Norjan prinsessa Märtha Louise ja Shaman Durek kihloissa - tällainen on prinsessan puoskariksikin kutsuttu shamaanirakas

Norjan prinsessa Märtha Louise ja tämän miesystävä Shaman Durek ovat kihlautuneet. Pariskunnan suhde on kuohuttanut Norjassa, ja shamaanin liiketoimiin on edelleen vaikea suhtautua kannustavasti, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Prinsessa Märtha Louise ja Shaman Durek eli Durek Verrett ovat kihlautuneet reilun kolmen vuoden seurustelun jälkeen.

Norjan prinsessa Märtha Louise ja tämän miesystävä Shaman Durek ovat kihlautuneet. Pariskunnan suhde on kuohuttanut Norjassa, ja shamaanin liiketoimiin on edelleen vaikea suhtautua kannustavasti, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.
Teksti:
Mikaela Larsson

Norjan prinsessa Märtha Louise ja tämän pitkäaikainen miesystävä Shaman Durek eli Durek Verrett, 47, ilmoittivat alkuviikosta kihlauksestaan. Noin kolme vuotta seurustellut pari tiedotti uutisen hovin ja henkilökohtaisten Instagram-tiliensä välityksellä.

Hovi julkaisi ilmoituksen yhteydessä myös kuningasparin ja kruununprinssiperheen onnittelut kihlaparille.

View this post on Instagram

A post shared by Durek Verrett (@shamandurek)

Hääpäivä ja muut yksityiskohdat eivät ole vielä tiedossa, mutta pari kommentoi Instagramissa “kuninkaallisten häiden suunnittelemisen vievän aikaa”.

Kihlaus ei tullut yllätyksenä, sillä suhteen vakavoitumisesta on saatu vihjeitä jo aiemmin. Märtha Louise on puhunut toiveestaan muuttaa Yhdysvaltoihin tulevaisuudessa, ja Verrett on vihjannut parin avioliittoaikeista.

Lastensa kanssa Norjassa asuva Märtha Louise ja Kaliforniassa uraa shamaanina tekevä Verrett ovat asuneet tähän asti eri mantereilla. People-lehdelle antamassaan kihlajaishaastattelussa he kertovat jatkavansa järjestelyä vielä toistaiseksi.

Prinsessa Märtha Louise on oman tiensä kulkija

Prinsessa Märtha Louise on oman tiensä kulkija, jonka elämäntarina on kaikille tuttu. Prinsessa luopui edustusroolista ja hänen kuninkaallinen korkeutensa -arvonimestään vuonna 2002 voidakseen työskennellä hovin ulkopuolella.

Märtha Louise on edelleen kuninkaallisen perheen jäsen, mutta osallistuu lähinnä perhetapahtumiin. Hän on kruununperimysjärjestyksessä neljäntenä.

Prinsessan henkisyyteen ja vaihtoehtohoitoihin keskittyvät liiketoimet ovat päätyneet otsikoihin lukuisia kertoja. Vuonna 2019 Märtha Louisea syytettiin kuninkaallisen asemansa hyödyntämisestä hänen ja Verrettin Prinsessa ja shamaani -luentokiertueen yhteydessä. Kohun seurauksena Märtha Louise lakkasi käyttämästä kuninkaallista titteliään kaupallisissa yhteyksissä.

Prinsessa Märtha Louise juhli viime syksynä 50-vuotissyntymäpäiväänsä. © Stian Lysberg Solum / NTB

Märtha Louise oli vuosina 2002-2017 naimisissa norjalaisen kirjailija Ari Behnin (1972-2019) kanssa. Ex-parilla on kolme teini-ikäistä tytärtä. Behn teki itsemurhan jouluna 2019, mikä kosketti ihmisiä laajasti koko Norjassa.

Shaman Durek on saanut kriittisen vastaanoton Norjassa

Shaman Durekin elämäntarina on vähintään yhtä kirjava kuin tuoreen kihlattunsa. Henkilökohtaisesti olen suhtautunut Verrettin tieteellisiä faktoja uhmaaviin väitteisiin skeptisesti alusta asti, eikä tunne ole laantunut ajan myötä.

Mies väittää pystyvänsä mm. parantamaan vakavia sairauksia ja karkottamaan pahoja henkiä. Ikääntymistä Verrett kertoo hidastavansa vaikuttamalla ihmisen atomeihin. Hän on kritisoinut 5G-verkkoa ja kertonut mm. heränneensä kuolleista nuorempana, olevansa puoliksi liskoihminen ja ennaltanähneensä vuoden 2001 WTC-iskut.

