Huimausmigreeni vie jalat alta - Tean migreeniin ei liity päänsärkyä

Kiertohuimaus voi olla migreeniä. Tea Viljasella huimauskohtauksesta toipuminen vie kuukausia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tea Viljanen rentoutuu lukemalla ja ehkäisee siten stressiä ja migreeniä.

Kiertohuimaus voi olla migreeniä. Tea Viljasella huimauskohtauksesta toipuminen vie kuukausia.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Migreeniin ei aina liity päänsärkyä, ja siksi vestibulaarinen migreeni eli huimausmigreeni voi jäädä diagnosoimatta. Tea Viljasella, 39, on sekä vestibulaarinen että päänsärkymigreeni. Luultavasti stressi laukaisee oireet.

Tähän havahduin

Olen sairastanut migreeniä parikymppisestä. Nuorena se oireili pääsääntöisesti pääkipuna, ja siihen saattoi liittyä ennakoivia näköhäiriöitä. Hoidin päänsärkyä kipulääkkeillä, mutten osannut hakea siihen apua – en vaikka päänsärky pitkittyi.

Lääkäriin lähdin kolmekymppisenä sydämen rytmihäiriöiden vuoksi. Sykkeeni kiihtyi niiden aikana hyvin nopeaksi, ja olin tajuttomuuden rajamailla. Sain hoidoksi beetasalpaajia. Samoja lääkkeitä käytetään migreenin estoon, ja minulta ne veivät ennakoivat auraoireet.

Kun kuopukseni syntyi vuonna 2011, minulle tuli todella paha migreenikohtaus. Sen jälkeen elämässäni on ollut vain vähän täysin terveitä ajanjaksoja.

Pahin jakso alkoi viisi vuotta sitten, kun sain ensimmäisen kiertohuimauskohtauksen. Siitä lähtien kipu on ollut vain yksi, eikä todellakaan hankalin, migreenini oire.

Tutkimukset paljastivat – diagnoosina huimausmigreeni

Huimausmigreeni vie jalat alta. Maailma pyörii, ja maan vetovoima vetää puoleensa, ja jäänkin lattiatasoon kohtauksen aikana.

Kun kohtaus tuli ensimmäisen kerran, ajattelin, että päästäni katkesi verisuoni, tai minulla on aivokasvain.

Hakeuduin endokrinologille, silmä- ja korvalääkärille sekä neurologille ja pään magneettikuvaukseen.

Tutkimuksen jälkeen neurologi kertoi, että olin sairastunut kroonisen migreenin lisäksi kiertohuimausmigreeniin. Huimauskohtaukset eivät olisi vaarallisia, ja todennäköisesti tiedossa olisi väliin hyviä, väliin huonoja aikoja. Sydänoireenikin liittyivät huimausmigreeniin.

Koska ensimmäinen kiertohuimauskohtaukseni ajoittui samaan aikaan kuopukseni syntymän kanssa, veikkaan, että hormonaaliset muutokset laukaisivat kohtaukset ja koko sairauden. Tätä puoltaa se, että kuopuksen syntymän jälkeen päänsärkyni ja muut migreenin oireet ovat ajoittuneet aikaan ennen ja jälkeen kuukautisten.

Huimausmigreeni aiheutuu osin stressistä – Näin hoidan itseäni

Huimausmigreeni keikuttaa minua ihan kuin olisin laivassa, myrskyisällä merellä. Tuntuu, että kallistun vasemmalle. Päässä on paineen tuntu. Oloni on etova, mutta ylivirittynyt. En saa nukuttua kunnolla.

Minulla on ollut neljä pahaa kiertohuimauskohtausta, ja niistä toipuminen vei kuukausia. Toipumisaikana oloni oli samanlainen merisairaan olo kuin migreenissäkin.

Migreenin estolääkkeet jätin, koska niistä ei ollut hyötyä. Päänsärkyyn otan ibuprofeenia.

Koetan tietoisesti välttää stressiä, enkä harrasta kovin rankkaa liikuntaa, sillä ne laukaisevat oireeni. Käyn kiropraktikolla.

Tässä ja nyt

Edellisestä kiertohuimauskohtauksesta on pari vuotta, ja nyt voin melko hyvin.

Hormonaalinen migreeni kiusaa säännöllisesti ja aiheuttaa viikon mittaisen ylivirittyneen ja keinuvan olon, mikä joskus laukeaa päänsärkyyn.

En astu laivaan, enkä keiku karusellissa tai huvipuistolaitteissa – ajatuskin kauhistuttaa. Kun lapsiperhearjessani on äidin omaa aikaa, luen tai lähden kävelylle. Nautin tasaisista poluista.

Huimausmigreeni

  • Huimausmigreeni on kohtauksittainen, neurologinen sairaus, johon tyypillisesti liittyy kova, sykkivä päänsärky ja pahoinvointi. Kohtaus voi tulla myös ilman päänsärkyä.
  • Vestibulaarisessa migreenissä kiertohuimaus on voimakkain oire, ja se tekee ihmisestä toimintakyvyttömän.
  • ”Huimaus liittyy moneen sairauteen, ja siksi vestibulaarisen migreenin hoito vaatii asiaan hyvin perehtyneen neurologin”, Suomen Migreeniyhdistyksen varapuheenjohtaja, psykologi Sirpa Tahko toteaa.

Artikkelia on muokattu 1.12.2023 klo 10:27

Lue myös: Migreenin hoito mullistuu – tulossa uutta apua

 

X