Huh huh mitkä upeat Liigan välierät tulossa: Tärpit, kommentit ja kuka voi estää Tapparan diesel-mestaruusveturin kulun?

Liigan välierät ovat täällä uskomattomien kovien puolivälierien jälkeen. Suomen mestaruutta tavoittelee kaksi joukkuetta Tampereelta, yksi Turusta ja yksi Kouvolasta. Tässä Seuran miehen kommentit puolivälieristä ja silmäys kristallipalloon tulevan osalta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tamperpelaisjoukkueet Ilves ja Tappara elävät kiihkeää kiekkokevättä, ja saattavat kohdata Liigan loppuotteluissa. Kuva Nokia-areenan avajaisottelusta, Balazs Sebok (vas.) tekee 0-4 tapparavahti Christian Heljangon taakse.

Liigan välierät ovat täällä uskomattomien kovien puolivälierien jälkeen. Suomen mestaruutta tavoittelee kaksi joukkuetta Tampereelta, yksi Turusta ja yksi Kouvolasta. Tässä Seuran miehen kommentit puolivälieristä ja silmäys kristallipalloon tulevan osalta.
Teksti:
Jukka Vuorio

Huh huh.

Nimittäin ihan mielettömät fiilikset.

Mistä?

No hmh liigakiekosta!

Liigan tämän kevään neljä parasta joukkuetta ovat selvillä, ja ne ovat Tappara, Ilves, TPS ja KooKoo.

Tappara kohtaa välieräsarjassa KooKoon ja Ilves Turun Palloseuran eli Tepsin.

Tai Tepeksen, kuten joissain piireissä Turun suunnalla sanotaan.

Perjantaina starttaavia välieriä ennen katsahdetaan vielä hetkeksi historiaan, eli puolivälieräsarjoihin.

Nehän olivat Ilveksen, Tepsin ja KooKoon kannalta parasta mahdollista jääkiekkoviihdettä, kun jokainen sarja venyi seitsemänteen otteluun saakka.

Omassa some- ja mediakuplassani KooKoon ja Jukureiden välinen sarja jäi melko pienelle huomiolle, mutta Ilveksen ja Tepsin otteet vastustajineen herättivät sitten huomiota, pöhinää ja kähinää senkin edestä.

Ilves vs Kärpät oli alusta loppuun jääkiekon riemujuhlaa, siis enemmän kuin pelkkänä jääkiekkopelinä kaukalossa. Olennaista oli myös kaikki se meno ja meininki katsomoissa ja mediassa. Oli tunteita ja draamaa. Vauhtia ja todella vaarallisia tilanteita, onneksi kukaan ei oikeasti pahasti loukannut.

Esko Seppäsen opein

Arvostamani Esko Seppänen totesi Urheilucast-podcastissaan, että Kärpät sai kuudenteen otteluun aivan mielettömän suuren edun sen kaiken jää- ja keskeytyssekoilun ansiosta. Seppänen perustelee puheenvuorossaan väittämänsä niin hienosti, että sen kanssa on helppo olla samaa mieltä.

Siitä huolimatta Ilves käänsi lopulta sarjan itselleen, joten mitään limittiä ei tällä hetkellä ole näkyvissä sen suhteen, mitä joukkue voi tänä keväänä saavuttaa.

Ilves pelasi neljä kotiottelua, joissa yleisöä oli yhteensä 39 408 katsojaa, eli ottelua kohden keskiarvoksi tulee 9852 katsojaa. Kovia määriä, kun vanhan kotihallin Hakametsän kapasiteetti oli loppuunmyytynä 7300. Voi siis sanoa, että Tampereella ja nimenomaan Ilveksen ympärillä on nyt todella kova palo.

Tähän päälle vielä vitospelin jälkeen kannattajien tappelu hallin ulkopuolella (mikä ei siis missään nimessä kuulu jääkiekkoon eikä mihinkään muuhunkaan, ei yhteenottoja kaukalon ulkopuolelle), kutospelin keskeytyminen vuorokaudeksi ja se fakta, että seitsemästä ottelusta kuusi oli äärimmäisen tiukkoja yhden maalin pelejä, voidaan puhua poikkeuksellisen mieleen jääneestä pudotuspelisarjasta.

Ei muuta kuin wau ja hattu päästä minkä show’n Ilves ja Kärpät yhteisöineen järjestivät.

TPS ja HIFK kohtasivat sarjassa, jossa oli alusta saakka selvää, että puolivälieriin jäävä joukkue on pelannut huonon kauden. Siinä ei selitykset (joita varmasti on) auta, kun tämä on niin kovasti tulosurheilua. Pitkä hyvä jakso runkosarjassa ei lohduta eikä tyydytä ketään, jos lopputulos on kesäloman alkaminen illalla 6. huhtikuuta.

HIFK-leirissä nyt varmasti syyttävä sormi osoittelee sinne sun tänne, ensinnä tulevat mieleen päävalmentaja Ville Peltonen sekä joukkueen kokoamisesta vastuussa oleva urheilujohtaja Tobias Salmelainen. Peltoselle oli toki koottu kaudeksi ja kauden aikana erittäin nimivahva joukkue, mutta oliko joukkue koottu oikein, on varmaan se ydinkysymys. Kohtasivatko pelitapa ja joukkue toisensa ja millä tavalla.

