Lypsyjakkara lennossa ja muut kuumat menovinkit Suomen kesään

Suomen suvi pursuaa erilaisia kesätapahtumia. Listasimme 16 menovinkkiä aikuiseen makuun.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomen suvi pursuaa erilaisia kesätapahtumia. Listasimme 16 menovinkkiä aikuiseen makuun.
(Päivitetty: )
Teksti: Mirva Saukkola

Festivaaleja aikuisille

1. Tangon taikaa

Seinäjoella taivutellaan tangon tahtiin keskiviikosta sunnuntaihin. Torstai-iltana maahan valitaan uusi tangokuningas ja lauantai-iltana kruunataan uusi tangokuningatar. Entisistä tangokuninkaallisista lavalle nousevat muun muassa Arja Koriseva, Jari Sillanpää ja Kyösti Mäkimattila

Seinäjoen Tangomarkkinat 6.-10.7.

 

2. Shakespearea Savossa

Savonlinnan oopperajuhlien pääteema on 400 vuotta sitten kuollut William Shakespeare. Tarjolla on kolme Giuseppe Verdin mestariteosta, jotka kaikki pohjautuvat Shakespearen näytelmiin: dramaattiset Otello ja Macbeth sekä hassutteleva Falstaff.

Savonlinnan oopperajuhlat 8.7.−6.8.

 

3. Valkokankaan hurmaaJSI_0116

Sodankylän elokuvafestivaaleilla pääset hoilaamaan täysin palkein esilaulajana toimivan Ismo Alangon johdolla Kaurismäen veljesten Saimaa-ilmiö-elokuvan (1981) karaoke-näytöksessä. Voit myös nauttia Iiro Rantalan elävästä pianosäestyksestä Aki Kaurismäen Juha-elokuvan (1999) taustalla.

Midnight Sun Festival Sodankylässä 15.−19.6.

 

4. Poppia Porissa

Pori Jazzissa kuunnellaan Sealia ja ruotsalaisten melankolisimpia tunteita tulkitsevaa Bo Kaspers Orkesteria. Suomi-musiikin ystävät rientävät J. Karjalaisen tai Pirkka-Pekka Peteliuksen ja tämän Irti-orkesterin keikalle.

Pori Jazz 9.−17.7.

5. Puntit tutisemaan HorsesHiRes

Suomen vanhin rokkifestari, 46 vuotta täyttävä turkulainen Ruisrock tarjoaa elämyksiä myös aikuisille, sillä tähtiesiintyjiä ovat Patti Smith ja Ismo Alanko.

Yli 70-vuotiaat pääsevät tilaisuuteen ilmaiseksi. Heidän pitää noutaa liput Radisson Blu Marina Palace -hotellin (Linnankatu 32, Turku) akkreditoitumispisteestä ennen festareille suuntaamista.

Ruisrock 8.−10.7.

6. Suomirokkia Karjalassa

Myös Joensuun Ilovaari-festarit kunnioittavat niitä aikuisia, joilla on rytmiä veressä. Tänä vuonna jorataan kiintotähtinä tunnettujen Tommi Läntisen ja Miljoonasateen tahtiin.

Ilovaarirock 15.7.

Nokka kohti näyttelyitä

7. Britannia pala palalta

Mäntän Gösta-museon kesänäyttelystä vastaa brittiläinen Mark Wallinger, 57, joka tunnetaan halustaan ruotia niin nykyajan luokkayhteiskuntaa kuin länsimaisen ihmisen ailahtelevaa identiteettiäkin.

Mark Wallinger Taidemuseo Göstassa 28.5.−9.10.

 

8. Nahka natisemaantom-of-finland-1947

Suomen kiistellyimmän – mutta myös kansainvälisesti tunnetuimpiin kuuluvan – taiteilijan Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin tuotanto valtaa Helsingin Taidehallin. Luvassa on nahka-asuja ja koppalakkeja, mutta myös samaa sukupuolta olevien rakastavaisten suhteiden kuvauksia.

Tom of Finland: The Pleasure of Play Taidehallissa 7.8. asti.

