Brittihovin hiljaiset tukipilarit - tunnetko kuningatar Elisabetin serkut?

Kuningatar Elisabetin kuninkaalliset serkut ovat työskennelleet monarkian eteen väsymättömästi vuosikymmenten ajan ilman kunniaa ja kiitosta, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip osallistuivat Kentin prinssi Michaelin tyttären lady Gabriella Windsorin häihin vuonna 2019. Paikalla oli myös kuningattaren toinen serkku prinsessa Alexandra.

Kuningatar Elisabetin kuninkaalliset serkut ovat työskennelleet monarkian eteen väsymättömästi vuosikymmenten ajan ilman kunniaa ja kiitosta, kirjoittaa Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson.
Teksti:
Mikaela Larsson

Kuninkaallisten saama mediahuomio keskittyy väistämättä hallitsijan ja kruununperillisen ympärille, ja moni muu kuninkaallinen tekee työtänsä huomattavasti pienemmällä profiililla.

Britanniassa kuningatar Elisabetin kuninkaalliset serkut ovat olleet vuosikymmenten ajan brittihovin hiljaisia tukipilareita. Heidän panoksensa hovin eteen on yhä merkittävä, vaikka heidän sijoituksensa kruununperimysjärjestyksessä on vuosien myötä laskenut yhä alemmas ja alemmas.

Keitä ovat kuningatar Elisabetin serkut?

Britanniaa vuosina 1910-1936 hallinneella kuningas Yrjö V:llä ja kuningatar Marylla oli kuusi lasta: lyhytaikainen kuningas Edvard VIII, kuningas Yrjö VI, prinsessa Mary, Gloucesterin herttua prinssi Henry, Kentin herttua prinssi George sekä nuorena kuollut prinssi John.

Kuningas Yrjö V:n ja kuningatar Maryn kuusi lasta vuonna 1910. Takarivissä vasemmalta: tuleva Yrjö VI, prinsessa Mary ja tuleva Edvard VIII. Eturivissä vasemmalta: prinssi John, prinssi Henry ja prinssi George. © Arthur James Hope Downey

Lapsista Edvard VIII ja prinssi John kuolivat ilman jälkeläisiä, ja prinsessa Maryn lapset puolestaan eivät olleet kuninkaallisia. Kuningas Yrjö VI sai kaksi tytärtä; nykyisen kuningattaren Elisabetin ja prinsessa Margaretin.

Nuoremmista pojista Gloucesterin herttua prinssi Henry ja Kentin herttua prinssi George ottivat eläessään osaa kuninkaallisiin velvollisuuksiin, ja työtä jatkoivat aikuistuessaan myös heidän lapsensa.

Gloucesterin ja Kentin herttuaperheet eivät koskaan ole olleet kirkkaimmassa valokeilassa, mutta he ovat kuitenkin tukeneet monarkiaa väsymättömästi – olipa hallitsijana sitten isä, veli, veljentyttö tai serkku.

Onnettomuus muutti nuoremman veljen elämän

Gloucesterin herttua prinssi Henry oli Yrjö V:n kolmas poika. Prinssi tuki isäänsä ja myöhemmin veljiään ja veljentytärtään kuninkaallisissa velvollisuuksissa, mutta palveli myös armeijassa sekä lyhyen aikaa jopa Australian kenraalikuvernöörinä.

Henry nai vuonna 1935 skotlantilaisen herttuan tyttären lady Alice Montagu Douglas Scottin. Avioliitosta syntyi kaksi poikaa: prinssit William (1941) ja Richard (1944).

Vanhempi veli William oli herttuakunnan ja kuninkaallisten velvollisuuksien perillinen, joka työskenteli nuoruudessaan ulkomailla diplomatian parissa. Kun prinssi Henryn terveydentila heikkeni myöhemmällä iällä, William palasi kotiin huolehtimaan isänsä omaisuudesta aloittaen samalla kuninkaalliset edustustehtävät.

