Kaunis Treviso on tiramisun koti – Italialaiskaupunki on lomakohteena kuin palatsien ja kanavien Venetsia vailla ruuhkia

Upeita aukioita, kanavia ja palatseja. Italian Treviso ei ole turistirysä ja hintatasokin kaupungissa on kohtuullinen. Nappaa matkavinkit!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos haluaa tutustua italialaisen kuohujuoman tuotantoon, Trevisosta pääsee noin puolessa tunnissa maan arvostetuimmille proseccoalueille.

Upeita aukioita, kanavia ja palatseja. Italian Treviso ei ole turistirysä ja hintatasokin kaupungissa on kohtuullinen. Nappaa matkavinkit!
(Päivitetty: )
Teksti: Susanna Särkkä 

On jo pimeää. Navigaattori ohjaa portille Trevison vanhan kaupungin laidalla. Korkean aidan takana oleva aamiaismajoituksemme osoittautuu entiseksi palatsiksi. Myöhemmin käy ilmi, että B&B-rakennus ei ole mitenkään ainutlaatuinen kaupungissa. Treviso on Veneton maakunnan pääkaupunki, jossa palatseja riittää.

Ovi avautuu koodilla. Muita asiakkaita ei näy. Hulppean eteishallin pöydällä on huoneen avaimet ja ohjeet. Jääkaapin antimet ovat vapaasti käytettävissä. Kurkkaamme kaappiin. Se on täynnä proseccoa.

Emme kuitenkaan jää nauttimaan kuplivasta vaan kiirehdimme illalliselle. Muutaman kanavan ylitettyämme tulemme komealle aukiolle. Sen laidoilla on useita ravintoloita, joissa istuu viikonlopun viettoaan aloittelevia trevisolaisia.

Ympärillä kuuluvasta italian sorinasta päätelleen olemme ainoat ulkomaalaiset.

Vajaan 85 000 asukkaan Trevisossa on renessanssiaukioita, kanavia ja upeita palatseja, mutta turistilaumat puuttuvat.

Kun Venetsiassa joutuu normaaliaikana tungeksimaan ruuhkissa, Trevisossa pääsee nauttimaan aidosta venetolaisesta tunnelmasta.

Treviso on Italian vauraimpia kaupunkeja ja se takaa erinomaisen ravintolatarjonnan. Venetsian kiskurihintoihin verrattuna ravintolassa syöminen ja muut matkailijan kaipaamat palvelut ovat edullisia.

Trevison historiallinen keskusta on juuri sopivan kokoinen käveltäväksi. Vanhaa kaupunkia halkovat lukuisat kanavat. © Pekka Numminen

Trevison historiallinen keskusta on juuri sopivan kokoinen käveltäväksi. Vanhaa kaupunkia halkovat lukuisat kanavat. © Pekka Numminen

Piazza dei Signorilla soi usein klassinen musiikki. © Pekka Numminen

Piazza dei Signorilla soi usein klassinen musiikki. © Pekka Numminen

Fontana delle Tetten rinnoista suihkusi ennen viiniä, nykyisin niistä tulee vain vettä. © Pekka Numminen

Fontana delle Tetten rinnoista suihkusi ennen viiniä, nykyisin niistä tulee vain vettä. © Pekka Numminen

Treviso sai kuuluisan tissisuihkulähteensä  jo vuonna 1559

Naispatsaan ryntäistä suihkusi viiniä, toisesta nännistä punaista, toisesta valkoista. Sitä sai juoda niin paljon kuin pää kesti.

Trevison kuuluisin patsas Fontana delle Tette,”tissisuihkulähde”, pystytettiin vuonna 1559. Viini virtasi joka syksy uuden pormestarin valinnan kunniaksi, tosin vain kolmen päivän ajan.

Viini on jo vuosia sitten vaihtunut vedeksi, mutta patsas kuvaa hyvin trevisolaista mielenlaatua. Täällä nautitaan elämästä.

Vanhan keskustan pääaukio on Piazza dei Signori. Sen varrella on 1200-luvulta peräisin oleva hieno Palazzo dei Trecento, jonka amerikkalaiset pommittivat lähes maan tasalle toisessa maailmansodassa. Palatsi rakennettiin uudestaan entiseen loistoonsa muutama vuosi sodan jälkeen.

Aukiolla on lukuisa määrä terassikahviloita, joiden pöydät täyttyvät ennen päivällisaikaa. Vähintään joka toinen juo Aperol Spritziä, Veneton alueen omaa aperitiiviä. Siihen laitetaan läheisessä Padovassa vuonna 1919 kehitettyä Aperolia, prosecco-kuohuviiniä ja soodavettä.

Villa Sandin viinitilalla asiakkaat pääsevät maistelemaan talon kuohuvia. Aperitiivin kanssa baareissa tarjoillaan herkullisia pikkuannoksia. © Pekka Numminen

Villa Sandin viinitilalla asiakkaat pääsevät maistelemaan talon kuohuvia. Aperitiivin kanssa baareissa tarjoillaan herkullisia pikkuannoksia. © Pekka Numminen

Aperitiivin kanssa baareissa tarjoillaan herkullisia pikkuannoksia. © Pekka Numminen

Aperitiivin kanssa baareissa tarjoillaan herkullisia pikkuannoksia. © Pekka Numminen

Benettonin suvun kotikaupungista muotilöytöjä

Benettonin suku on kotoisin Trevisosta. Yhtiön pääkonttori on edelleen kaupungissa, samoin Benettonin lippulaivamyymälä. Trevisosta on lähtenyt maailmalle myös muita muotimerkkejä.