 

9. Nukkeparaati

Tampereen Vapriikissa tutustutaan nukkejen maailmaan. Kartanonrouva Gunvor Ekroosin aikanaan Haiharan nukkemuseoon lahjoittama kokoelma esittelee perulaisen räsynuken, 1920-luvun pitkäsäärisen Lolan ja monet muut.

Nukkekekkerit Vapriikissa 10.6. alkaen.

 

10. Kiinalainen juttuai-wei

Maailman tunnetuimpiin nykytaiteilijoihin kuuluvan kiinalaisen Ai Weiwein näyttely keräsi ennätyksellisen vierailijamäärän taannoin Helsingin taidemuseossa. Maansa ihmisoikeustilannetta räväkästi kommentoiva megalegenda jatkaa Suomen valloittamista näyttelyllä helsinkiläisessä Galerie Forsblomissa, Lönnrotinkatu 5.

Ai Weiwei Galerie Forsblomissa 21.8. saakka.

 

11. Venäläiset mestarit

Tikanojan Taidekodissa Vaasassa tunnelmoidaan venäläisten mestarien utuisilla maisemamaalauksilla ja realistisilla potreteilla.

Aiwazovskista Repiniin -näyttely Tikanojan Taidekodissa 20.5.−25.9.

Istahda katsomoon

12. Kasariviihdettä

Käsi ylös, kuka muistaa Neil Hardwickin komediasarjan Sisko ja sen veli? Raumalla viritellään nauruhermoja sen suhteen uudelleen. Miten kävikään bingoemäntä-siskon ja ikuiseksi opiskelijaksi vihkiytyneen veljen?

Sisko ja sen veli Rauman kesäteatterissa 2.6.−9.7.

13. Kun halavalla saintankkitayteenilmanlogoa

Myös Mikkelissä muistellaan Neil Hardwickin tv-menestyksiä. Tankki täyteen -komedia tarjoaa uuden tulkinnan Emilia ja Sulo Vilénin epäonnekkaasta huoltamobisneksestä.

Tankki täyteen Mikkelin kesäteatterissa 22.6.−30.7.

14. Soul-sisko

Turun Samppalinnan kesäteatterin menestyselokuvaan pohjautuvassa Nunnia ja konnia -komediassa Maria Lund tulkitsee mafiaa pakenevaa yökerholaululintua, joka laittaa luostarin päiväjärjestyksen uusiksi.

Nunnia ja konnia Samppalinnan kesäteatterissa 16.6.−19.8.

15. Tapsan tahdissaTapsa-Liisa-rajattu

Kuopion kesäteatterissa musisoidaan Tapio Rautavaaran sävelten tahtiin. Sininen uni, Kulkuri ja joutsen ja monet muut suomalaisille unohtumattomat kappaleet höystävät tarinaa viihdetaiteilijasta, olympiavoittajasta ja perheenpäästä. Lavalla Kaija Kärkinen ja Sami Kojonen.

Tapsan tähti! Kuopion Uudessa Kesäteatterissa 29.6.−14.8.

16. Metsän siimeksessä

Riiteleviä rakastavaisia, aasinpäinen lemmitty ja kilpailevat keijukaiset – kaikkea tätä tarjoaa William Shakespearen komedia Kesäyön uni. Ryhmäteatterin tulkinnassa Helsingin Suomenlinnassa nähdään monia uusia kykyjä.

Kesäyön uni Suomenlinnan kesäteatterissa 18.6.−31.8.

Villit vaihtoehdot

Suomi tunnetaan myös erikoisten kesätapahtumien maana. Nämä kolme ovat muodostuneet jo perinteeksi Suomen suveaa:

  • Eukonkannosta kilvoitellaan perinteisesti Sonkajärvellä 1.−2.7.hieno-ilma-hieno-kisa
  • Lypsyjakkaran heiton SM-kisat järjestetään Kangaslampi-päivien yhteydessä 2.−4.7. Varkaudessa.
  • Rautakankikävelyn MM-kisoissa sauvat vaihdetaan rautakankiin 19. elokuuta Mustialan Kartanossa.

X