Nuorempi veli Richard puolestaan opiskeli arkkitehdiksi ja aloitti uransa sen parissa. Perheen toiselta pojalta ei odotettu täysipäiväistä kuninkaallista roolia, vaan luvassa oli vapaampi elämä. Vuonna 1972 prinssi Richard meni naimisiin tanskalaisen Birgitte van Deurs Henriksenin kanssa.

Gloucesterin herttua prinssi Richard ja herttuatar Birgitte juhlivat 50-vuotishääpäiväänsä heinäkuussa 2022. © The Royal Family

Muutama viikko häiden jälkeen perhettä kohtasi tragedia, kun prinssi William kuoli lento-onnettomuudessa vain päiviä ennen 31-vuotispäiväänsä. Herttuatar Alice kertoi muistelmissaan miehensä olleen niin huonossa kunnossa, ettei vaimo hennonnut kertoa tälle pojan kuolemasta.

Arkkitehdin ura loppui siihen, ja prinssi ryhtyi tuoreen vaimonsa kanssa edustuskuninkaallisiksi.

William oli ollut naimaton ja lapseton, joten Richardista tuli nyt perillinen. Arkkitehdin ura loppui siihen, ja prinssi ryhtyi tuoreen vaimonsa kanssa edustuskuninkaallisiksi. Prinssi Henry kuoli kaksi vuotta myöhemmin, jolloin Richardista tuli Gloucesterin herttua.

Vaikka herttuaparin toiveissa oli täysin toisenlainen elämä, he ovat tukeneet kuningatar Elisabetia tämän velvollisuuksissa niin Britanniassa kuin ulkomaillakin. Virallisten tehtävien lisäksi pari on aktiivinen hyväntekeväisyyden parissa, ja he ovat yhteistyössä yhteensä yli 200 järjestön kanssa.

Prinssi Richard ja herttuatar Birgitte juhlivat heinäkuussa 2022 kultahääpäiväänsä. Parilla on kolme lasta ja kuusi lastenlasta.

Nuori äiti jäi leskeksi kolmen lapsen kanssa

Yrjö V:n neljäs poika Kentin herttua prinssi George teki pitkän uran armeijan palveluksessa. Vuonna 1934 prinssi meni naimisiin pikkuserkkunsa Kreikan ja Tanskan prinsessa Marinan kanssa.

Brittiprinssin ja kreikkalaisen prinsessan häät herättivät paljon kiinnostusta, ja Marinasta tuli kansan parissa tunnettu tyyli-ikoni. Pari sai kolme lasta: prinssi Edwardin (1935), prinsessa Alexandran (1936) ja prinssi Michaelin (1942).

Kreikan prinsessa Marina hääpäivänään

Kreikan prinsessa Marinasta tuli avioliittonsa myötä Kentin herttuatar. © The Royal Family

Uransa merivoimissa aloittanut George vaihtoi myöhemmin laivaston ilmavoimiin, joissa hän palveli toisen maailmansodan aikana. Elokuussa 1942 prinssi oli matkalla Islantiin, kun heidän lentokoneensa putosi maahan Skotlannin rannikolla. Prinssi George ja 13 muuta koneessa ollutta kuolivat. Vain yksi miehistön jäsen selvisi onnettomuudesta hengissä.

Prinsessa Marina jäi 35-vuotiaana leskeksi kolmen lapsen kanssa. Esikoispoika prinssi Edward peri Kentin herttuan arvonimen vain 6-vuotiaana. Kuopus prinssi Michael oli vain muutaman kuukauden ikäinen isänsä kuollessa.

Lue myös: Voisiko prinsessa Diana saada jo rauhan?

Prinssi Edward on tehnyt edustustehtäviä kuningattaren nimissä jo yli 50 vuoden ajan, tehden samalla nuorempana pitkän uran armeijassa. Elisabetin puoliso prinssi Philip jäi muutama vuosi ennen kuolemaansa eläkkeelle, minkä jälkeen kuningattaren rinnalla on nähty usein nimenomaan prinssi Edward.

