Ykkösliiga: SalPa on edelleen nälkäinen – ”Pelaamme Veikkausliigassa viimeistään vuonna 2027”, sanoo toimitusjohtaja Tero Karinti

Salon Palloilijat, tutummin SalPa, on viimeisimmät kaksi ja puoli vuotta pöhissyt ennennäkemättömällä tavalla. Edustusjoukkueen taustalta löytyy kädet savessa työskentelevä talkoo-toimari Tero Karinti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

SalPa juhli kesällä 2023 voittoa Turun Interistä. Voitto tuli Suomen Cupin ottelussa rangaistuspotkujen jälkeen. Ratkaisevan rankkarin viimeistellyt Elmo Heinonen heittää paitansa menemään.

Salon Palloilijat, tutummin SalPa, on viimeisimmät kaksi ja puoli vuotta pöhissyt ennennäkemättömällä tavalla. Edustusjoukkueen taustalta löytyy kädet savessa työskentelevä talkoo-toimari Tero Karinti.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

Hyvät naiset, herrat ja kaikki muutkin henkilöt, kotimainen jalkapallokausi on jälleen täällä.

Ja koska täällä Seuran mies -urheilublogin yhden hengen toimituksessa uskotaan vankkumattomasti kotimaisen jalkapallon tenhoon, voimaan ja vetoon ja ennen kaikkea jalkapalloromantiikkaan, koen tarpeelliseksi puhua Veikkausliigan ja Suomen Cupin lisäksi myös maan toiseksi korkeimmasta sarjatasosta, eli Ykkösliigasta.

Salolainen SalPa oli pelannut kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Kakkosessa yli 20 vuotta, kunnes syksyllä 2022 nousi Ykköseen ja kaudella 2023 varmisti paikkansa Ykkösliigaan. SalPan miesten edustusjoukkue sai roiman annoksen uutta puhtia, kun sen taustalle tuli vuonna 2021 uusi omistajaryhmä Tero Karintin johdolla. Nyt hän on SalPan toimitusjohtaja.

Karinti vastasi puhelimeen, kun Seuran mies huhtikuun alussa soitti hänelle kysyäkseen, miltä SalPan alkava kausi Ykkösliigassa näyttää. Kentän tason lisäksi puhuttiin taloudesta, harjoitteluolosuhteista, mediasta ja tulevaisuudesta. Teron juttuja kuunnellessani melkein voin jo maistaa ja haistaa Salon Urheilupuiston kesäiset kahvit ja makkarat.

Talkoo-toimari

Oikein hyvää päivää Tero Karinti, minkälaista on johtaa Ykkösliigan jalkapallojoukkuetta?

”Heti alkuun on sanottava, että vaikka titteli on toimitusjohtaja, niin palkkaa en saa tästä hommasta euroakaan. Kaikki tehdään talkoilla. Toimeentuloni saan toisesta omasta yrityksestäni, mutta kyllä SalPan edustusjoukkueen vetäminen on yhtä lailla työtä. Se on yhtä aikaa todella antoisaa, mutta myös todella raakaa kenttätyötä kädet savessa. Hankitaan sponsoreita, tavataan yhteistyökumppaneita, hoidetaan pelaajasopimuksia, analysoidaan valmentajan kanssa dataa, ihan kaikkea mitä futisjoukkueen arkeen liittyy. Työ on hektistä ja vastaan tulee sekä positiivista että negatiivista. Koko organisaation ainoa täysipäiväinen työntekijä on päävalmentaja, mutta palkansaajia on parikymmentä. Kyllä sellaiseen aikaa palaa.”

Jos et saa tuosta hommasta euroakaan, niin mikä saa puurtamaan SalPan eteen?

”Toinen puoli on rakkaus jalkapalloon. Lajin imu ja vetovoima ovat jotain niin käsittämätöntä. Jokaisen seurajohtajan arkeen mahtuu vaikeitakin päiviä, mutta kyllä se halu tavoitella onnistumisia saa nousemaan sängystä. Kun pelipäivän aamu koittaa, siinä on jotain maagista. Ja etenkin voiton hetkellä… Ei samanlaista fiilistä saa mistään muualta.”

Salon henki

Miksi sinä ja nämä sijoittajat päätitte panostaa juuri salolaiseen jalkapallojoukkueeseen?

