Houkuttaako hammasremontti Viroon? Näin kävi Antille terveysmatkalla Tallinnassa

Antti Kruus laitatti sekä hampaansa että autonsa kuntoon Tallinnassa. Lopputulokseen hän on hyvin tyytyväinen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Espoolainen Antti Kruus yhdisti Tallinnan hammaslääkärimatkoihin myös muuta: auton kunnostuksen, lomailua ja ostoksilla käyntiä.

Antti Kruus laitatti sekä hampaansa että autonsa kuntoon Tallinnassa. Lopputulokseen hän on hyvin tyytyväinen.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Suomalainen

Herkästi lohkeilevat hampaat ovat espoolaisen Antti Kruusin riesana. Hän haluaa muutenkin pitää hampaistaan hyvää huolta, sillä terve suu turvaa sydänterveyttä. Kruus on aina käynyt yksityisellä hammaslääkärillä ja hampaidenhoitoon kuluu pitkä penni.

Idea syttyy tuttavapariskunnan rohkaisemana

Viime vuoden keväällä oli taas aika mennä hammaslääkäriin. Tiesin, että ainakin kaksi hammasta oli lohjennut.

Tuttu pariskunta kertoi, että he olivat käyneet Tallinnassa hoidattamassa hampaat kuntoon. He kehuivat kovasti Virossa saamaansa hoitoa.

Ajattelin, että miksen minäkin voisi kokeilla. Olisi se ainakin halvempaa kuin yksityisellä hammaslääkärillä Suomessa.

Samalla voisin laitattaa autoni kuntoon.”

Sopiva hammasklinikka löytyi googlen avulla

”Etsin sopivan klinikan googlettamalla. Se kävi helposti, sillä monilla tallinnalaisilla hammasklinikoilla on nettisivut myös suomeksi.

Minulle oli tärkeää löytää hammaslääkäri, joka osaisi puhua suomea. Löysinkin klinikan, jossa työskentelevä hammaslääkäri oli jopa opiskellut Suomessa. Mutta kun soitin ajanvaraukseen, ei hänelle ollut vapaita aikoja.

En halunnut jäädä odottelemaan, joten varasin ajan toiselle suomea puhuvalle hammaslääkärille.

Ajanvarausta hoitavan henkilön kanssa juttelin englanniksi.”

Ensimmäinen käynti klinikalla Tallinnassa

”Huhtikuussa reissasin Tallinnaan ensimmäistä kertaa. Klinikka sijaitsi aivan lauttaterminaalin vieressä ja näytti tyylikkäältä ja hygieeniseltä. Kaikki laitteet olivat viimeisen päälle professionaalisia.

Olin järjestänyt ensimmäisen käynnin yhteyteen pienen loman. Vaimoni tuli mukaani, yövyimme pari yötä Tallinnassa, kiertelimme kaupungilla ja kävimme syömässä italialaisissa ravintoloissa. Tästä kehkeytyi minulle tapa. Aina ennen hammaslääkärille menoa palkitsin itseni syömällä hyvää italialaista ruokaa ja juomalla lasillisen grappaa.

Kävin hammaslääkärillä yhteensä kuusi kertaa. Viimeinen käynti oli syyskuussa.

Aikaa oli tietysti varattava reilusti. Reissuun hurahti aina yksi vapaa- tai lomapäivä.”

780 eurolla juurihoitoa, kruunun asentaminen, reikien paikkausta

”Lääkäri oli taitava. Minulla oli täysi luotto häneen, enkä tuntenut kipua kertaakaan.

Yksi takahammas oli isotöisin. Siihen tehtiin juurihoito ja laitettiin kruunu. Lisäksi toinen lohjennut hammas korjattiin ja pari reikääkin paikattiin.

Käynnit kestivät puolesta tunnista tuntiin.

Lääkäri ei ollut itse tyytyväinen uuden kruunun väriin, ja hän olisi halunnut vaihtaa sen. Mutta ei se minua haitannut, eihän se edes näy sieltä takaa. Lääkäri jätti kuitenkin yhden käynnin veloittamatta.

Hoitojen hinnaksi kertyi yhteensä 780 euroa. Samat hoidot olisivat maksaneet Suomessa lähes kaksi kertaa enemmän.

Toki Tallinnaan reissaamiseen meni rahaa. Mutta minulla on laivayhtiöltä sen verran bonuspisteitä, että pääsin todella halvalla. Lisäksi autoni pantiin kuntoon samalla. Siinä säästin useita tuhansia euroja.”

Terveysmatkat kiinnostavat jatkossakin

”Kun päivitin käyntejäni Facebookiin, jotkut kyselivät, että eikö tuo ole arveluttavaa. Itse olen erittäin tyytyväinen työn laatuun. Kaikki meni, kuten sovittiin.

Nyt minulla on taas yksi takahammas lohjennut, ja aion suunnata samalle hammaslääkärille.

Voisin kuvitella käyväni Virossa muillakin terveysmatkoilla. Minulla ei ole kuitenkaan siihen tarvetta, koska työpaikallani on toimiva työterveyshuolto.

En koe omantunnonpistoksia siitä, että rahani menivät naapuriin. Samaa Eurooppaahan me olemme. Kaukaiset sukujuureni ovat myös Viron puolelta.

Hammashoitoreissujen yksi lopputulema oli se, että ihastuin Tallinnaan. Olihan kaupunki minulle tuttu ennestäänkin, mutta nyt se tuli lähelle aivan eri tavalla, kun pääsin ajelemaan autolla ympäriinsä.

Modernia hammashoitoa

1. Viron hammasklinikoista suurin osa on hyvin varusteltuja. Monissa on mikroskoopit ja CAD-CAM-teknologiaa. Suurin osa klinikoista on yksityisiä. Virossa ei ole julkista hammashoitoa.

2. Maassa on noin 1 300 hammaslääkäriä. Heitä koulutetaan hammaslääketieteen instituutissa Tarton yliopistossa. Virossa työskentelee myös ulkomailta tulleita ja kotimaissaan opiskelleita hammaslääkäreitä.

3. ”Hammaslääkärimme ovat ymmärtäneet elinikäisen oppimisen ja jatkuvan kouluttautumisen tarpeen. Osallistumisaste vuosittaisessa hammaslääkäreiden tapaamisessa on poikkeuksellisen korkea. Lisäksi erilaisille kursseille osallistutaan innokkaasti”, sanoo hammaslääketieteen professori Mare Saag Tarton yliopistosta.

X