Göteborg hurmaa tunnelmallaan – Ruotsin suurin joulutori on elämys! Koe myös Lisbergin upea huvipuisto ja nostalginen puutalokaupunki

Göteborg haastaa jo Tukholman ja Kööpenhaminan tunnelmallisena joulukaupunkina. Vuodenvaihteessa siellä pelataan jääkiekon nuorten maailmanmestaruuskisat, jotka houkuttelevat kaupunkiin myös suomalaisturisteja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tunnelmallinen Haga on Göteborgin suosituimpia vierailukohteita.

Göteborg haastaa jo Tukholman ja Kööpenhaminan tunnelmallisena joulukaupunkina. Vuodenvaihteessa siellä pelataan jääkiekon nuorten maailmanmestaruuskisat, jotka houkuttelevat kaupunkiin myös suomalaisturisteja.
Teksti:
Mikaela Larsson

Göteborg on vilkas ja tunnelmallinen, ja joulukapunkina se erinomainen viikonloppureissun vaihtoehto Tukholmalle ja Kööpenhaminalle.

Ruotsin toiseksi suurin kaupunki on nyt myös monin tavoin ajankohtainen. Kesällä se pääsi viimein järjestämään koronapandemian vuoksi siirretyt 400-vuotisjuhlansa, ja samalla kaupungin ikonisin nähtävyys, eli Lisebergin huvipuisto, juhli 100-vuotista taivaltaan.

Vuodenvaihteessa juhlavuosi huipentuu 26.12.–5.1. pelattaviin jääkiekon nuorten maailmanmestaruuskisoihin, jotka houkuttelevat kaupunkiin myös suomalaisia urheilu­turisteja.

Göteborg on kompakti rannikkokaupunki

Ruotsin länsirannikolla sijaitsevasta 600 000 asukkaan Göteborgista löytyy suurkaupungin tarjonta kompaktissa koossa omanlaisensa ­kaupunkiympäristön kehystämänä. Keskustaa halkovat kanavat tuovat mieleen Amsterdamin, ja jokivarren vanhat ­telakat muistuttavat kaupungin meriteollisuuden historiasta.

Monipuolinen valikoima nähtävyyksiä, aktiviteetteja, ostosmahdollisuuksia, hotelleja ja ravintoloita viihdyttää aikuisia ja lapsia. Päänähtävyydet ovat lähellä toisiaan, ja kaupungilla liikkuu helposti kävellen tai raitiovaunulla.

Näillä vinkeillä saat kaiken irti Göteborgin joulutarjonnasta.

Liseberg joulu­asussaan.
Liseberg joulu­asussaan. © Mikaela Larsson

Valoja ja menuja

Joulutunnelma valtaa Göteborgin marraskuun puolivälissä. Silloin kadut ja näyteikkunat täyttyvät jouluvaloista, ravintolat alkavat tarjoilla joulumenujaan ja Brunnsparkenin torille ilmestyy suursuosioon noussut valosydän, jonka edessä niin matkailijat kuin paikallisetkin käyvät kuvauttamassa itsensä.

Ruotsissa joulukauteen kuuluu oleellisesti myös 13. joulukuuta vietettävä Lucian päivä. Loppuvuodesta kahvilat ja kaupat myyvätkin ”lussekatteja” eli herkullisia sahramilla maustettuja Lucia-pullia. Viime vuosina sahrami on löytänyt tiensä myös moniin klassikko­leivoksiin, kuten mutakakkuun.

Tavallisesti Göteborg hiljenee joulun ja välipäivien ajaksi, mutta tänä vuonna sesonki kestää loppiaisviikonlopulle asti jääkiekkoturnauksen vuoksi. Monet tavallisesti joululomailevat palvelut pitävät ovensa auki kaupunkiin saapuville kiekkofaneille.

Brunnsparkenin valosydän on suosittu kuvauspaikka.
Brunnsparkenin valosydän on suosittu kuvauspaikka. © Happy Visuals/Göteborg & Co

Lisebergin huvipuisto on kuin sadusta

Kesäkauden ja syksyn Halloween-viikkojen jälkeen Lisebergin huvipuisto muuttuu marraskuussa satumaiseksi joulumaaksi, joka lumoaa kävijät iästä riippumatta.

Vastikään Euroopan parhaana huvipuistona palkittu ­Liseberg on hyvin oleellinen osa Göteborgin joulusesonkia. Joulumarkkinat ovat Ruotsin suurimmat ja houkuttelevat vuosittain noin puoli miljoonaa kävijää.

Muun muassa käsitöitä, designia ja ruotsalaisia herkkuja myyvien markkinakojujen lisäksi Lisebergin joulu kätkee sisäänsä tonttukylän, joulupukin pajan, luistinradan, ruoka- ja juomakojuja sekä huvipuistosta tavallisesti löytyvät ravintolat ja huvitukset. Osa laitteistakin on auki joulusesongin ajan.

