Yllätysuutisia Tanskasta: prinssi Joachim ja prinsessa Marie muuttavat Yhdysvaltoihin ensi vuonna

Tanskan hovia ravistelleen tittelikohun keskiössä olleet prinssi Joachim ja prinsessa Marie muuttavat ensi kesänä Yhdysvaltoihin. Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson pohtii, mitä muutto kertoo kuninkaallisen perheen väleistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tanskan prinssi Joachim ja prinsessa Marie vaihtavat mannerta ensi kesänä.

Tanskan hovia ravistelleen tittelikohun keskiössä olleet prinssi Joachim ja prinsessa Marie muuttavat ensi kesänä Yhdysvaltoihin. Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson pohtii, mitä muutto kertoo kuninkaallisen perheen väleistä.
Teksti:
Mikaela Larsson

Tanskan kuningashuoneessa repesi hiljattain riita, kun prinssi Joachim ja prinsessa Marie suivaantuivat kuningatar Margareetan päätöksestä muuttaa Joachimin lasten arvonimet vuodenvaihteessa prinsseistä ja prinsessasta kreiveiksi ja kreivittäreksi. Prinssiperhe ei ottanut uutista vastaan hyvillä mielin.

Pari on asunut nuorempien lastensa kanssa Ranskassa vuodesta 2019. Kumpikin työskentelee Tanskan suurlähetystössä: Joachim puolustusattaseana ja Marie kulttuuriedustajana. Prinssin alusta asti määräaikaiseksi tiedetty pesti päättyy ensi kesänä.

Kuluneella viikolla selvisi, että perheen seuraava koti tulee olemaan selvästi kauempana. Joachim ja Marie muuttavat nuorempien lastensa kanssa Yhdysvaltoihin Washington D.C:n seudulle, missä Joachim aloittaa kesälomien jälkeen uudessa huippuvirassa puolustusalalla.

Lue myös: Tanskan prinssi Joachim kipuilee “varaperijöiden” ongelman kanssa, mutta miten paljon kuninkaallinen voi valittaa julkisesti?

Yhdysvallat on Tanskan tärkein liittolainen puolustusyhteistyössä, ja pääkaupunkiseudulla sijaitsee maan puolustusministeriön lisäksi lukuisia alan yrityksiä. Prinssin uuden työpaikan nimeä ei ole julkistettu, mutta pestin tiedetään olevan niin ikään määräaikainen.

View this post on Instagram

A post shared by DET DANSKE KONGEHUS 🇩🇰 (@detdanskekongehus)

Tittelikohun jälkeen: prinssi Joachim ja prinsessa Marie eivät vietä joulua Tanskassa

Muuton kaltaisia isoja päätöksiä koko perheen tulevaisuudesta ei tehdä kevyin perustein, mutta julkisuudessa harvinaisen avoimeksi äityneen titteliriidan jälkeen yleisö luonnollisesti miettii, millainen perhetilanne on kulissien takana.

“On paljon työstettävää. Kommunikaatio oli se, mikä puuttui. Nyt olemme tavanneet ja olemme oikeilla jäljillä”, prinssi Joachim kommentoi hiljattain B.T.-lehdelle.

Tänä jouluna luvassa ei kuitenkaan ole yhteistä koko perheen joulupöytää, sillä hovin mukaan kuninkaalliset viettävät juhlapyhät kukin tahoillaan. Prinssi Joachim ja prinsessa Marie lapsineen suuntaavat “pitkään suunnitellulle” ulkomaanmatkalle.

Kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary lapsineen puolestaan matkustavat vuosien tauon jälkeen Maryn kotimaahan Australiaan, ja kuningatar Margareeta viettää joulun sisarensa prinsessa Benedikten ja ystävien kanssa Tanskassa.

Kuningatar Margareeta viettää tänä vuonna joulun sisarensa ja ystäviensä kanssa. © Lars Møller/Kongehuset

Muutto tuo etäisyyttä hoviin

Prinssiperheen muutto ei näillä näkymin vaikuta merkittävästi heidän asemaansa hovissa. B.T:n haastattelussa prinsessa Marie korosti, että he eivät ole koskaan olleet jättämässä kuninkaallista perhettä.

Pari todennäköisesti osallistuu edustustilaisuuksiin jatkossa sen mukaan, miten aikataulu antaa myöten. Toki pidemmän välimatkan myötä reissuja Tanskaan tulee varmasti harvemmin.

On tietysti harmillista, jos prinssiveljekset perheineen eivät jatkossa mahdu samaan maahan tai samalle mantereelle

Ehkäpä muutto tuo prinssiperheelle kaivattua ja tarpeellista etäisyyttä hoviin ja erityisesti eurooppalaiseen lehdistöön, jolle Joachim ja Marie ovat viime vuosina antaneet innokkaasti haastatteluja ja vihjaavia kommentteja milloin mistäkin.

Kuninkaallisten kesken luottamus on kaiken a ja o, ja rehellisesti sanoen olisi hiukan vaikeaa nähdä prinssiparin palaavan Tanskaan sen jälkeen, kun he ovat useita kertoja aiheuttaneet kohuja haastatteluillaan. Silti on tietysti harmillista, jos prinssiveljekset perheineen eivät jatkossa mahdu samaan maahan tai samalle mantereelle.

Yhdysvalloissa asuu monia eurooppalaisia kruunupäitä, kuten Ruotsin prinsessa Madeleine ja Norjan prinsessa Märtha Louise. Rapakon takana kuninkaalliset ovat perinteisesti saaneet elää rauhassa ja yksityisemmin. Ehkä se tulee tekemään ihan hyvää myös Joachimille ja Marielle?

X