”En ole Salosta kotoisin, mutta kaupunki on tuttu ja olen töiden puolesta käynyt Salossa paljon. Salo on tosi kova urheilukaupunki ja olen nähnyt jo pitkään, että jalkapallon puolella on ollut potentiaalia parempaan. Futiksella on historiaa, henkeä ja hyvää junioritoimintaa, joten mielestäni Saloon oli hyvät perusteet tulla nostamaan kaupungin futista. Sitä kautta voi parhaimmillaan saada koko kaupunkiin uutta itseluottamusta ja henkeä.”

Olette kehittäneet jalkapallon oheen muutakin bisnestä kuten muuttofirman ja tapahtumatuotantoa. Kuinka oleellista se on, että on muutakin liiketoimintaa kuin se urheilu?

”Kyllä se pitkällä tähtäimellä on todella tärkeää. Ei meilläkään muuttofirma tai tapahtumatuotanto vielä kannattele tätä toimintaa, mutta määrätietoisesti rakennetaan sellaista kivijalkaa, että riippumatta urheilusta on kuitenkin tuloja. Mielestäni jokaisella jalkapalloseuralla pitäisi olla muutamia täysin ottelutapahtumista riippumattomia tulonlähteitä. Silloin on vähemmän vaikutusta sillä, saadaanko sponsoreita paljon vai vähän, sataako vettä vai paistaako aurinko.”

Tero Karinti on SalPan edustusjoukkueen taustalta löytyvän Swan Business & Sports Oy:n toimitusjohtaja. Kuva: Jaska Poikonen

Pöhinää ja nousua

Silloin kun sinä ja kuusi muuta henkilöä tuli uusina SalPan taustalle, ulospäin näytti siltä, että nyt asiat alkavat muuttua rytinällä. Omissa silmissäni se konkretisoitui oikeastaan siihen, kun Taye Taiwo teki sopimuksen SalPaan. Minkälainen riskihankinta Taiwo oli?

”No ei sillä lailla riskihankinta, että kyse olisi ollut jostain ruletista, että ehkä meillä on varaa häneen ja ehkä ei. Ei hän mikään halvin pelaaja ollut, mutta ei kalliskaan. Hän tuli sillä mentaliteetilla, että tulee auttamaan. Ja toisaalta me emme halunneet hankkia häntä pelkästään nimen vuoksi, vaan ajateltiin, että hänessä voi vielä vähän vanhempanakin pelaajana olla pelillinen potentiaali.”

Monenlaista hyvää pöhinää on SalPan ympärillä ollut siitä lähtien kun hyppäsit mukaan kelkkaan. Yksi näistä asioista on Yle Areenan podcast Pudotuspeli, joka seurasi kaudella 2022, että onnistuuko SalPa nousutavoitteessaan. Sarja julkaistiin marraskuun alussa 2022.

”Se oli erinomainen podcast ja tehtiin sillä lailla, että meillä ei ollut sen sisällön kanssa mitään roolia. Tekijöiden kanssa oli vain sovittu, että he tulevat tekemään ja tarinan lopputulos on meidän kannaltamme juuri niin kaunis tai ruma kuin se todellisuudessa on. Se ei todellakaan ollut mikään SalPan mainospodcast, vaan elävää elämää. Olen ne kaikki jaksot kuunnellut pari kertaa, ja kyllä lopputulos on aivan saakelin hyvä. Ja totta kai saatiin tarinalle hieno päätös, kun päästiin tavoitteeseen eli sarjanousuun.”

Olin paikalla siellä syksyn 2022 kauden viimeisessä ottelussa, jonka päätteeksi joukkue ja koko yhteisö juhli sarjanousua. Mutta sehän taisi mennä niin, että nousu oli varmistunut jo kierrosta aikaisemmin?

”Kyllä, nousu varmistui Boltilla Klubi 04:ää vastaan, kun Joonas Meura teki meille vapaapotkusta voittomaalin kymmenen minuuttia ennen loppua.”

No mikä oli fiilis silloin, kun SalPan nousu varmistui?

”Oli se käsittämättömän hienoa. Tavoite oli, että noustaan kahdessa vuodessa, mutta se tapahtuikin heti ensimmäisenä vuonna. Kauden aikana oli tosi vaikeitakin hetkiä, minullakin puhelin soi välillä ja joku vaati, että antakaa valmentajalle potkut. Pelin jälkeen, kun käytävillä halailtiin, niin kyllä onnen kyyneleet valuivat. Juuri tämmöisten hetkien takia tätä jaksaa. Jalkapalloon kuuluu se, että tulee tappioita ja vaikeita hetkiä, mutta kun tulee tärkeitä voittoja, se korvaa aina kaiken.”