View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Edward on ollut naimisissa Katharine Worsleyn kanssa vuodesta 1961. Parilla on kolme lasta ja kymmenen lastenlasta. Herttuatar Katharinea nähdään julkisuudessa vain harvoin, sillä hän luopui edustusroolista vuonna 2002.

Myös Kentin prinsessa Alexandra on tukenut kuningatar Elisabetia koko elämänsä. Prinsessa on edelleen tuttu näky monissa kuninkaallisen perheen tilaisuuksissa, minkä lisäksi hän on yli 100 järjestön suojelija tai puheenjohtaja.

Prinsessa Alexandra nai skotlantilaiseen aatelissukuun kuuluneen Angus Ogilvyn vuonna 1963. Parilla on kaksi lasta ja neljä lastenlasta. He olivat naimisissa Ogilvyn kuolemaan saakka vuoteen 2004. Alla kuvassa prinsessa Alexandra syksyllä 2021.

View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Kentin sisaruskolmikon kuopus prinssi Michael ja tämän vaimo prinsessa Michael (syntyjään paronitar Marie-Christine von Reibnitz) eivät ole virallisia työkuninkaallisia, mutta he ovat toisinaan edustaneet kuningatar Elisabetia ulkomailla. Heillä on yksityisiä liiketoimia, eivätkä he saa julkista rahoitusta. Prinssipari tekee yhteistyötä noin 150 eri hyväntekeväisyystahon kanssa.

Prinssi ja prinsessa Michaelilla on kaksi lasta ja kaksi lastenlasta. Parin on huhuttu aikovan vetäytyä julkisuudesta lähiaikoina. Alla kuvassa prinssipari osallistumassa kuningatar Elisabetin valtakauden juhlaviikonloppuun kesäkuussa 2022.

View this post on Instagram

A post shared by HRH Princess Michael of Kent (@princessmichaelkent)

Edustuskuninkaallisten määrää karsitaan hoveissa

Kuningatar Elisabet oli nousi valtaan nuorena pienten lasten äitinä, ja edustustyötä riitti. Serkuista vanhimpien odotettiinkin jatkavan hallitsijan tukemista.

Kuninkaallista perustyötä ilman kohuotsikoita tekeviä serkkuja ei juuri noteerata julkisuudessa.

Gloucesterin herttuapari, Kentin herttua prinssi Edward ja prinsessa Alexandra ovat yhä aktiivisia työkuninkaallisia, mutta heidän tekemänsä työ saa valitettavan vähän huomiota ja kiitosta. Kuninkaallista perustyötä ilman kohuotsikoita tekeviä serkkuja ei juuri noteerata julkisuudessa.

Euroopan hoveissa on paineita karsia edustuskuninkaallisten määrää, ja myös brittihovi joutuu skaalaamaan jatkossa toimintaansa, kun kovaa vauhtia ikääntyvien perheenjäsenten työlle ei löydy jatkajaa.

Gloucesterin ja Kentin herttuakunnat periytyvät perheiden vanhimmille pojille, mutta kuninkaallisia titteleitä tai edustustöitä ei kuningattaren serkkujen lapsilla ole eikä tule olemaankaan. He tuskin sellaisia kaipaavatkaan. Ihan vain Windsorin sukunimikin avannee jo monia ovia.

Kuningatar Elisabetin serkut ovat olleet hallitsijan tukena vuosikymmenten ajan, mutta jatkossa edustuskuninkaallisten määrä rajataan tiukemmin.

View this post on Instagram

A post shared by S & J ROYAL HISTORY PAGE (@royalhistorypage)

Cambridgen herttua prinssi Williamin serkuille ei ole luvassa edustusroolia. Myös kolmantena kruununperimysjärjestyksessä oleva prinssi George saa mitä luultavimmin pärjätä sisarustensa varassa, sillä Yhdysvalloissa asuvan Sussexin herttua prinssi Harryn lapsilla ei kuninkaallisia titteleitä ole.

X