Prinssi Harryn elämäkerrassa brittikuninkaalliset kilpailevat ja juonittelevat toisiaan vastaan - 5 väitettä Harryn kirjasta

Pahimman pölyn laskeuduttua on aika miettiä prinssi Harryn elämäkerran todellista sanomaa. Yksittäisten kohupaljastusten sijaan kiinnostavinta on oikeastaan se, millaisia brittikuninkaalliset ja heitä ympäröivä hovi Harryn silmissä ovat, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Prinssi Harryn elämäkerta on harvinainen kurkistus Britannian kuninkaallisen perheen maailmaan.

Pahimman pölyn laskeuduttua on aika miettiä prinssi Harryn elämäkerran todellista sanomaa. Yksittäisten kohupaljastusten sijaan kiinnostavinta on oikeastaan se, millaisia brittikuninkaalliset ja heitä ympäröivä hovi Harryn silmissä ovat, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.
Teksti:
Mikaela Larsson

Brittikuninkaalliset ovat olleet alkuvuodesta jälleen otsikoissa, kun prinssi Harryn kiistelty elämäkerta julkaistiin muutama viikko sitten. Kirjan sisältöä on ruodittu kiihkeästi ympäri maailmaa.

Kirjoitin aiemmin, että kirja ei enää muuta suuren yleisön mielipidettä, ja opuksen luettuani pysyn kannassani. Prinssi Harryn ja tämän vaimon herttuatar Meghanin tilanteessa puolet on jo valittu; herttuaparin fanit ovat kirjasta innoissaan, arvostelijat taas ovat hyökänneet lähes joka väitettä vastaan.

Harryn elämäkerta oli kuitenkin mielenkiintoinen lukukokemus, joka valottaa maailman kuuluisimman perheen elämää kulissien takana.

View this post on Instagram

A post shared by Kustannusosakeyhtiö Otava (@otavankirjat)

Prinssi Harry ei ollut läheinen perheensä kanssa

Prinssi Harryn kuvaus kuninkaallisesta elämästä ja nuoruudestaan on suorastaan murheellinen. Äitinsä kuoleman jälkeen nuori prinssi oli aika lailla omillaan isänsä, silloisen Walesin prinssi Charlesin, ollessa kiireinen edustustyön kanssa. Läheiset ihmiset löytyivät muualta kuin omasta perheestä.

Harryn inho mediaa kohtaan tuntuu ymmärrettävältä, kun tiedotusvälineet kirjoittavat nuoresta miehestä mitä huvittaa ja hankaloittavat ylilyönneillään tämän ihmissuhteita ja urasuunnitelmia.

Äitinsä kuoleman jälkeen nuori prinssi oli aika lailla omillaan.

Toki kärsimys on suhteellista: palatseissa ja yksityiskouluissa kasvanut prinssi esimerkiksi lentelee tuosta noin Afrikkaan, kun kotimaa alkaa ahdistaa.

Kirjan kiinnostavinta antia ei kuitenkaan ole yksittäiset kohupaljastukset, vaan se, miten kilpailuhenkisinä juonittelijoina muut brittikuninkaalliset ja heitä ympäröivä hoviväki Harryn silmin kuvataan. Perheen sisällä näyttää olevan paljon kitkaa ja valtataistelua.

View this post on Instagram

A post shared by Chris Jackson (@chrisjacksongetty)

5 väitettä prinssi Harryn kirjasta

1. Harryn mukaan isä-Charles kadehti poikiensa perheiden saamaa huomiota. Harry kertoo Charlesin ja tämän vaimon kuningatar Camillan henkilökunnan antaneen toisinaan tiukkoja ohjeita esimerkiksi siitä, mitä prinsessa Catherine saa edustustilaisuudessa tehdä, jotta tilanteesta napatut kuvat eivät veisi huomiota Charlesin ja Camillan tilaisuuksista.

2. Äitipuoleensa Camillaan Harry suhtautuu jopa yllättävän viileästi, ottaen huomioon miten sopuisasti he esiintyivät julkisuudessa vuosikausia. Harry pitää Camillaa syyllisenä moniin perheen sisäisiin lehdistövuotoihin ja kokee tämän yrittäneen kiillottaa omaa imagoaan Harryn ja Williamin kustannuksella. Harry myös kutsuu Camillan poikaa Tom Parker Bowlesia ”tyhjäntoimittajaksi”.

3. Prinssi Harry paljastaa myös, että Charles ja Camilla pyysivät aikoinaan miniäänsä Catherinea muuttamaan nimensä kirjoitusasun Katherineksi, sillä heidän omat kuninkaalliset monogramminsa koostuivat jo C-kirjaimista.

View this post on Instagram

A post shared by Chris Jackson (@chrisjacksongetty)

4. Valtataistelu ei jäänyt vain isän ja poikien välille; Harry kertoo Williamin suuttuneen, kun Harry päätti pitää partansa hääpäivänään. Harryn mukaan William hermostui pahasti kuullessaan Harryn saaneen kuningatar Elisabetin hyväksynnän parralleen ja haluamalleen sotilasunivormulle. Kiista jatkui viikon, kunnes William myönsi ärtyneensä siksi, ettei itse saanut pitää partaansa tai pukeutua haluamaansa univormuun omissa häissään.