Vaikka toisaalta, kuten Tami sanoo, täältä lämpimältä officelta on helppo heitellä näitä juttuja. En minä osaa sanoa, että olisiko lopputulos ollut sen parempi, jos Peltosen ja/tai Salmelaisen tilalla olisi ollut toiset kaverit tekemässä toisenlaisia päätöksiä. Voihan tuo kaksikko toki ensi kaudella johtaa IFK:n loppuotteluihin.

Fakta kuitenkin on, että Liigan välierät oli nyt IFK:lle liian iso pala kakkua.

Maalikuningas ja pitsaa

No anyway, Tepsistä etunenässä mieleen tulevat turkulaisen pitsakeisarin poika Ruben Rafkin, olympialaisten maalikuningas Juraj Slafkovsky sekä aikoinaan Ilveksestä Turkuun lähteneet Samuli Vainionpää ja Topias Haapanen, jotka kummatkin ovat hyviä mutta toistaiseksi vähän epätasaisia pelaajia.

Vainionpää on parhaimmillaan semmoinen voimahyökkääjä, joka tekee maaleja, taklaa vastustajat kuuta kiertävälle radalle ja vastaa vielä puhelimeenkin, jos joku ihan tosissaan lähtee soittelemaan. U20-maailmanmestari ja mitä kaikkea, hattutemppukin löytyy liigahistoriasta. Jonkinlainen ns. seuraava askel kuitenkin vielä uralla ottamatta. On toki mahdollista, että hän ottaa sen vielä tämän kevään aikana.

Tepsin Samuli Vainionpää teki työtään HIFK:n Joonas Lyytistä vastaan kevään 2021 pudotuspeleissä. © Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Voiko Tepsi voittaa Ilveksen? Totta kai voi, mutta pidän Ilvestä ennakkosuosikkina. HIFK oli koko ajan vähän kuin telineissä ja vielä kakkos-kolmoskorin maalivahdilla, ja silti HIFK melkein pyristeli sarjan voittoon.

On jännä nähdä Tepsin pelikirja välierissä. Lähdetäänkö luistelukilpailuun, vai pyritäänkö jäädyttämään kenttätapahtumat ja sitä kautta myös luistelusta ja maalintekokilpailuista tykkäävän Ilveksen peli.

Kova ja mielenkiintoinen kamppailu tullaan näkemään myös somessa, sillä Liigan kaksi kovinta somea ottavat yhteen. Ilves ja Tepes valtuusto tuottavat kilpaa semmoista materiaalia, että kaikki muut sometiimithän pelailevat aivan eri sarjoissa.

Kannattaa muuten kuunnella tämä Ylen radiojuttu Tepes valtuustosta.

Jukurit pelasi hienon runkosarjan ja Olli Jokinen osoitti olevansa ammattitason valmentaja par excellence.

Kannattaa muuten kuunnella tämä Elämän Pelikirja -podcastin jakso, jossa Jokinen puhuu filosofiastaan valmentajana. Vaikutuin todella hänen näkemyksestään, joka yhdistää jääkiekon, elämän ja ihmisyyden kokonaisvaltaisesti ja ihmislähtöisesti.

Liigan välierät jäi nyt Mikkelissä saavuttamatta, mutta Jokiselle on helppo ennustaa pitkää ja menestyksekästä uraa valmentajan ammatissa. Ja eiköhän Jukuritkin seurana saanut tästä kaudesta ikään kuin uuden startin Liigaan ja ensi kaudella nähdään jonkinlainen Jukurit 2.0.

Joutuuko tässä ihminen Kouvolaan?

Tapparan ja Lukon välinen sarja tuli ja meni, mutta siitä on jo niin kauan ja se meni niin selkeästi Tapparalle, ettei koko sarjaa enää kukaan muista.

Tapparan ja KooKoon sarjasta ei välttämättä jää sen enempää jälkipolville kerrottavaa, MUTTA olisihan se mielenkiintoista ja jännittävää, jos KooKoo Ville Meskasen, Teemu Rautiaisen ja Joose Antosen johdolla lapioisi poikkisyötöistä sen verran ylivoimamaaleja, että Kymenlaaksossa pelattaisiin finaalipelejä. On meinaan Meskanen aika lahjakas kaveri nimenomaan lapioimaan poikkisyöttöä sisään. Kyllä melkein olisi lähdettävä jälleen Kouvolaan lätkäreissulle, viime kerrasta onkin aikaa.

Mutta tällä hetkellä on vaikea nähdä runkosarjan voittaneen Tapparan kompuroivan ketään muuta kuin ehkä Ilvestä kohtaan, onhan Ilves viimeisimmän parin vuoden aikana dominoinut Tampereen paikallisia selkeästikin.

Kyllä nämä ovat nyt mielenkiintoisimmat ja jännittävimmät Liigan välierät 2000-luvulla, se on se näkemys, josta Seuran mies lähtee kiekkokevättä jatkamaan.

Liigan välierät, bring it on.

Lue myös: Sota synnytti aallon, jolla Marko Anttila, ihminen kuin meressä kelluva lastu, surffasi kotiin

Lue myös: Missä MM- ja olympiavoittaja Mörkö-Marko Anttila pelaa ensi kaudella? Jatkosopimus Jokereihin on, mutta seuran kohtalo on epäselvä

Seuran mies Twitterissä

Seuran mies Instagramissa

Lue myös: Kaikki Seuran miehen kirjoitukset tästä linkistä

X