Taas uusi sarjataso

Viime kaudella SalPa pelasi Ykköstä ja nyt sarjajärjestelmäuudistuksen jälkeen Ykkösliigaa, eli tavallaan taas sarjaa ylempänä. Millä tavalla Ykkösliiga poikkeaa Ykkösestä? Ollaanko nyt urheilullisesti kovemmassa sarjassa?

”On se kovempi sarja jo senkin takia, että on kymmenen joukkuetta kahdentoista sijaan. Uskon, että pelillisesti nyt pelataan vielä tasaisempaa sarjaa kuin vuosi sitten.”

Et varmaan halua, että SalPa on pelkästään osallistumassa Ykkösliigaan. Eli mitä sitten haluat?

”Kun viime kaudella oltiin Ykkösen alemmassa kastissa, niin tavoite on nyt olla ylemmässä porukassa, eli top4 tai top5 on se mitä tavoitellaan ja kaikki siitä eteenpäinkin tietysti mielellään otetaan vastaan. Se on koko joukkueen ja organisaation tavoite.”

Mitä menestyminen vaatii? Varmaan ainakin rahaa?

”Joo, vaatii toki rahaakin, tosin budjettimme ei viime kauteen verrattuna kauheasti kasva. Vielä rahaa enemmän kyse on siitä, kuinka nopeasti pelaajamme omaksuvat täysin erilaisen pelitavan kuin sen, jota on kahtena edellisenä vuonna pelattu. Saimme noina kahtena vuotena hyvän tuloksen, mutta data ei valehtele, ja se kertoi, että pitkässä juoksussa hyvät tulokset olisivat tulleet tiensä päähän. Uskomme hyökkäävään pelitapaan, ja meillä on porukassa tarpeeksi taitoa siihen.”

No lähtökohtaisesti varmasti hyökkäävä pelitapa vetoaa yleisöön?

”Toivottavasti. Ja myös pelaajilta on tullut palautetta, että he tykkäävät nykyisestä pelitavasta.”

Maakunnan ykkönen?

Viime kaudella SalPa voitti kauden aikana sekä Tepsin (sarjassa) että Interin (Suomen Cupissa), oliko SalPa siis maakunnan hallitseva joukkue?

”No Inter on tietysti Veikkausliigassa pelaava joukkue ja me emme ole, mutta aivan rinta rottingilla voidaan vähintään leikkimielisesti sanoa, että olimme Varsinais-Suomen ykkösjoukkue. Suoritimme omaa pelitapaamme Interiä vastaan todella hyvin ja puolustimme joukkueena upeasti. Se voitto oli hieno saavutus.”

Kyllä. No Salossa on nyt talven aikana puhuttanut monitoimihalli tai oikeastaan sen puute, joka tekee talviharjoittelusta ja harjoitusotteluiden pelaamisesta vaikeampaa. Kuinka tärkeästä asiasta puhutaan, kun puhutaan monitoimihallin rakentamisesta Saloon?

”Sen saaminen olisi aivan oleellinen asia. Jos Salo meinaa mainostaa itseään urheilukaupunkina, niin aivan ehdottomasti täytyy rakentaa halli, oli se sitten kuplahalli tai monitoimihalli. Enkä puhu nyt pelkästään SalPan edustusjoukkueen edusta, vaan kaikkien seurojen kaikkien juniori-ikäluokkien edusta. Sehän on kaikkein suurin sääli, jos lapset eivät liiku sen takia, että kentällä on liikaa lunta.”

Entäs mitäs sille Ruudun suoratoistopalveluun kuvatulle Unelma elää -realitysarjalle kuuluu?

”Sille kuuluu hyvää. Kuten tosiaan aiemmin ilmoitettu, se julkaistaan Ruudussa ja julkaisu on hyvin pian. Kannattaa seurata SalPan somekanavia tiiviisti lähiaikoina.”

Okei. Miksi se sarja muuten tehtiin?

”Juttelimme jo edellisen valmennuksen aikana, että joukkue kaipaisi enemmän sellaista taistelevaa brittilädi-mentaliteettia. Mietimme, että miten se kannattaisi tehdä, ja ajattelimme sitten, että hitto soikoon, lähdetään etsimään sopivia pelaajia tai sopivaa pelaajaa briteistä. Päätettiin dokumentoida se matka, ja nyt projekti sitten huipentuu.”