5. Harry kertoo pyytäneensä turhaan apua perheeltään ja hovilta hänen ja Meghanin hankalaan lehdistötilanteeseen. Kaivattua apua ei tullut, ja lopulta herttuapari suunnitteli jättävänsä hovin osittain saadakseen rauhaa. Harryn mukaan suunnitelmien edetessä hänen isänsä heittäytyi yhtäkkiä tavoittamattomiin ja kuningatar Elisabetin neuvonantajat painostivat tätä perumaan Harryn kanssa sovitun tapaamisen. Harry kertoo kuitenkin perheensä lopulta tienneen parin ilmoituksesta ennakkoon.

View this post on Instagram

A post shared by Chris Jackson (@chrisjacksongetty)

Harryn kokemus hovista työ- ja elinympäristönä on kokonaisuudessaan surkea. Pettymys omaan perheeseen on helppo ymmärtää: tiukassa paikassa kukaan ei tukenut Harrya, joka itse näytteli vuosikausia omaa osaansa.

Kuninkaallisilla täytyy olla mahdollisuus selvitä roolistaan ja sen tuomasta julkisuudesta järjissään.

Tämä ei ole monarkian loppu, mutta selvä peiliin katsomisen paikka. Kuningashuoneen ei kuulu näyttää ylipitkältä saippuaoopperalta, jossa sisäinen valtataistelu on syrjäyttänyt yhteisen päämäärän. Kuninkaallisilla täytyy olla mahdollisuus selvitä roolistaan ja sen tuomasta julkisuudesta järjissään.

Harryn ja Meghanin tukeminen hädän hetkellä olisi ollut pitkällä tähtäimellä kaikille osapuolille parempi ratkaisu. Kuningasperhe maksaa kieltäytymisestään nyt kovaa hintaa.

Prinssi Harryn elämäkerta Varamies ilmestyi Otavan julkaisemana suomeksi 19. 1. Kirja saatu lehdistökappaleena.

Lue myös

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mainos

Mainos

Kommentointi

Mukavaa, että kirjoitit tästä myös uudemman kerran ensimmäisen kommenttikirjoituksen jälkeen! Minäkin sain juuri kirjan kuunneltua Harryn itsensä lukemana ja olen samaa mieltä kanssasi useassa kohdin. Mielestäni kirja oli hienosti ja kuvailevasti kirjoitettu, ja paljon monipuolisempi kuin lehtien esiin nostamat lööpit. Totta puhuen, olin hieman harmissani siitä, miten monet kuninkaallisista kiinnostuneet tyrmäsivät kirjan, ennen kuin sitä kukaan pääsi edes lukemaan. Mielestäni kaikkien kuninkaallisista kiinnostuneiden olisi jopa velvollisuus kuunnella myös Harryn versio – olemmehan kuunnelleet hänestä jonkun toisen kertomia versioita jo lähes neljänkymmenen vuoden ajan.

Kirja sai minut todella kyseenalaistamaan omaa kuninkaalliskiinnostustani ja miten se väkisinkin kontribuoi tabloid- ja paparazzikulttuuriin. Brittihovi vaikuttaa Harryn kertomana hyvin kilpailuhenkiseltä ja kateelliselta, ja pääpaino näyttää olevan oman näkyvyyden ja suosion maksimoinnissa. Suljettujen ovien takana on liian erilaista kun mitä julkisuuskuva antaa ymmärtää. En enää tiedä, haluanko edes kaukaa ihailla ja seurata tällaista organisaatiota, jonka pääpaino näyttää tällä hetkellä olevan ihan joku toinen, kun sen pitäisi olla. Brittihovi on mielestäni muutenkin tällä hetkellä lehdistössä esillä ihan kohtuuttoman usein, joka päivä melkein Suomessakin iltapäivälehtien uutisissa! Mielenkiintoista kyllä nähdä, miten tämä vaikuttaa monarkian suosioon pidemmällä tähtäimellä.

Harry ei puhu totta, useat kohdat kirjassa on soitettu valheellisiksi.

On kyllä tosi harmillista, että iso joukko ihmisiä sivuuttaa täysin Harryn kirjassaan kuvaamat ongelmat hovissa ihan vain siksi, että kertojana on Harry. Kirjassa tuli kuitenkin esiin aika ihmeellisiä asioita, joten hovin kulttuuria on syytäkin kyseenalaistaa.

Tuo on hyvä kysymys, että miten paljon tällainen harmitonkin kiinnostus kuninkaallisiin pelaa tabloidkulttuurin pussiin. Harryn kirjan myötä tuli ajateltua kyllä paljon sitä, miten sairas tilanne taitaa olla. Olen sitä mieltä, että vaikka kuninkaalliset ovatkin julkisuuden henkilöitä ja tietty läpinäkyvyys on täysin perusteltua, niin tämä nykyinen tyyli ja suhde mediaan on kyllä kaikin puolin myrkyllinen eikä lopulta kenellekään eduksi. Tuntuu hassulta, että muu perhe on oikeasti niin lyhytnäköistä, ettei Harryn ja Meghanin kokemusten vakavuutta haluttu ymmärtää.

Harry on kova poika syöttämään paksua pajunköyttä, on jäänyt useista valheista kiinni, mutta jatkaa siitä huolimatta. Ei häntä ja vaimoaan usko enää kukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X