Lumikuorrutteisten kuusi­puiden ja miljoonien jouluvalojen luomaa satumaisemaa ihaillessa voi nauttia vaikkapa paahdettuja manteleita, kuumaa glögiä tai kanelilla ja ­vaniljalla maustettua joulukaakaota.

Perinteistä ruotsalaista joulupöytää tarjoilee Lisebergin ravintola 1923, kun taas Hamnkrogenin joulumenussa korostuvat länsirannikon tyyliin merenelävät.

Joulukaudella Lisebergiin voi saapua myös tyylikkäästi vesiteitse. Venekyytiin sisältyy glögi- ja piparitarjoilu, opastettu venematka keskustan kanavia pitkin sekä huvipuiston pääsymaksu.

Lapsiperheitä kiinnostanee Lisebergin uusi Grand Curiosa Hotel, jonka mielikuvituksellinen tyyli riemastuttaa perheen pienimpiä. Ensi kesänä huvipuiston ja hotellin kylkeen aukeaa upouusi vesipuisto.

Pähkinänsärkijät koristavat Lisebergin sisäänkäyntiä.
Pähkinänsärkijät koristavat Lisebergin sisäänkäyntiä. © Mikaela Larsson
Lisebergin puistoon voi saapua joulukaudella myös vesiteitse, mikä tarjoaa upean näkymän tulijalle.
Lisebergin puistoon voi saapua joulukaudella myös vesiteitse, mikä tarjoaa upean näkymän tulijalle. © Liseberg AB/Stefan Karlberg
Lisebergin joulumarkkinat ovat ­Ruotsin suurimmat.
Lisebergin joulumarkkinat ovat ­Ruotsin suurimmat. © Liseberg AB/Stefan Karlberg

Puutalojen tunnelmaa

Joulutunnelmaa löytyy Lisebergin lisäksi myös muualta Göteborgista.

Pikkuputiikkien, kahviloiden ja vanhojen puutalojen täyttämä Haga on Göteborgin tunnelmallisin kaupunginosa. Putiikeista löytyy esimerkiksi vaatteita, käsitöitä, sisustustuotteita, kosmetiikkaa, herkkuja ja matkamuistoja.

Joulun alla Hagan tarjontaa lisäävät adventtiviikonloppujen joulumarkkinat, jotka vetävät paikalle kymmeniä myyntikojuja. Markkinoilla on myös musiikkiohjelmaa sekä lapsille suunnattua puuhaa.

Lahjoja metsästävän ei sovi unohtaa ydinkeskustaa. Erityisesti huonolla säällä Nordstanin kauppakeskuksen joulumarkkinat ovat hyvä vaihtoehto. Nordstanin joulutori on auki päivittäin joulukuun alusta aatonaattoon saakka.

Loppuvuodesta Göteborgin lähikunnissa sijaitsevat kartanolinnat, kuten Gunnebo, Nääs ja Tjolöholm, suorastaan huokuvat joulua.

Linnojen joulumarkkinat ovat pienemmät ja rajoitetummin auki, mutta komeat linnat jouluasuissaan ovat upea näky ilman markkinoitakin. Gunnebon tiluksilla on tänä vuonna ensimmäistä kertaa näyttävä valopromenadi, joka on auki loppiaisviikonloppuun asti.

Näistä Tjolöholmiin ei pääse julkisilla, mutta jos vain on auto käytössä, niin Tudor-tyyliin rakennettu 120-vuotias linna on ehdottomasti näkemisen arvoinen.

Erilaista jouluelämystä hakeva voi suunnata Strömman suosituille lounas- tai illallisristeilyille. Jopa yli 100-vuotiaiden veneiden kyydissä kelpaa nauttia joulupöydän antimista, livemusiikista ja Göteborgin saariston uinuvasta talvirauhasta. 

Hagan pikku­putiikit houkuttelevat ­jouluostoksille.
Hagan pikku­putiikit houkuttelevat ­jouluostoksille. © Mikaela Larsson
Gunnebon linna on Ruotsin parhaiten säilyneitä 1700-luvun rakennus­ympäristöjä.
Gunnebon linna on Ruotsin parhaiten säilyneitä 1700-luvun rakennus­ympäristöjä. © Peter Kvarnström/Göteborg & Co

Koe Göteborg – Näin sinne matkustat

Lue myös: Matkusta nyt Ruotsiin! Göteborg on urheiluhullun ja merenherkkuja rakastavan kaupunki – Nappaa lomavinkit!

Göteborgin saaristo tarjoaa runsaasti koettavaa
Göteborgin saaristo tarjoaa runsaasti koettavaa aina hummerisafareista melontaretkiin. Kajakkeja voi vuokrata monesta paikasta keskustan kanavien varrelta. © HENRIK TRYGG / IMAGEBANK.SWEDEN.SE
X