Onko siis ihme, että moni suhtautuu Verrettiin kriittisesti ja pitää tätä puoskarina? Norjassa tukijat ovat olleet harvassa, ja Verrettin bisnes on monen mielestä jopa vaarallista, mikä on iso varjo parisuhteen ylle.

Palveluille löytyy kuitenkin ostajakuntansa, ja miehen asiakkaisiin kuuluu niin tavallisia ihmisiä kuin julkkiksia. Yhdysvalloissa suhtautuminen vaikuttaa olevan armeliaampaa. Artikkelien sävy ei ole yhtä haastava, ja julkisuus keskittyy usein parin ennakkoluuloja uhmaavaan rakkaustarinaan.

View this post on Instagram

A post shared by Durek Verrett (@shamandurek)

Prinsessa Märtha Louisella on myös ymmärtäjiä Norjassa. Verrattain vapaamielisessä maassa prinsessa on saanut kulkea omia polkujaan, vaikka otsikoilta ei ole vältytty, ja hänen selkeä ulkopuolisuuden kokemuksensa on herättänyt myötätuntoa.

Moni on aidosti iloinen, että prinsessa on löytänyt rakkauden avioeron ja ex-miehensä kuoleman tuoman surun jälkeen. Yleisön hyväntahtoisuudellakin on kuitenkin rajansa.

Tähän asti Märtha Louisen oma bisnes on nähty ehkä verrattain harmittomana, mutta Shaman Durek on monen silmissä täysi puoskari, joka tekee rahaa ihmisten hyväuskoisuudella ja epätoivolla.

Sellaista on vaikea yhdistää kuninkaalliseen perheeseen ja monarkiaan. Kihlatun toiminta vaikuttaa väistämättä myös siihen, millaisena Märtha Louise nähdään.

Miten hovi ja norjalaiset reagoivat kihlaukseen?

Prinsessa Märtha Louise edustaa itsekin vain harvakseltaan, joten Shaman Durek ei tule esiintymään kuningasperheen rinnalla kovin usein. Verrett ei tule myöskään saamaan kuninkaallista arvonimeä avioliiton myötä.

Norjan kuningasperheessä on kokemusta epäsopivana pidetyistä puolisoista, joten kuningas Harald ja kuningatar Sonja saattavat hyvin olla ymmärtäväisiä tyttärensä uudelle miehelle. Shaman Durek ja tämän bisnekset ovat kuitenkin sen verran kiistanalaisia, että hovin ja kuningasperheen on syytä miettiä askeleensa tarkkaan.

On nimittäin huolestuttava ajatus, että kuningasperheeseen kuuluisi Verrettin kaltainen käärmeöljykauppias. Kuningashuoneen vastikään saamat korkeat kannatusluvut uhkaavat sulaa nopeasti, jos perheen katsotaan suhtautuvan myönteisesti Verrettin puoskarointiin ja salaliittoteorioihin.

View this post on Instagram

A post shared by Märtha Louise (@iam_marthalouise)

Vaikka Märtha Louise on yrittänyt etäännyttää itseään kuninkaallisesta taustastaan keskittyäkseen liiketoimintaansa, ei pesäeroa ole helppo tehdä. Suhde on saanut rutkasti mediahuomiota Atlantin molemmin puolin juuri Märtha Louisen kuninkaallisuuden vuoksi, mikä on epäilemättä hyödyttänyt Verrettin bisnestä suuresti.

Kihlajaishaastattelussa Verrett tiputteli useita vihjauksia niin kuuluisiin ystäviinsä kuin kihlattunsa kuninkaalliseen taustaan. Parin norjalaismedioille antamat kommentit olivat lyhyitä, mutta amerikkalaiselle Peoplelle he kertoivat runsaasti yksityiskohtia.

Märtha Louise on puolustanut valintojaan ja kihlattuaan lujasti, mutta viimeistään nyt on aika kysyä, pitäisikö prinsessan luopua lopustakin tittelistään ja asemastaan kruununperimysjärjestyksessä. Ja vaikka näin tapahtuisi, riittäisikö sekään? Kuninkaan tytär on aina kuninkaan tytär, siitä ei pääse mihinkään.

Shaman Durekin nettisivujen mukaan tunnin henkilökohtainen sessio Verrettin kanssa maksaa tällä hetkellä 2000 dollaria. Vielä alkuvuodesta 2021 yhden session hinta oli 1000 dollaria.

X