Olli Jokinen toi SM-liigaan uudenlaisen ajattelutavan: ”En ole keksinyt näitä asioita yhdessä illassa”

Olli Jokinen tuli, näki ja voitti. Liigan runkosarjan kakkossijan nimittäin. Hän on Jukureille ja SM-liigalle tervetullut piristysruiske.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Olli Jokinen työskentelee jääkiekon MM-kisoissa C Moren ja MTV3:n asiantuntijana.

Olli Jokinen tuli, näki ja voitti. Liigan runkosarjan kakkossijan nimittäin. Hän on Jukureille ja SM-liigalle tervetullut piristysruiske.
Teksti:
Jukka Vuorio

Seuran mies vieraili äskettäin C Moren ja MTV3:n pressitilaisuudessa, jossa media sai mahdollisuuden haastatella osaa lätkän MM-kisojen televisiokommentaattoreista.

MM-kiekosta, ja jääkiekosta yleisemminkin, puhuttiin Lasse Kukkosen, Olli Jokisen, Lauri Marjamäen sekä Karri Kiven kanssa. Kaikki kovia kiekkonimiä, joiden ajatuksia päätyi printtilehden puolella 11.5. ilmestyvään TV-maailmaan.

Mutta juuri Jokisen kanssa halusin aloittaa haastattelun puhumalla liigakiekosta ja hänen valmentamastaan Mikkelin Jukureista.

Kaikkihan me tiedämme Jokisen taustan: Reippaasti yli 1200 matsia NHL:n runkosarjassa ja siihen päälle vielä 750 tehopistettä. Leijonissa kolme MM-hopeaa ja yksi olympiahopea, ja lisäksi läjä pronsseja sieltä sun täältä.

Valmentajana hän oli Suomessa täysi mysteeri, kun kausi 2021-22 alkoi SM-liigassa ja Jokinen seisoi Jukureiden penkin takana. Moni mediassa lyttäsi hänet jo valmiiksi, enkä itsekään oikein osannut uskoa hänen mahdollisuuksiinsa, kun seurakin oli mitä oli. Mutta mitä ihmettä! Hän löi luun ja jauhot kaikkien epäilijöiden suuhun & kurkkuun ja valmensi Mikkelin-motherfuckin-Jukurit Liigan runkosarjassa toiseksi! Kirkkaasti seurahistorian paras tulos koskaan!

Ajatukseni Jokisesta muuttuivat tai ainakin vähentään syventyivät jo kauden aikana, kun kuuntelin lempipodcastiani Elämän pelikirjaa, ja siellä Jokinen kertoi aika laajasti valmennusfilosofiastaan, jossa pelaaja nähdään kokonaisvaltaisena ihmisenä, eikä pelkästään jääkiekkoilijana.

Jokinen haluaa todella tuntea pelaajansa, ja ainakin päättyneellä liigakaudella kaikki näytti siltä, että hänen metodinsa puree. Mikkelin Jukurit oli runkosarjan toinen, mikä on paremmin kuin yhtään kukaan joukkueen ulkopuolella osasi odottaa tai edes toivoa.

Jokinen on jotain uutta ja freesiä liigakaukaloihin, joten lähdetäänpäs nyt kyselemään ja kuuntelemaan, mistä oikein on kyse, kun Olli Jokinen valmentaa.

Lue myös: Eksentrikko ja visionääri Kari Aro teki Koho-jääkiekkomailoista maailman johtavan kiekkobrändin

Mestis-leima katosi

Olli Jokinen, millä mielin katsot Jukureiden kautta nyt?

”Urheilullisesti kausi oli kokonaisuutena katsoen hyvä. Jos joskus on kyseenalaistettu sitä, että kuuluuko Jukurit Liigaan, niin nyt pystyimme seurana näyttämään, että kuuluu. KooKoo otti samanlaisen stepin eteenpäin jo aiemmin ja Sporttikin on päässyt siitä Mestis-leimasta.”

Runkosarja oli tosi hyvä?

”Niin sitä olin sanomassa, että tulosurheilusta kun kuitenkin puhutaan, niin ihan tyytyväinen en voi olla, koska on pieni karvas maku siitä, miten kausi loppui. Mutta tämä on urheilua ja ainakin varmasti jäi kaikille nälkää seuraavalle kaudelle.”

