Mitä ovat wingeri, diagonaali ja prässi? – Uutuusteos Jalkapallotaktiikat auttaa penkkiurheilijaa ymmärtämään peliä

Penkkiurheilijalle tärkeintä on futiksen synnyttämä tunne, mutta tuntemalla jalkapallotaktiikat katselukokemus syvenee ja monipuolistuu.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jalkapallotaktiikat - ymmärrä futista paremmin on mukavasti kuvitettu kirja, joka vie lukijansa maailman parhaiden valmentajien seuraksi kentän laidalle.

Penkkiurheilijalle tärkeintä on futiksen synnyttämä tunne, mutta tuntemalla jalkapallotaktiikat katselukokemus syvenee ja monipuolistuu.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

Juuri nyt on meneillään kaikkien aikojen jalkapallokesä, jos minulta kysytään.

Oman juniorini ensimmäinen jalkapallokerho alkoi äskettäin, kotimaiset futissarjat pyörivät koko kesän ja huipputason kirsikkana tietenkin miesten EM-kisat, joissa Suomikin pelaa vuosikymmenten odottamisen jälkeen.

Huuhkajien siivillä tai siivellä, kuinka vain, kirjakustantamoissa on katsottu, että juuri nyt on hyvin sopiva hetki myös erilaisten jalkapallokirjojen julkaisuun. Ja oikeassahan kustantamoissa ollaan. Äskettäin Seuran sivuilla käytiin läpi Paavo Arhinmäen jalkapallomuistelmateos Kaiken se kestää, ja nyt on vuorossa itse pelin ymmärrystä lisäävä Jalkapallotaktiikat – ymmärrä futista paremmin (Vastapaino 2021).

Teos, jonka takana ovat Sami Kolamo (kirjoittaja), Tommi Wallenius (kirjoittaja), Pauli Kallio (kuvittaja) ja Pentti Otsamo (kuvittaja), esittelee lukijalleen tunnetuimmat jalkapallon peliryhmitykset sekä pelitilanteet. Kirjoittajat kertovat olevansa ”jalkapalloon hurahtaneita penkkiurheilijoita”, mutta tosiasiassa he tuntevat aiheensa erittäin hyvin. Kolamo on muun muassa tehnyt väitöskirjan jalkapallon MM-kisoista.

Kuvitukset havainnollistavat tekstiä niin, että kuka tahansa puistofutaajakin ymmärtää, mitä sambafutis 4-2-4-muodostelmalla tai 5-3-2 nousevin laitapakein tarkoittaa. Kuvitukset tekevät kirjasta myös miellyttävän helppolukuisen.

Mutta asiahan on siis niin, että jalkapallon taktiikoista ei välttämättä tarvitse ymmärtää yhtään mitään voidakseen katsoa futista ja nauttia siitä täysin palkein.

Tärkeintä on tunne, jota peli synnyttää pelaajissa ja katsojissa, mutta taktiikoiden havainnointi ja kenties jopa analysointi voi syventää katselukokemusta, ja sitä kautta tehdä kokemuksesta monipuolisemman ja paremman.

Jalkapallotaktiikat maustuvat hiellä ja kyynelillä

Aika moni jalkapallosta kiinnostunut 15-50-vuotias suomalainen on tottunut näpertelemään jalkapallotaktiikoiden parissa erilaisten futismanageripelien parissa. Itsekin aloitin niiden tahkoamisen jo 1980-luvulla Commodore 64:n pelistä Football Manager. Pelien parissa teoreettinen ymmärrys taktiikoista kasvaa jonkin verran, mutta koskee sittenkin vain virtuaalista jalkapallomaailmaa, ei sitä oikeaa ruohikon, hien, veren ja kyynelten tuntua, jonka tämä kirja onnistuu parhaimmillaan tarinoillaan ja kuvituksillaan tavoittamaan.

Uutuusteos havainnollistaa, mitä tapahtui MM-kisoissa 2018, kun Argentiina ja Ranska kohtasivat. © Jalkapallotaktiikat-kirjan kuvitusta

Kirja ei todellakaan ole mikään pelkkä futistaktiikoiden alkeiden oppikirja, vaan tarjoilee 168 sivullaan myös hykerryttävän mukavan määrän nippelitietoa ja pieniä tarinoita jalkapallon historiasta: Minkä vuoksi Italiassa ei pidetty Arrigo Sacchin valmentamasta jalkapallosta, vaikka hän voitti muun muassa Italian mestaruuden sekä kahdesti Mestarien liigan edeltäjän Euroopan Cupin? Kuka pelaaja oli niin taitava, että valmentajat rakensivat yleensä taktiikkansa tämän yhden pelaajan ominaisuuksien ympärille? Minkälainen oli Kreikan EM-vuoden 2004 salpalinja? Nämä asiat esitellessään kirja samalla kertoo, mitä ovat wingeri, diagonaali tai prässi.

Jos lukija on hankkinut itselleen kesäloman vaikkapa juuri EM-futiskisojen ajaksi, niin silloinhan on aikaa telkkarin katsomisen lisäksi esimerkiksi kirjojen lukemiselle. Suosittelen tätä teosta lueskeltavaksi sekä ennen kisoja että niiden aikana.

Ja koska jalkapallo on ikuista, teos on tietysti ajankohtainen myös EM-kisojen jälkeen.

 

Sami Kolamo, Tommi Wallenius, Pauli Kallio & Pentti Otsamo: Jalkapallotaktiikat – ymmärrä futista paremmin. 168s. Vastapaino 2021.

 

Lue myös: Ihan totta aluehallintovirastot hei nyt: Avatkaa futiskatsomot yleisölle

Seuran mies Twitterissä

Seuran mies Instagramissa

Lue myös: Kaikki Seuran miehen jutut tästä linkistä

X