Tunnista taudin oireet ajoissa: Vakava A-streptokokki vaatii nopeaa hoitoa

Vakavat, pahimmillaan tappavat A-streptokokkitaudit ovat lisääntyneet. Kysyimme infektiolääkäriltä vinkkejä, miten taudin oireet tunnistaa ja miten bakteerin tarttumisen voi ehkäistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vakavat, pahimmillaan tappavat A-streptokokkitaudit ovat lisääntyneet. Kysyimme infektiolääkäriltä vinkkejä, miten taudin oireet tunnistaa ja miten bakteerin tarttumisen voi ehkäistä.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Mikä tekee A-streptokokista vaarallisen?

A-streptokokki on bakteeri, joka esiintyy iholla ja nielussa. Se aiheuttaa monenlaisia tauteja, kuten märkärupea, ruusua ja angiinaa. Se voi aiheuttaa myös vakavia sairauksia, kuten verenmyrkytyksen, keuhkokuumeen tai vakavia pehmytkudosinfektiota.

Vakavat tautimuodot ovat lisääntyneet, mutta ne ovat hoidettavissa, eli kansalaisten ei pidä huolestua. Ripeä hoitoon hakeutuminen parantaa taudin ennustetta.

Tunnista streptokokki A:n aiheuttama tauti

Vakavan A-streptokokki-infektion ja influenssan oireet voivat muistuttaa toisiaan, ja ensimmäinen voi tulla jälkimmäisen jälkitautina. Tämä hankaloittaa infektion tunnistamista. Korkeaan kuumeeseen tai voimakkaaseen sairaudentuntoon liittyvä kova kurkkukipu, kipu jossain muualla ja hengenahdistus ovat tyyppioireita. Kaikki nielutulehdukset eivät kuitenkaan ole A-streptokokin aiheuttamia.

Ylipäänsä jos tuntee itsensä hyvin sairaaksi, pitää hakeutua hoitoon. Streptokokki A:n aiheuttamaa vakavaa tautia hoidetaan suonensisäisellä antibiootilla.

Lue myös: Nielutulehdus vaivaa – mistä erottaa bakteerin ja viruksen aiheuttaman tulehduksen?, Kotiliesi.fi

Miten pisara- ja kosketustartuntana leviävän bakteerin voi ehkäistä?

Bakteeri leviää pisara- ja kosketustartuntana, joten sitä ehkäistään hyvällä hygienialla. Kädet pestään saippualla kotiin tullessa, ennen ruokailua ja vessakäynnin, niistämisen ja yskimisen jälkeen. Kun yskittää, yskitään nenäliinaan tai hihaan, olkavarteen. Haavat suojataan ja pidetään puhtaina.

Lue myös: Verenmyrkytys saa alkunsa tutuista viheliäistä vaivoista – Lääkäri kertoo, kuinka voi välttyä yhä useampaa uhkaavalta vakavalta yleisinfektiolta

Asiantuntijana Tampereen yliopistollisen sairaalan infektiolääkäri Jaana Syrjänen

X