Ja oli se joka tapauksessa paras kausi, jonka Jukurit on koskaan Liigassa pelannut.

”Joo. Itselleni oli iso asia Mikkeliin mennessä, että pystyy palauttamaan urheilullisen uskottavuuden siihen seuraan. Seuralla on kuitenkin jo ennen Liigaakin pitkä historia ja uusilla liigajoukkueilla vaatii aina joitakin vuosia aikaa, että rakennetaan pohjaa. Nyt ollaan voitu yksi vuosi rakentaa jotakin uutta ja tästä matka jatkuu.”

Siellä taisi olla kauden aikana aika kova joukkuehenki?

”Kyllä sen näki kauden aikana, että jokainen halusi niin sanotusti puhaltaa yhteen hiileen, tehdä työnsä sen yhteisen päämäärän hyväksi. Ja yksittäisessä pelissä se päämäärä on aina voittaminen.”

Aito kiinnostus auttaa

Valmentajanakin voi varmaan olla aika tyytyväinen, kun näkee, että pelaajilla on hyvä henki?

”Totta kai. Pelaajat luovat sen hengen ja ovat sen pelin sielu. Valmentajan tehtävä on enemmänkin johdatella heitä. Siinä valmentajan mieli lepää, kun näkee pelaajien tekevän pieniä asioita oikein.”

Täytyy sanoa kun kuuntelin sun haastattelun Tony Salmelaisen ja Arto Kuuluvaisen isännöimästä Elämän pelikirja -podcastista, ja olin tosi vaikuttunut niistä näkemyksistäsi, mitä tulee valmentamiseen. Kuulosti sellaiselta out of the box -ajattelulta, jossa pelaaja nähdään kokonaisvaltaisena ihmisenä, eikä vain jääkiekkoilijana.

”Joo, mehän ollaan kaikki kuitenkin paljon muutakin kuin se työmme. On tärkeää, että meidän seurassa kaikilla ihmisillä oma minäkuva tulee oman persoonallisuuden kautta ja sen kautta, mitä kukin oikeasti on. Olen itse elänyt aika kovaa ja käynyt itseni kanssa keskusteluja ja huomannut onneksi aika aikaisessa vaiheessa, että kuka on Olli Jokinen. Nykyään olen tosi sinut itseni kanssa. Itse muutuin itsetutkiskelun kautta, mutta en mä sitä sano, että kaikkien pitäisi muuttua, kunhan on oma itsensä. Valmentamisessa tehtäväni on auttaa pelaajia siinä, että he pystyvät saavuttamaan omat unelmansa.”

Haluat tuntea pelaajat myös kaukalon ulkopuolella?

”Pelisuoritukseen vaikuttaa hyvin paljon kaikki muut asiat kuin ne, jotka tapahtuvat hallilla. Mitä paremmin tunnet pelaajat ja heidän perheensä ihmisinä, sitä helpompaa valmentaminen on. Kyse on kuitenkin ihmisjohtamisesta. Pelaaja on myös paljon vastaanottavaisempi, kun valmentaja on hänestä aidosti kiinnostunut siitä, kuka hän on.”

Kuulostaa hienolta, tässähän innostuu jo kuunnellessa.

”Olen näitä asioita miettinyt aika paljon, enkä suinkaan keksinyt yhdessä illassa. Sain harjoitella tätä valmentamista hyvin laajalla skaalalla Pohjois-Amerikassa. Ja totta kai mulla on pelaajana laaja kokemus jääkiekosta ja erilaisista valmentajista. Tiedän, minkälainen kohtelu minua pelaajana motivoi ja ei motivoinut. Sieltä on vuosien varrella kertynyt työkaluja sinne omaan boksiini.”

Kiitos haastattelusta Olli, nyt kohti MM-kisakarnevaalia ja Leijonat-huumaa!

Lue myös: Sota synnytti aallon, jolla Marko Anttila, ihminen kuin meressä kelluva lastu, surffasi kotiin

Seuran mies Twitterissä

Seuran mies Instagramissa

Lue myös: Kaikki Seuran miehen kirjoitukset tästä linkistä

X