Susijengin kapteeni Shawn Huff, miksi lähdit politiikkaan ja kuntavaaleihin?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koripallomaajoukkue Susijengin kapteeni Shawn Huff on kahden uran taitekohdassa. "Paikkaani Susijengissä en anna pois, ennen kuin joku ottaa sen minulta", hän sanoo.

Teksti:
Jukka Vuorio

Suomen koripallomaajoukkueen kapteeni Shawn Huff pelasi Yhdysvalloissa yliopistosarjaa ja teki sen jälkeen kymmenen vuoden uran Euroopan ammattilaiskentillä. Kaikkiaan hän seikkaili koripallon perässä maailmalla siis noin viisitoista vuotta.

Vuonna 2019 hän palasi Suomeen ja Helsinki Seagullsiin. Samalla hän ryhtyi miettimään, mitä tekisi urheilu-uransa jälkeen.

Yhdysvalloissa kandin tutkinnon sosiologiassa ja kriminologiassa suorittanut Huff huomasi, että eniten häntä kiinnostaisi ura politiikassa.

Haastattelin Huffia äskettäin Seuraan koripalloasioista, mutta halusin kysellä häneltä enemmän myös politiikasta. Joten teimme jutun eräänlaiset ”politiikkajatkot” tänne Seuran miehen -urheilublogin puolelle. Joten aletaanpas kysellä:

Shawn Huff, palasit siis Suomeen noin viidentoista vuoden tauon jälkeen. Oliko Suomi jotenkin muuttunut siitä kuin lähdit ulkomaille?

”Lyhyesti sanottuna oli. Vaikka niidenkin vuosien aikana olin koko ajan hyvin kosketuksissa Suomeen, vietin täällä kaikki kesät. Vaikka niistä iso osa menikin sitten maajoukkueen mukana. Ei se muutos ehkä arjessa tuolla ulkona näy, mutta kyllä sen muuten huomaa.”

Siitä päästäänkin kätevästi politiikkaan, eli miksi päätit lähteä mukaan politiikkaan ja kuntavaaleihin?

”Olen tehnyt uran koripallossa ja mulla on ollut sitä kohtaan tosi suuri intohimo. Nyt olen löytänyt toisen asian, johon mulla on samanlainen intohimo, ja se on politiikka. Uskon, että minulla olisi paljonkin annettavaa Helsingin kehittämiseen. Päällimmäisenä mielessä on lasten ja nuorten liikunnan mahdollisuuksien lisääminen ja kehittäminen, sillä urheilulla ja liikunnalla on tosi paljon positiivisia vaikutuksia esimerkiksi syrjäytymisen ehkäisemisessä.”

Miksi kaikista puolueista juuri vihreät?

”Se tuntui luontevalta, sillä olen jo aiemminkin puhunut paljon ihmisoikeuksista ja yhdenvertaisuudesta. Ne ovat asioita, joista en tingi. Ja vihreissä niistä ei tarvinnut tinkiä.”

Shawn Huff & rakas Itä-Helsinki

Asut Vuosaaressa ja olet kotoisin Jakomäestä. Oletko kuntapolitiikassakin Itä-Helsingin edustaja?

”Totta kai kiinnostaa koko Helsingin asiat, mutta kyllä päällimmäisenä mielessä on Vuosaari ja Itä-Helsinki. Nämä alueet ovat valtuustossa olleet pitkään aliedustettuina.”

Miksi olet muuten valinnut asuinpaikaksesi juuri Vuosaaren?

”No niinhän sitä sanotaan, että veri vetää itään, eikö vain? No ei mutta tosissaan, olen aina tykännyt asua Itä-Helsingissä ja lisäksi vaimonikin suku on täältä. Täällä on luonto lähellä ja muutenkin moninaista. Periaatteessa ollaan kaukana kaupungista, mutta metrolla sinne pääsee tosi helposti.”

Mutta eikö Itä-Helsingillä ole jotenkin raju tai rankka maine?

”No esimerkiksi isänä olen sitä mieltä, että tämä on oikein hyvä paikka kasvattaa kahta lastani. Tuo maine on vähän sellainen asia, että riippuu keneltä kysyy. Ehkä maine on kasvanut todellisuutta suuremmaksi.”

No nyt kun peli politiikkaan on avattu, niin tähtäätkö jossain vaiheessa eduskuntaan?

”Vaikea sanoa tällä hetkellä. Juuri nyt kunnallisvaalit ovat minulle tosi tärkeä asia ja haluan panostaa nyt niihin. Urheiluklisein voisi sanoa, että yksi ottelu kerrallaan. Mutta en lähde sulkemaan mitään vaihtoehtoja pois.”

No tietysti olet jo vuosia ollut julkisessa ammatissa ja tottunut julkiseen arvosteluun, mutta politiikassa siitä arvostelusta saattaa tulla vielä rajumpaa. Mitä ajattelet siitä?

”Olen elänyt julkisen paineen alla monta vuotta. Ihmiset ovat aina katsoneet työtäni ja kertoneet siitä suorat mielipiteensä. Yhdellä viikolla on haukuttu ja toisella kehuttu. Siitä huolimatta olisi naiivia sanoa, että on ihan sama miten kommentoidaan. Politiikan kentällä olen vielä rookie, mutta lähden samalla mentaliteetilla kuin korikseen. Eli painan työtä kovaa, että pystyisin saavuttamaan oman parhaan potentiaalini, antaa kaikkeni ja olla oma itseni.”

Lue myös: Koripalloilija Shawn Huff ihannoi joukkuepelaamista: ”Sain kokea sen, mikä joukkuepelissä on kauneinta”

Lue myös: Tähän someuho voi pahimmillaan johtaa – bloggaaja söi hatullisen pastaa

X