Aivot kaipaavat lepoa muulloinkin kuin yöllä – Aivotutkija Minna Huotilainen kehottaa antamaan itselle armoa

Kun päivät pimenevät, alkaa energia hiipua. Ei taistella sitä vastaan, vaan annetaan mielelle taukoja palautua ja levätä. Aivot tarvitsevat aikaa palautumiselle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Liika keskittyminen muiden tarpeisiin ja työn vaatimuksiin voi aiheuttaa uupumusta. Aivot ovat kokonaisvaltaisen terveyden avainasemassa.

Kun päivät pimenevät, alkaa energia hiipua. Ei taistella sitä vastaan, vaan annetaan mielelle taukoja palautua ja levätä. Aivot tarvitsevat aikaa palautumiselle.
Teksti:
Marja Aalto

Hyvän työntekijän prototyyppinä on pidetty ahkeraa puurtajaa, joka taukoja pitämättä puskee pitkät päivät yhtä kyytiä ja vielä multi­taskaa mennessään. Aivotutkija Minna Huotilainen herättelee uudessa kirjassaan lukijaa ymmärtämään, ­miksi tuollainen ajattelu on aika heittää romukoppaan. Aivot tarvitsevat lepoa ja palautumista.

Tärkein asia on, ­että työuupumuksen kanssa ei ole syytä leikkiä. Se on aivojen vakava uupumustila, jossa kognitiiviset taidot, kuten muisti ja uuden oppiminen, kärsivät. Kestävää työuraa ei voi pitää yllä, jos toimii kuin kyseessä olisi pikasprintti; työura on paremminkin kuin ultrajuoksua. Eli pitkää puurtamista, jossa kestävyyteen ja jaksamiseen pitää ymmärtää panostaa.

Mikä minua parhaiten virkistää?

Niinkin pieni ja arkinen asia kuin taukojen ­pitäminen on tärkeä keino huolehtia ­aivoista – siis omasta hyvinvoinnista.

Tauko on syytä pitää viimeistään silloin kun huomaa tuijottavansa lasittunein silmin näyttöpäätettä ja tajuaa, että ajatus on karannut. Tuossa kohtaa työnteko on sekä tehotonta ja raskasta.

Kun tavoittelee tehokkuutta, on parasta opetella pitämään taukoja jo ennen kuin on ajautunut tyhjäkäynnille. Se voi todellakin vaatia opettelua ja miettimistä: mikä ­minua parhaiten virkistää.

Saako tauolla esi­merkiksi somettaa? Fyysistä työtä teke­välle se on vaihtelua, mutta näyttöpäätteen ääressä ahertavalle ei. Ainakaan ei kannata ihan aina somettaa.

Päiväunet eivät ole laiskuutta

Mitä tauollasitten kannattaa tehdä ja mitä ehdottomasti ei?

Huotilainen suosittelee ­päiväunia. Keskipäivän noko­set kuuluvat moneen kulttuu­riin ja itseasiassa kuuluivat suomalaiseenkin elämään ­ennen.

Jos ajatuskin sohvalle heittäytymisestä tuntuu laiskottelulta, kannattaa miettiä, miksi. Se ei näytä ­ahkeralta, mutta jospa se onkin tehokasta?

Toki istumatyötä ­tekevälle taukoliikunta voi olla se ­paras tapa virkistäytyä. Jos ­siihen voi yhdistää piipah­duksen ulos, sitä parempi. ­Otetaan tavaksi liikuntapyrähdys ­vaikka lounaan päälle.

Minna Huotilainen: Aivosi tarvitsevat tauon Taukokulttuurin elvytysopas, Tuuma.

Julkaistu ensi kerran Kotilääkärin numerossa 9/21.

Lue myös: Totta vai tarua: Voiko ruoalla nostaa mielialaa?

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X