Trevisossa onkin erinomaiset ostosmahdollisuudet. Via Calmaggiore on elegantti shoppailukatu, jonka varrella on kaupungin kalleimmat putiikit.

Ostokset kannattaa tehdä laidemmalla olevista liikkeistä. Alennusmyynneistä voi tehdä laatulöytöjä.

Trevison pittoreskein kanava on Canale dei Buranelli. Se on saanut nimensä Venetsian kupeessa sijaitsevan Buranon saaren kalastajien mukaan, jotka toivat saalistaan myytäväksi kanavaa pitkin.

Entiseen vankilaan tehdyssä Gallerie delle Prigionissa on esillä nykytaidetta. Museon pääsponsori on Benettonien perhe. © Pekka Numminen

Entiseen vankilaan tehdyssä Gallerie delle Prigionissa on esillä nykytaidetta. Museon pääsponsori on Benettonien perhe. © Pekka Numminen

Treviso on tiramisun syntypaikka

Moni voi luulla, että tiramisu on vanha ja perinteinen italialainen jälkiruoka. Ensimmäistä kertaa se ilmestyi ruokalistalle kuitenkin vasta vuonna 1972. Jälkiruoka kehitettiin treviso­laisessa Le Beccherie-ravintolassa.

Kananmunasta, sokerista, kahvista ja kermasta rakenneltiin annoksia toki jo paljon ennen 1970-lukua. Tarinan mukaan paremman väen suosiman trevisolaisen bordellin emäntä syötti näistä aineksista sekoitettua voimaruokaa asiakkailleen session jälkeen.

Voimaruokaa annettiin myös raskaana oleville naisille. Le Beccherie-ravintolan omistaja Alba Campeol odotti esikoistaan ja hänen anoppinsa syötti Alballe vatkattuja munankeltuaisia sokerilla ja kahvilla vahvistettuna.

Kun Campeol palasi työskentelemään ravintolaan, hän ajatteli, että vahvistavasta välipalasta voisi jalostaa jälkiruoan.

Yhdessä kakkukokkinsa Roberto Linguanotton kanssa he kokeilivat erilaisia reseptejä. Kun kerma korvattiin mascarpone-juustolla ja pohjalle laitettiin savoiardi-keksejä, tiramisu oli valmis.

Se esiteltiin ensimmäisen kerran yleisölle Milanon messuilla vuonna 1972.

Treviso ja tiramisu. Keittiömestari Manuel Gobbo on kehittänyt perinteisen tiramisun rinnalle modernin version jälkiruuasta. © Pekka Numminen

Keittiömestari Manuel Gobbo on kehittänyt perinteisen tiramisun rinnalle modernin version jälkiruuasta. © Pekka Numminen

Prosecco-viinien Rolls Royce

Jos haluaa tutustua italialaisen kuohujuoman tuotantoon, Trevisosta pääsee noin puolessa tunnissa maan arvostetuimmille proseccoalueille. Viinitilojen yhteydessä on viehättäviä majataloja ja ravintoloita.

Kuuluisin prosecco-kylistä on Valdobbiadene. Sen ympäristössä on paljon viinitiloja, parhaat viininkasvatusalueet vuorten rinteillä ja upeat maisemat.

Vielä toisen maailmansodan jälkeen alue oli rutiköyhää. 1970-luvulla italialaiset innostuivat proseccosta, myöhemmin suosio levisi koko maailmaan.

Cartizze on prosecco-viinien ”Rolls Royce”. Cartizze-luokituksen saa viini, joka on tehty korkealla vuorilla pienellä alueella kasvaneista rypäleistä. Maaperän ja alueen mikroilmaston ansiosta viinistä tulee erityisen laadukasta.

”Maapläntit kulkevat tarkkaan vaalittuna perintönä suvussa. Vuoristossa sato pitää korjata käsin, sekin tekee cartizzesta kalliimpaa kuin tasaisella maalla kasvaneesta viinistä”, proseccotalo Villa Sandin pr-päällikkö Manuela Oregna kertoo.

”Tällä alueella ihmiset juovat proseccoa ihan minkä ruuan kanssa tahansa, jopa pihvin. Se on meidän viinimme,” Oregna sanoo.

Treviso: Trevison maakunnassa sijaitseva Valdobbiadene ja sen lähiseutu on Italian arvostetuinta prosecco-aluetta. © Arcangelo Piai

Trevison maakunnassa sijaitseva Valdobbiadene ja sen lähiseutu on Italian arvostetuinta prosecco-aluetta. © Arcangelo Piai

Lue myös: Kefaloniá kutsuu huvilalomalle Kreikkaan – Saarella lomailija viihtyy upean luonnon ja rantojen äärellä

X