Stadion suoraan 90-luvulta

Mukava kuulla, että sekin projekti saadaan maaliin. No mutta mitenkäs tämä kotistadioninne eli Salon Urheilupuisto? Mähän kävin yläasteen ja lukion Salossa ja aika monta liikuntatuntia vietettiin sillä samalla kentällä, jossa SalPa nyt pelaa. Se näytti kyllä 30 vuotta sitten aika samalta kuin nyt. Onko kotikentällenne tapahtumassa jotain petrauksia?

”On tapahtumassa, mutta niiden aikataulu on Salon kaupungin käsissä. Nyt näyttäisi siltä, että suunnitelma uudestakin stadionista nytkähtelee eteenpäin. Huhtikuun aikana keskustelemme jälleen kaupungin kanssa siitä, mitä voitaisiin tehdä. Se ainakin on selvä juttu aivan yleisesti, että mitä paremmat olosuhteet on tarjota katsojille, sitä enemmän katsojia tulee paikalle.”

Niin, tietty pieni porukka tulee varmasti paikalle, vaikka olosuhteet olisivat minkälaiset tahansa, mutta se on sitten eri asia, että minkälaiseen katsomoon sitä haluaa tuoda vaikka perheensä tai kaverinsa.

”Meilläkin vain pääkatsomo on katettu ja sinne mahtuu 380 katsojaa. Katsojakeskiarvo oli vähän alle 700 ja parhaissa matseissa yli 1000 katsojaa. Se tarkoittaa, että vähintään puolet on aina taivasalla. Se näkyy meilläkin heti, esimerkiksi kun loppusyksystä oli aika harmaa ja tuulinen ilma, niin paikalle tuli 200-300 henkeä.”

Joo, varmaan Salossa kuten tietysti joka paikassa aina toivotaan, että oman kylän poikia olisi mahdollisimman paljon joukkueessa. Sellainen kiinnostaa katsojia.

”Niin kiinnostaa ja mekin haluamme joukkueeseen pelaajia, joilla on kytkös SalPaan tai Saloon. Mutta se ei kuitenkaan voi olla syy, miksi pelaaja otetaan joukkueeseen, vaan se syy on se, että pelaaja vahvistaa joukkuetta. Jos joukkue on täynnä omia kasvatteja, mutta hävitään koko ajan, niin ei sitäkään kovin moni tule katsomaan. Mutta jos homma toimii ja voitetaan pelejä, niin kyllä katsojia tulee riippumatta siitä, keitä ne pelaajat ovat.”

Mutta…

”Ideologia on tietysti se, että omavaraisuusastetta halutaan nostaa. Totta kai minä ja kaikki haluavat, että joka vuosi 2-3 pelaajaa omista junioreista nousee edustusjoukkueen avaukseen, mutta tilanteen saavuttaminen vaatii vielä koko organisaatiolta tosi paljon töitä.”

Milloin liigaan?

Näinhän se on tietysti monella paikkakunnalla. Mutta sanopas Tero vielä, että milloin SalPa pelaa Veikkausliigassa?

”Sanoisin, että pelaamme Veikkausliigassa vuonna 2027. Viimeistään.”

Oho, aika kovaa vai sanoisinko kunnianhimoista puhetta. Sehän olisi aika kova tahti.

”Ykkösliiga on aika tasainen, budjetit ovat kohtuullisen lähellä toisiaan ja kuka vain voi voittaa kenet tahansa. Näen, että kun on hyvä runko ja muutama nappiin osunut satsaus, mitä tahansa voi tapahtua. En ajattele, että nyt kun ollaan Ykkösliigassa, niin kaikki on saavutettu.”

Pidän tuosta ajattelutavasta. Kiitos Tero ja hyvää alkavaa jalkapallokautta. Kyllä meikäläinen tuo tälläkin kaudella oman futisjuniorini katsomaan pari SalPan peliä.

Lue myös: Kiskon Batistuta Elmo Heinonen pommitti kasvattiseuransa SalPan Kakkosesta Ykköseen – ”Laulettiin Jari Sillanpään Malagaan aika usein”

Seuran mies Twitterissä / X:ssä

Seuran mies Instagramissa

Lue myös: Kaikki Seuran miehen tekstit tästä linkistä

X