Ilveksen valmentaja huuteli typeriä kesken naisten liigan pelin – Mitä siitä pitäisi ajatella?

Ilveksen valmentaja Mika Lahtinen on pahassa raossa. Miehen ajattelematon huuto raivostuttaa somessa ja joukkue on tappioputkessa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mika Lahtinen edusti merkittävän osan urastaan Ilvestä. Kuvassa hän kamppailee pallosta Veikkausliigan kaudella 2015. Nyt entinen pelaaja on Ilveksen naisten edustusjoukkueen valmentaja. Joukkue on tappioputkessa.

Ilveksen valmentaja Mika Lahtinen on pahassa raossa. Miehen ajattelematon huuto raivostuttaa somessa ja joukkue on tappioputkessa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

”Vittu, mikä huora sentään. Vittu näitä meidän kosketuksia.”

Nämä ovat olleet viikon puhutuimmat virkkeet suomalaisen naisfutiksen parissa.

Niiden lausuja on naisten korkeimmalla sarjatasolla Kansallisessa liigassa pelaavan Ilveksen valmentaja Mika Lahtinen, joka huusi sanat sen jälkeen, kun Ilveksen 17-vuotias pelaaja epäonnistui pelitilanteessa.

Tilanne ja huuto näkyvät ja kuuluvat maksullisessa Ruutu-palvelussa olevalla ottelutallenteella. Vaikka Lahtinen ja Ilves ovat kieltäneet asian olevan niin, vaikuttaa siltä kuin Lahtinen huutaisi sanat pelaajalle.

Ensin asia otettiin esiin FutisForum2-jalkapallofoorumilla, josta se levisi muualle sosiaaliseen mediaan, ja sieltä edelleen perinteiseen mediaan. Asiaa ovat käsitelleet jo ainakin Iltalehti, Aamulehti ja MTV3. Kansallinen liiga on saanut kertaheitolla enemmän näkyvyyttä kuin mitä ottelut saavuttavat puolessa kaudessa.

Kukaan Kansallisessa liigassa ei kuitenkaan hykertele tyytyväisyyttä. Ei tietenkään.

Lahtisen huuto oli aivan kammottava ja typerä.

Keskeisin ongelma on sanavalinnassa. Jos hän olisi huoran sijaan sanonut vaikkapa paska, joku olisi ehkä pahoittanut mielensä, mutta mitään todellista syytä kohulle ei kuitenkaan olisi.

Nyt on.

Ilveksen valmentaja on tunnettu ex-pelaaja

Lahtinen ja hänen työnantajansa väittävät, ettei Lahtinen suunnannut sanojaan kenellekään yksittäiselle henkilölle, vaan harmitteli pelitilannetta yleisesti.

Kovinkaan moni ei somessa ole uskonut tätä selitystä.

Itse en ole varma, mitä ajatella. Tietenkin on mahdollista, että asia on niin kuin Lahtinen ja Ilves sanovat, mutta en pidä sitä vaihtoehtoa todennäköisimpänä.

Kohun alussa minua ihmetytti, miksi asiasta kirjoitetuissa lehtijutuissa puhuttiin ensi alkuun vain nimettömästä ”Ilveksen valmentajasta”. Entinen ammattipelaaja Mika Lahtinen on kuitenkin pelannut reilut 200 ottelua Veikkausliigassa sekä tukun matseja Ykkösessä, Suomen Cupissa ja kansainvälisessä Intertoto Cupissa. Minun kirjoissani hän on ehdottomasti julkisuuden henkilö ja sivumennen sanoen tunnetumpi futispersoona kuin 95 prosenttia muista Kansallisen liigan pelaajista, valmentajista tai muista toimijoista.

Lahtinen on varmaankin – osin oman rajun pelityylinsä vuoksi – tottunut siihen, että futiskentällä on hänen aikoinaan huudettu kaikenlaista törkeää. Silti hänen olisi täytynyt tässä ajassa ja valmentajan roolissa ymmärtää, ettei se vain nykyään enää käy, eikä etenkään siinä positiossa, että 36-vuotias valmentajamies huutaa 17-vuotiaalle pelaajatytölle.

Monia on myös ihmetyttänyt, mitä tuollainen huutelu tekee joukkuehengelle. En usko, että ainakaan mitään hyvää. Ilves on tappioputkessa ja joutuu tekemään vielä todella kovan työn, että säilyttää sarjapaikkansa. En vain millään voi kuvitella, että omille pelaajille pää punaisena huutaminen ainakaan edesauttaa tavoitetta sarjassa pysymisestä.

Ei potkuja

Ilves on julkisesti tuominnut valmentajansa sanat ja kertoo lisäksi antaneensa Lahtiselle varoituksen ja lähitulevaisuudessa Lahtinen osallistuu Väestöliiton Et ole yksin -verkkokoulutukseen, joka tarjoaa valmentajille ja muille urheiluseuroissa toimiville välineitä puuttua epäasialliseen käytökseen, häirintään ja väkivaltaan.

Somessa oli useampia kirjoittajia, joille tämä ei riittänyt. He olisivat ilmeisesti halunneet Lahtisen irtisanomista.

Itse en kuulu siihen toimittaja- tai varsinkaan somekansakoulukuntaan, joka olisi aina ensireaktiona virheisiin ja mokiin huutamassa irtisanomista. Mielestäni virheet on yleensä suotavaa antaa anteeksi. Ainakin tiettyyn pisteeseen saakka ja kun moka oli (ainakin julkisuudessa) ensimmäinen.

En ole tässäkään tapauksessa sitä mieltä, että sopiva ratkaisu Lahtisen aivopieruun olisi irtisanominen tai irtisanoutumisen vaatiminen.

Kyllä kaikki tietävät – etenkin Ilveksen valmentaja Lahtinen itse – että seuraavasta vastaavasta tapahtumasta ura ainakin naisten ja junioreiden valmentajana on vähäksi aikaa taputeltu.

Juttua muokattu 5.6. kello 21.58: Lisätty tieto siitä, että ensimmäisenä asiaan kiinnitettiin huomiota FutisForum2-sivustolla.

Lue myös: Mitä ovat wingeri, diagonaali ja prässi? – Uutuusteos Jalkapallotaktiikat auttaa penkkiurheilijaa ymmärtämään peliä

Lue myös: Tutkimus: Jalkapalloileville tytöille tulee selvästi poikia useammin päävammoja – ”Näin kun pelaaja sai palloa puskiessaan aivotärähdyksen”

Seuran mies Twitterissä

Seuran mies Instagramissa

Lue myös: Kaikki Seuran miehen kirjoitukset tästä linkistä

X