaimentaisi kritiikkiä ja antaisi samalla Märtha Louiselle ja tämän tulevalle aviomiehelle suuremman vapauden elää omannäköistään elämää.

View this post on Instagram

A post shared by Durek Verrett (@shamandurek)

Samalla perheen täytyy kuitenkin suojella kruunua. Hovi linjasikin ilmoituksen yhteydessä pelisääntöjä mm. pariskunnan mediaesiintymisiin. Jatkossa he eivät saa tuoda esiin kuninkaallista yhteyttään esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Nousevatko samat ongelmat esiin uudelleen, kun prinsessa ja shamaani keksivät uusia bisnesideoita?

Onko muutos tässä vaiheessa kuitenkaan enää riittävä?

Kuten sanottua, Märtha Louise teki jo entuudestaan hyvin vähän edustustehtäviä. Hän on myös vuosien aikana asunut osittain ulkomailla.

Kun asiat eivät käytännössä vaikuta muuttuvan merkittävästi, herää kysymys, onko muutos lähinnä kosmeettinen. Nousevatko samat ongelmat esiin uudelleen ja uudelleen, kun prinsessa ja shamaani keksivät uusia bisnesideoita tai antavat entistä kiistellympiä lausuntoja vaihtoehtolääketieteestä?

Toivon olevani väärässä, mutta oma ennusteeni on, että ongelmat jatkuvat niin kauan kuin kuninkaallisen perheen jäsenet harjoittavat näin räikeää humpuukia. Aika näyttää.

X